ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

21η Απριλίου 1967 (6) (πρόσωπα – καταστάσεις – επιπτώσεις)

0

ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν είναι τυχαία η οποιαδήποτε αναφορά γίνεται σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στο καθεστώς της 21ης Απριλίου, άσχετα αν έγιναν ή όχι ευρύτερα γνωστά. Εκείνο που έχει σημασία είναι η επιβεβαιωμένη συμμετοχή τους και τέτοια πρόσωπα υπάρχουν πολλά, ανάμεσά τους και ο Αγγελος Δώδος ή Ντόντος, όπως ήταν ευρύτερα γνωστός στους φίλους του.

Ο ΝΤΟΝΤΟΣ λοιπόν που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον πολύ κόσμο, έδρασε στο παρασκήνιο της εποχής, αφήνοντας τη δική του σφραγίδα ως παρατρεχάμενος περιωπής στους ηγέτες του καθεστώτος συμπεριλαμβανομένου του Παπαδόπουλου βεβαίως.

ΓΙΑ το Δώδο ή Ντόντο, κάνει λόγο ο πολιτικός επιστήμονας Θεόδωρος Α. Κουλουμπής στο βιβλίο του «Σημειώσεις ενός πανεπιστημιακού» που πρωτοκυκλοφόρησε το 2002, στο οποίο αναφέρεται και στην προσωπική του γνωριμία με τον εν λόγω τύπο, που αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές «μούρες» του καθεστώτος.

Ο ΝΤΟΝΤΟΣ θεωρείται πως ήταν άνθρωπος του Τσάκωνα όταν αυτός ήταν υπουργός και η θέση του ήταν διευθυντής του Τμήματος Αλλοδαπών στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

ΣΑΝ τον Ντόντο πάντως το καθεστώς της 21ης Απριλίου διέθετε αρκετούς και ο καθένας είχε αναλάβει έναν ιδιαίτερο ρόλο, όπως συνηθίζεται στα καθεστώτα αυτού του είδους.

***

Ο ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ ήταν η σοβαρότερη πολιτική επιλογή που έκανε το Απριλιανό καθεστώς και η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών διέσωσε πολλά από τα προσχήματα που είχαν ανάγκη οι Απριλιανοί για να μην γελοιοποιηθούν εντελώς στην εξωτερική τους πολιτική, που δυστυχώς τελικά δεν απέφυγαν βέβαια.

ΓΑΤΑ με πέταλα ο Πιπινέλης που είχε διατελέσει και για λίγο πρωθυπουργός το 1963, ήταν συντηρητικός πολιτικός και υποστηρικτής του βασιλικού θεσμού από τους πλέον θερμούς, η συμπόρευσή του ωστόσο με τους Απριλιανούς υπήρξε αρμονική και προφανώς όχι τυχαία.

ΛΕΓΕΤΑΙ μάλιστα ακόμα και στις μέρες μας, πως ο λόγος που συμπορεύτηκε με τους Απριλιανούς ήταν για να διευκολύνει τις επαφές του βασιλιά με το καθεστώς, αλλά αν όντως ήταν τελικά αυτός ο σκοπός του δεν θα το μάθουμε ποτέ, αφού ούτε ο τέως βασιλιάς δεν αναφέρεται στο ρόλο του Πιπινέλη αλλά ούτε οι Απριλιανοί, τους οποίους τόσο εξυπηρέτησε με την πείρα του στη διάρκεια της θητείας του που διεκόπη λόγω του θανάτου του το 1970.

Ο ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ είχε διατελέσει διπλωμάτης από το 1953 και οι γνώμες γι’ αυτόν διίστανται. Αλλοι τον θεωρούν ότι υπήρξε εξαιρετικά αποτελεσματικός κι άλλοι απλώς σατανικά ραδιούργος. Τους Απριλιανούς πάντως τους έβγαλε ασπροπρόσωπους όπου χρειάστηκε.

ΓΙΑ τον Πιπινέλη είχε την καλύτερη άποψη ο Γιάννης Σορόκος, πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ το 1973, ο οποίος θεωρούσε πως ο Πιπινέλης ήταν μεγάλος πολιτικός και με την επιρροή του είχε συγκρατήσει τον Παπαδόπουλο και την παρέα του.

ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ αυτή πάντως για τον Πιπινέλη δεν τη συμμερίζονται πολλοί, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν τις διπλωματικές του ικανότητες.

Ο ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ φημιζόταν για τις ραδιουργίες που είχε στο ενεργητικό του και που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν αμφισβητηθεί ούτε από φίλους του, ούτε από αντιπάλους του.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ πάντως σε κάθε περίπτωση ένα πρόσωπο με πολλές και άγνωστες σκοτεινές πλευρές στη σταδιοδρομία του.

***

ΓΙΑ το ρόλο του Μπονάνου έχουν ειπωθεί πολλά και δυστυχώς έχει δώσει και ο ίδιος αφορμή με τα όσα γράφει στο βιβλίο του, που με περίσσιο θράσος τιτλοφορεί «Η αλήθεια».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ προφανώς όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος και όπως, τελικά τον συμφέρει!

ΤΟ ΠΙΟ ενδιαφέρον στο βιβλίο του είναι ο ισχυρισμός του ότι τα ντοκουμέντα υπάρχουν και θεωρεί ότι τον δικαιώνουν κιόλας!

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ περί θράσους βεβαίως από εκείνο που διαθέτουν αμέτρητο και απύθμενο όσοι προσπαθούν να κάνουν το μαύρο-άσπρο και ο Μπονάνος συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτούς.

ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ στο Μπονάνο είναι γιατί ο ρόλος του έχει καθοριστικές επιπτώσεις αφού ήταν Α.Γ.Ε.ΕΘ.Α. την κρίσιμη περίοδο του πραξικοπήματος στην Κύπρο το 1974 και φυσικά έχει την ευθύνη για την οικτρή αποτυχία της επιστράτευσης.

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ το επόμενο διάστημα στην περίπτωσή του.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply