ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μήνυμα ενότητας από τη Μεσσηνία στο πλαίσιο της 76ης επετείου της Μάχης της Καλαμάτας

0

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά χθες, απόγονοι των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Καλαμάτας το 1941, χωρίς ωστόσο το ίδιο να συμβαίνει με βετεράνους της Μάχης και της Ελληνικής Εκστρατείας.
Η εκδήλωση ωστόσο για την 76η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα, πραγματοποιήθηκε με την καθιερωμένη επισημότητα στο μνημείο των πεσόντων στο τέρμα του πάρκου των Σιδηροδρόμων.

Σ’ αυτή, παρευρέθησαν εκπρόσωποι φορέων και Βρετανοί, με τη

γραμματέα της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941και κόρη του Edwin Horlington, ιδρυτή της Αδελφότητας, Janet Parkin, να ζητά να παραμείνει… ζωντανή, η μνήμη των θυσιών!

ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ ΖΗΤΕΙ Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

«Μπορεί τα 76 χρόνια να είναι μεγάλο διάστημα, αλλά οι μνήμες από εκείνες τις σκοτεινές ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμα πολύ ζωντανές στους βετεράνους που επέζησαν. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε και εμείς εκείνα τα γεγονότα και την Ελληνική Εκστρατεία του 1941. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη των θυσιών, και να βεβαιωθούμε έτσι, ότι δεν έγιναν μάταια. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο μεγάλη η σημασία αυτής της ετήσιας τελετής μνήμης, και είμαστε ευγνώμονες στο Δήμο Καλαμάτας που συνεχίζει να τη διοργανώνει», επεσήμανε η κα Parkin, η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Παναγιώτη Νίκα και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη Μάχη της Καλαμάτας, ενώ ξεχωριστός, ήταν και ο χαιρετισμός του γιου του αιχμαλώτου πολέμου Eric Sanderson, David, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό εκ μέρους του Απομάχου Jock Watt, που έλαβε μέρος στην Ελληνική Εκστρατεία του 1941. «Ο Jock μου ζήτησε να σας μεταφέρω ότι λυπάται βαθιά που δεν μπόρεσε να είναι εδώ, μαζί μας, σήμερα. Ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτόν, και να θυμηθεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και των συναδέλφων του στο Στρατό, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η θυσία τόσων πολλών διασφάλισε την επιβίωση των υπολοίπων και θα πρέπει να τους θυμόμαστε πάντα».

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, επεσήμανε πως όσα χρόνια και αν περάσουν, ο Δήμος θα οργανώνει και θα τιμά αυτή την εκδήλωση, μία εκδήλωση που αναφέρεται σε αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. «Πέρασαν 76 χρόνια από τη μεγάλη μάχη της Καλαμάτας, όπου αδελφωμένοι έδωσαν τον αγώνα Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Σέρβοι, Έλληνες, Κύπριοι, οι λαοί που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία. Είμαστε υπερήφανοι γιατί η πατρίδα μας, η Ελλάδα, και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους συντάχθηκε με τις δυνάμεις εκείνες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αυτό το οποίο επέβαλε η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ένα από τα αποτελέσματα των δύο μεγάλων Παγκοσμίων Πολέμων, ιδιαίτερα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μία ευκαιρία να έλθουν οι λαοί της Ευρώπης πιο κοντά και να αποφύγουμε τις μεγάλες αιματοχυσίες του 20ού αιώνα. Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών νεκρών της μάχης της Καλαμάτας! Ας είναι αιωνία η μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που αγωνίστηκαν για τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Πάντοτε θα τους θυμόμαστε, όσα χρόνια και όσες γενιές και αν περάσουν», επεσήμανε ο κ. Νίκας, ενώ ο Barry Parkin απήγγειλε ορισμένους στίχους, από το ποίημα «Στους πεσόντες…», που έχει γράψει ο Λόρενς Μπίνιον.
«Δεν θα γεράσουν
Όπως θα γεράσουμε εμείς, οι παραλειπόμενοι.
Η ηλικία δεν θα τους κουράσει
Ούτε τα χρόνια θα τους καταδικάσουν
Με τη δύση του ήλιου και το ξημέρωμα
Θα τους θυμόμαστε».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδος από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, με άγημα της 120 ΠΕΑ να αποδίδει τιμές.

Leave a Reply