ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελεσίγραφο από την κυβέρνηση στους δημάρχους για τα σκουπίδια αλλιώς θα αποφασίσει η ίδια…!

0

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί πως δεν μπορεί πια κανείς να τινάξει στον… αέρα το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, παρά την αναβολή της συζήτησης του θέματος από τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους απευθυνόμενο στους δημάρχους, πως «ή αποφασίζετε ή αναλαμβάνουμε εμείς».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση μέσω της διυπουργικής επιτροπής, της οποίας προΐστατο ο κ. Φλαμπουράρης είχε δώσει ρητή εντολή προς όλες τις κατευθύνσεις, να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες μέχρι το τέλος του Απριλίου, κάτι που δε… σεβάστηκαν οι αυτοδιοικητικοί , οι οποίοι ανέβαλαν τη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων Πελοποννήσου. Έτσι λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος με δήλωσή του που δημοσίευσε η «Καθημερινή», κατηγόρησε τους δημάρχους ότι ακολουθούν παρελκυστική τακτική.

«Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις από τον Δεκέμβριο του 2016, διαπίστωσα ότι στις αποφάσεις και στις επιλογές της αυτοδιοίκησης στην Πελοπόννησο υπάρχει μια ασάφεια», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και συνεχίζει. «Η ασάφεια αυτή δεν μας έδινε τη δυνατότητα να εγκρίνουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ). Για να μην υπάρξει, λοιπόν, πρόβλημα με την αιρεσιμότητα (σ.σ. την ύπαρξη σχεδιασμού έως το τέλος του 2016 για να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ έργα το 2017) και να αποφύγουμε νέες καθυστερήσεις, προχωρήσαμε στην αδειοδότηση του «κεντρικού σεναρίου» (σ.σ. το ΣΔΙΤ), αφήνοντας περιθώριο για αλλαγές από την αυτοδιοίκηση», επισημαίνει ο κ. Φάμελλος, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί τους δημάρχους για παρελκυστική τακτική.

«Παρότι στην τελευταία συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΦΟΣΔΑ μας διαβεβαίωσαν ότι θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, ώστε να μην υπάρχει ασάφεια, τελικά δεν κατέληξαν. Δεν υπάρχει όμως ανησυχία. Η πολιτεία έχει επιλογή, την έχουμε ανακοινώσει, που είναι προς όφελος της περιοχής. Επομένως, θα προτιμούσαμε να έχει αποφασίσει η Αυτοδιοίκηση αλλά αν δεν το κάνει, η πολιτεία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία».

Leave a Reply