ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

21η Απριλίου 1967 (4) (πρόσωπα – καταστάσεις – επιπτώσεις)

0

ΜΠΟΡΕΙ να συγκριθεί η 21η Απριλίου 1967 με την 4η Αυγούστου 1936;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ έχει τεθεί αρκετές φορές και έχουν γίνει αρκετές προσεγγίσεις κατά καιρούς.

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσέγγιση πραγματοποιεί και ο Μάνος Ν. Χατζιδάκης στο βιβλίο του «4η Αυγούστου – 21η Απριλίου. Συγκριτική μελέτη», έκδοση του 2011.

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ παρατίθενται πληθώρα επιχειρημάτων, που όμως μόνο πειστικά δεν μπορούν να θεωρηθούν από τους σοβαρά σκεπτόμενους πολίτες, κυρίως σε ότι αφορά την 21η Απριλίου και το  καθεστώς που προέκυψε απ’ αυτήν.

ΚΙ ΕΝΩ τα όσα αναφέρονται στον Μεταξά και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου έχουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα, αυτά που αναφέρονται στην 21η Απριλίου κινούνται στη σφαίρα της γελοιότητας.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ του βιβλίου επιχειρεί σύγκριση των δύο καθεστώτων και των ηγετών τους.

ΠΕΡΑ από τα δεδομένα κοινά τους σημεία, οι μεταξύ τους διαφορές είναι μεγάλες και μεγαλύτερες των ηγετών τους.

ΚΑΜΙΑ σοβαρή σύγκριση δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα σε Μεταξά και Παπαδόπουλο αλλά κι αν γίνει είναι κραυγαλέα σε βάρος του Απριλιανού δικτάτορα.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ πάντως του Χατζιδάκη, όσο κι αν διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του, έχει ενδιαφέρον και είναι καλογραμμένο και χρήσιμο στη μελέτη για τη δικτατορία της 21ης Απριλίου πρωτίστως και δευτερευόντως της 4ης Αυγούστου.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ο συγγραφέας του βιβλίου ετοιμάζει πυρετωδώς τη βιογραφία του Παπαδόπουλου και συν τοις άλλοις δηλώνει Παπαδοπουλικός, όπως αναφέρεται και στη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή».

ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ αυτή ο βιογράφος του Παπαδόπουλου τονίζει μεταξύ άλλων:

«ΥΠΑΡΧΕΙ μια ιστορική περίοδος μα και η ανάγκη να καταγραφεί με ψυχραιμία. Μέχρι τώρα μόνο η μια πλευρά έχει ακουστεί».

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ βέβαια να έχει δίκιο ο κ. Χατζιδάκης στα όσα λέει, αλλά δεν έχει.

Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967, όσο και αν εξωραϊστεί κι ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει αρκετές κατά καιρούς από διάφορους, δεν μπορεί να φανεί διαφορετική απ’ ότι πραγματικά είναι και μην έχουν ψευδαισθήσεις όσοι την επικαλούνται.

ΕΝΑΣ απ’ αυτούς βέβαια είναι και ο Λυκούργος Γαϊτανάρος που στις 26 Απριλίου σε κείμενό του στη «ΦΩΝΗ» παρουσιάζει τη δική του αλήθεια για την 21η Απριλίου 1967 και λέει μεταξύ άλλων και τα εξής:

***

«ΤΟ 1967 άρχισε με πολλές δυσκολίες και η πολιτική κρίση έφτασε στο κατακόρυφο σε τέτοιο σημείο που ο ελληνικός λαός, όπως και σήμερα, ζητούσε έναν δεκανέα.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ είχαν φιλική σχέση με τα ανάκτορα και με τις ΗΠΑ, ενώ οι συνταγματάρχες υπό τον Παπαδόπουλο δεν είχαν ουδεμία φιλική σχέση με κανέναν.

Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ λόγω της θέσεώς τους στο ΝΑΤΟ ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του ΝΑΤΟ συνεργαζόμενος με τους συναδέλφους του και προχώρησε στην επανάσταση που έγινε με μεγάλη επιτυχία».

***

ΑΥΤΑ λέει μεταξύ άλλων στην αρχή του κειμένου του ο αειθαλής και πάντα συνεπής στις απόψεις του Γαϊτανάρος, ωστόσο όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα η αλήθεια είναι διαφορετική.

ΤΟ 1967 ο λαός δεν επιθυμούσε ούτε ζητούσε κανένα δεκανέα παρ’ όλες τις δεδομένες δυσκολίες που υπήρχαν.

ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ είναι καλό να σκεφτούμε πως μια τέτοιου είδους επίκληση του δεκανέα ή του οποιουδήποτε βαθμοφόρου είναι προσβλητική τόσο για τους πολίτες όσο και τους ενστόλους.

ΟΣΟ για τις σχέσεις των συνταγματαρχών με τις ΗΠΑ υπήρχαν και μάλιστα εδραιωμένες προ πολλού, γιατί αν δεν υπήρχαν σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πως θα ήταν Παπαδόπουλος σύνδεσμος ανάμεσα σε ΚΥΠ-CIA- ΝΑΤΟ;

ΑΥΤΟ τον σύνδεσμο τον αναφέρει και ο Γαϊτανάρος άλλωστε.

ΟΤΙ ΞΑΦΝΙΑΣΑΝ τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της 21ης Απριλίου την επίσημη ηγεσία των ΗΠΑ είναι γεγονός, αλλά ποιός διαβεβαιώνει και ποιους πως οι μυστικές υπηρεσίες (κάποιο παρακλάδι της CIA) δεν γνώριζε;

ΕΚΤΟΣ και αν δεχθούμε πως η γνωριμία του Παπαδόπουλου με ελληνοαμερικανικούς πράκτορες (Καραμεσίνης, Φατσέας κ.ά.) ήταν μόνο τυπική, αν εσείς φίλτατοι θεωρείτε πως όντως είναι, δικαίωμά σας να το πιστεύετε αλλά προφανώς δεν είναι έτσι.

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ματιά στα όσα έχουν δημοσιευτεί πριν την 21η Απριλίου για τον Παπαδόπουλο, δείχνουν πως ο ίδιος είχε πολύ περισσότερες διασυνδέσεις απ’ όσες σήμερα θεωρείται ότι είχε κι ασφαλώς όχι τυχαία όπως καταλαβαίνετε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

 

115 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply