ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Δούρου και η Αυτοδιοίκηση

0

«Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόσο αφορά την κοινωνία και τους συμπολίτες μας;

ΜΗΠΩΣ πρόκειται για μια συζήτηση intra muros, μεταξύ ορισμένων αιρετών ή τεχνοκρατών;

Ή ΟΦΕΙΛΕΙ να αφορά όλους και όλες γιατί ουσιαστικά πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν πολλές, το σίγουρο είναι ένα: πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί σχετικά με τις δυνατότητες, τον ρόλο και τη λειτουργία εκείνης της βαθμίδας εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους.

ΕΙΝΑΙ άλλωστε ενδεικτικό ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές κρίσιμα εργαλεία εμβάθυνσης της δημοκρατίας, διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

ΚΑΙ ΔΕΝ είναι τυχαίο ότι η κεντρική κυβέρνηση στη χώρα μας, από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους, ποτέ δεν εμπιστεύτηκε και αντιμετώπισε με δυσπιστία, ενίοτε και φόβο, αυτή την εκκολαπτόμενη αποκεντρωμένη εξουσία. Εξ ου και οι συστηματικές προσπάθειες ελέγχου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ παράδειγμα, η θέσπιση από τον «Καλλικράτη» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θεσμού ελέγχου των αιρετών περιφερειών από το κεντρικό κράτος.

ΟΥΤΕ είναι τυχαίο ότι οι σχεδιασμοί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Γιόαχιμ Φούχτελ έπληξαν πρώτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέτοντάς την υπό επιτροπεία και αποδυναμώνοντάς τη θεσμικά, με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και οικονομικά, με τη μείωση των ΚΑΠ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ θύμα των μνημονίων ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο ανέκαθεν η Τ.Α. ήταν το «ράφι» για «ατυχήσαντα» στελέχη στην κεντρική πολιτική σκηνή ή το «ζέσταμα» για μια υπουργική καριέρα.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ όμως της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική, σε όλα τα επίπεδα, για να αντιμετωπίζεται ως «παράρτημα» κεντρικών σχεδιασμών.

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ της από την κυβέρνηση σήμερα επείγει και έχει, πέρα από συμβολικό, και κρίσιμο, ουσιαστικό χαρακτήρα.

ΜΠΟΡΕΙ και πρέπει, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, να αποτελέσει τομή με το χθες και αφετηρία για ένα νέο, αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη το momentum που αποτελεί ο δημόσιος διάλογος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ αυτή, με αίσθηση της ευθύνης ως μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής έχει έγκαιρα επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις που σχετίζονται με τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ που βασίζονται στην εμπειρία και τη βούληση να καταστούν οι Περιφέρειες της χώρας πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης, σύγχρονης επιχειρηματικότητας που παράγει θέσεις εργασίας, καθώς και εστίες κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ δηλαδή, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, έναν διπλό, αυτονόητο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ρόλο: αναπτυξιακό και κοινωνικό.

ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να δίνουν αποτελεσματικά το «παρών» στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

ΜΕΧΡΙ σήμερα οι τοπικές και περιφερειακές αρχές φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους απέναντι στο προσφυγικό φαινόμενο με μόνο στήριγμα την αλληλεγγύη των πολιτών.

ΟΜΩΣ πλέον πρέπει, χωρίς θεσμικά εμπόδια, με σαφές κανονιστικό πλαίσιο, να είναι σε θέση να δρουν σε όλα τα μέτωπα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, οι προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και αφορούν ειδικότερα τα εξής ζητήματα:

  • 1. Μητροπολιτικές λειτουργίες
  • 2. Κρατικές αρμοδιότητες
  • 3. Τομείς άσκησης πολιτικής.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, στο πλαίσιο επεξεργασίας προτάσεων για την αναθεώρηση του προγράμματος «Καλλικράτης», επεξεργαστήκαμε και προτάσεις που πλέον είναι ώριμες να συζητηθούν ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και αφορούν τη συνταγματική κατοχύρωση:

  • της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης,
  • των αρμοδιοτήτων της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό,
  • της οικονομικής αυτοτέλειας.

ΕΙΝΑΙ σαφές ότι απαιτούνται θεσμικές τομές σε ένα πεδίο αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και θεσμικής ασάφειας. Τα παραδείγματα κατασπατάλησης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, ουκ ολίγα. Π.χ. για την τοποθέτηση ενός φωτεινού σηματοδότη, εμπλέκονται Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών!

ΕΠΙΣΗΣ, για μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, απαιτείται η ανάμειξη Δήμων, Περιφερειών, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αν πρόκειται για έργο, π.χ. αντιπλημμυρικό, και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!

ΩΣΤΟΣΟ οι προτάσεις αυτές πρέπει απαραίτητα να συνοδευτούν από την πολιτική βούληση να αποκτήσουν οι Περιφέρειες, μαζί με την απαραίτητη αυτονομία, και τους απαραίτητους πόρους.

ΓΙΑΤΙ μόνο έτσι θα μπορέσουν να υπηρετήσουν τον στόχο μιας νέας αντίληψης για την Τ.Α. ως πραγματικής διοίκησης και όχι ως ετεροδιοίκησης, όπως είναι σήμερα.

ΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ δηλαδή αντιπροσωπευτική της λαϊκής κυριαρχίας, που θα αποκρυσταλλώνει, σε τοπικό επίπεδο, το αίτημα υλοποίησης της «δημοκρατικής ιδέας», όπως την εξέφρασε ο Αλέξανδρος Σβώλος, και η οποία παραμένει το επίκαιρο και κρίσιμο ζητούμενο σήμερα, και όχι μόνο στη χώρα μας. Μια Αυτοδιοίκηση-εγγύηση και προϋπόθεση δημοκρατίας».

***

ΚΑΙΡΟ είχε να κάνει αισθητή την παρουσία της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και τώρα νάτη με άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών και τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση: εγγύηση και προϋπόθεση δημοκρατίας».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαία ασφαλώς η παρέμβαση της Δούρου αυτή τη χρονική καθώς εντείνονται πλέον οι διεργασίες για τις επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που αφορά την Αυτοδιοίκηση.

ΕΙΝΑΙ πασιφανές ότι φιλοδοξεί να έχει ρόλο και πρωτεύοντα λόγο στις αλλαγές που θα γίνουν και εύλογα άλλωστε αφού τυγχάνει να διοικεί και την πρώτη περιφέρεια της χώρας.

ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ στην Αυτοδιοίκηση οι φιλοδοξίες της Δούρου είναι άγνωστο και εν πολλοίς αδιάφορο κιόλας στην προκειμένη περίπτωση γι’ αυτό κι ας επικεντρωθούμε στα όσα ισχυρίζεται στο άρθρο της.

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ τη «δημοκρατική ιδέα» που εξέφρασε ο Σβώλος δίνει νομίζω το στίγμα των θέσεών της, με τις οποίες δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς.

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη άμεσα στους πολίτες χρειάζεται να έχει δικούς της πόρους και να μην εξαρτώνται από το κράτος.

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για να είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, όπως ισχυρίζονται όσοι την εγκωμιάζουν, χρειάζεται να απαλλαγεί από τον κομματικό εναγκαλισμό που σε τελική ανάλυση τη στραγγαλίζει.

ΜΕΝΕΙ να δούμε αν υπάρχει η αναγκαία τόλμη για να τα καταφέρει.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply