ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τον… αποκεφαλισμό Σκουρλέτη ζητεί η ΚΕΔΕ από τον πρωθυπουργό! – Νέα αντιπαράθεση με φόντο την απόφαση του Ε.Σ. για τους συμβασιούχους

0

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη εξαπέλυσε η Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αυτή τη φορά με… φόντο τους συμβασιούχους!
Συγκεκριμένα, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, στην οποία όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι, γίνεται η παραδοχή ότι όλο αυτό το διάστημα εμπαίζονται οι συμβασιούχοι, η ΚΕΔΕ, καλεί τον υπουργό να παραιτηθεί τονίζοντας πως «αν είχε «τσίπα», θα το είχε ήδη κάνει.  Μεταξύ άλλων, στη σκληρή της ανακοίνωση η Ένωση, τονίζει ότι «ο κ. Σκουρλέτης είναι ακατάλληλος για το αξίωμα που κατέχει».

Οι δήμαρχοι στη σκληρή τους ανακοίνωση, στέκονται ιδιαίτερα στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία δημοσιοποιήθηκε ενοχλώντας τον Πάνο Σκουρλέτη. «Δεν τον ενοχλεί όμως, ότι ο ίδιος υποστήριξε ένα νομοθέτημα, που εξαρχής τον είχαμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. προειδοποιήσει ότι είναι αντισυνταγματικό. Αυτός είναι ο σεβασμός που δείχνει στο Σύνταγμα της χώρας; Ο κ. Σκουρλέτης μιλά για «μια εικαζόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου» για να «θολώσει τα νερά» και να ωραιοποιήσει τη σκληρή για τους συμβασιούχους εργαζόμενους πραγματικότητα. Αν πρόκειται για εικαζόμενη κι όχι για πραγματική απόφαση, γιατί δεν βγαίνει να το πει ευθέως; Έχει αντίθετη πληροφόρηση για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Αν έχει, τον προκαλούμε να μας την πει», τονίζουν οι δήμαρχοι που επισημαίνουν πως ο υπουργός έχει… περίσσευμα θράσους!

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΡΑΣΥΣ Ο Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

«Ο υπουργός παραδέχεται στην ανακοίνωσή του ότι όλο αυτό το διάστημα εμπαίζονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Ο ίδιος παραδέχεται ότι  « η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες)».  Γιατί δεν μας λέει καθαρά πότε θα είναι έτοιμη αυτή η δήθεν λύση που ετοιμάζει; Κι αν τελικά αναζητά λύση, τότε ποιο σκοπό είχε το νομοθέτημα του προηγούμενου Δεκεμβρίου; Γιατί ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους;  Ο κ. υπουργός έχει πολιτικό θράσος όταν κατηγορεί τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης για ανοίκεια ελαφρότητα κι έλλειμμα θεσμικής ευθύνης. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν το ίδιο και τα αποτελέσματα της ανικανότητας του, τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους και οι τοπικές μας κοινωνίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η οποία μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό, να προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ  ΣΤΟΝ… ΝΤΟΡΒΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΛΕΙ Η ΚΕΔΕ

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση πληρώνουν ακριβά τους αδέξιους χειρισμούς της Κεντρικής Εξουσίας. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αποδεικνύει την ανευθυνότητα  με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα αυτό.

Την προχειρότητα και τον νομικά έωλο χειρισμό η Κ.Ε.Δ.Ε. τον επισήμανε από την πρώτη στιγμή, από το τέλος του 2016. Όμως αντί να μας ακούσουν, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σκουρλέτης μας επιτέθηκαν, απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή.

Στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης «απάντησε» με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική. Πλέον, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης είναι διπλά έκθετος. Και οι εργαζόμενοι είναι πλέον στον «αέρα», ενώ πολλοί Δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας.

Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε λύση στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης . Αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να ζητούν από τον κ. Τσίπρα να αλλάξει το Σκουρλέτη, αφού νωρίτερα ο υπουργός τους ζητήσει συγγνώμη.

ΙΚΑΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

«Δεν μπορεί να διασφαλίσει τους αναγκαίους για τη λειτουργία των Δήμων πόρους. Δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ετοίμασε ο κ. Κουρουμπλής. Διαχειρίζεται με ανεύθυνο τρόπο το ζήτημα των συμβασιούχων των Δήμων. Δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη. Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους «λαγούς με πετραχήλια». Αλλά και από τους δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές. Οι λεονταρισμοί και οι «τσαμπουκάδες» σε μια Δημοκρατία που λειτουργούν οι Νόμοι και το Σύνταγμα δεν έχουν θέση.

Ζητούμε από τον πρωθυπουργό να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ένα πρόσωπο που θα είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο και θα μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο».

Leave a Reply