ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γερμανικό αναπτυξιακό σχέδιο στην Πελοπόννησο “έβγαλε” το deal Τατούλη – Φούχτελ

0

ΜΙΑ ΠΟΛΥ σημαντική είδηση «έκρυβε» η συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με το γερμανό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Γιοαχιμ Φούχτελ, Έπαρχους και υψηλόβαθμό στέλεχος της Γερμανικής Τράπεζας Sparkasse, η οποία προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην Πελοπόννησο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, έκλεισε ουσιαστικά η πολιτική συμφωνία για την ανάπτυξη της Sparkasse, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, να επισημαίνει πως  η ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο, αφενός θα λειτουργήσει θετικά στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, αφετέρου, θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία της Πελοποννήσου, τόσο στο επίπεδο της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα, όσο και στο επίπεδο της υλοποίησης αδειοδοτημένων επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.  «Είμαστε έτοιμοι για την επεξεργασία του σχεδίου για την ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί της χώρας είναι ενήμεροι για το εγχείρημα αυτό και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το παράδειγμα της Πελοποννήσου θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.  Ο κ. Τατούλης δήλωσε επίσης ότι «απαιτείται πολύ δουλειά ακόμα για να πετύχουμε αυτό το μεγάλο στόχο, ο οποίος θα διευκολύνει τα μέγιστα την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου».

Από την πλευρά τους, τόσο Γερμανός υφυπουργός κ. Φούχτελ, όσο και ο εκπρόσωπος της Sparkasse, χαρακτήρισαν το πολιτικό κύρος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ισχυρό χαρτί επιτυχίας του εγχειρήματος αυτού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσπάθεια είναι δύσκολη, όταν υπάρχει ωστόσο τέτοια πολιτική βούληση είναι εφικτό να επιτύχει».

Οι Έπαρχοι Bauer και Riegger, οι οποίοι είναι θεσμικά οι επικεφαλής των Sparkasse στην περιοχή ευθύνης τους, εξέφρασαν τη βούληση να διευκολύνουν σημαντικά την προσπάθεια αυτή, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους, τόσο στο πρόσωπο του κ. Τατούλη, όσο και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του περιφερειακού θεσμού στην Ελλάδα, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία ο όμιλος των τοπικών συνεταιριστικών τραπεζών είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος -σε όρους κεφαλαίων- μετά την Deutsche Bank, λειτουργώντας περισσότερα από 430 καταστήματα στην επικράτεια όλων των ομόσπονδων κρατιδίων, παρέχοντας χορηγήσεις σε περιοχές και κρατίδια της εμβέλειας τους, με τους Δήμους να συμμετέχουν κατά 50% στο μετοχικό κεφάλαιο τους. Οι Sparkassen δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά την εξυπηρέτηση των τραπεζικών αναγκών της χώρας.

Leave a Reply