ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καινοφανείς απόψεις από το Δήμαρχο Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη: Το θάψιμο σκουπιδιών… ωφελεί σοβαρά τα οικονομικά των Δήμων!

0

ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ για το… τίποτε χθες, στη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Σπάρτης, Βαγγέλη Βαλιώτη, ο οποίος καλεσμένος του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τον τρόπο με τον όποιο διαχειρίζεται ο Δήμος του τα απορρίμματα, κατακτόντας… τον εξής έναν στόχο, αυτόν της οικονομίας, καθώς όπως παραδέχθηκε ξεκάθαρα, το υπόλειμμα από την ανακύκλωση, θάβεται στην χωματερή της Αφυσσού!

Ρεπορτάζ: Γεωργία  Αναγνωστοπούλου

Ο κ. Βαλιώτης, επιχείρησε να εξηγήσει γιατί θα ήταν πιο… χρήσιμη η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, από την ολοκληρωμένη, την οποία προωθεί η Περιφέρεια με τη «βούλα» και τη σημερινής κυβέρνησης υλοποιώντας ένα μεγάλο έργο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Μια μερίδα δημάρχων στην Πελοπόννησο, διαφωνεί με το επικείμενο έργο, προτάσσοντας ως δικαιολογία το υψηλό κόστος, προτιμώντας ως φαίνεται τη μη περιβαλλοντική λύση! «Εμείς μέχρι σήμερα τα σκουπίδια μας τα θάβουμε στον ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ στο Αφυσσού, τον οποίο έχουμε κρατήσει ανοιχτό με δικαστικές αποφάσεις όλα αυτά τα χρόνια», είπε προκαλώντας αίσθηση ο δήμαρχος, τονίζοντας πως η Περιφέρεια στις 23 του μηνός θα δημοπρατήσει το χώρο για αποκατάσταση. «Ότι μένει από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, θάβεται εκεί», ανέφερε για μια ακόμη φορά ο κ. Βαλιώτης, τονίζοντας πως τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναζητήσει την αγορά χώρων με πόρους του Δήμου, όπου εκεί θα γίνεται το τελικό στάδιο της διαχείρισης.

ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ο δήμαρχος Σπάρτης, στάθηκε όπως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι που διαφωνούν με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, στο θέμα του κόστους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει λάθος που επιλέγει το… δρόμο της Περιφέρειας. «Με βάση την ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ, στο Δήμο μας αναλογούν 16.000 τόνοι σκουπίδια, αν και αυτά που παράγουμε είναι 12.500 κι έτσι θα πρέπει με τα 100 ευρώ τον τόνο χωρίς τα έξοδα μεταφοράς, να πληρώσουμε για 28 χρόνια, 900.000 το χρόνο», δήλωσε ο κ. Βαλιώτης, ο οποίος επεσήμανε πως «με τη δική μας διαχείριση, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο».
Ο δήμαρχος Σπάρτης επιχείρησε να εξηγήσει γιατί η αποκεντρωμένη διαχείριση θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών και του Δήμου, επισημαίνοντας πως δε θα γίνει αύξηση τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων! «Εμείς έτσι, θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και δε θα δεσμεύσουμε τον τόπο και τους δημότες, για 28 χρόνια», ανέφερε ο κ. Βαλιώτης, επισημαίνοντας πως ο ΦΟΔΣΑ πήρε τρεις σημαντικές ομόφωνες αποφάσεις, όπως αυτή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ΠΕΣΔΑ και πως κανένας Δήμος δεν μπορεί να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση, όταν δεν έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία εκείνα προκειμένου να δει αν… αξίζει να δεσμεύσει τους δημότες του!

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ Η ΤΑΦΗ ΤΩΝ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

«Ο Δήμος μας αποφάσισε το Δεκέμβριο του 2014 να προχωρήσει με αυξημένη πλειοψηφία στη διαλογή στην πηγή. Κάναμε μια επαφή με την αρμόδια εταιρεία για να μας προμηθεύσει τους απαραίτητους κάδους, όμως άλλαξε ο εθνικός σχεδιασμός κι έτσι κινηθήκαμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς και ξεκινήσαμε να εφαρμόσουμε το σύστημα διαλογής στην πηγή στο κέντρο της πόλης! Αρχικά, καταργήσαμε τους κάδους και μοιράσαμε σε όλους αυτούς που πρέπει να έχει κανείς, για τη διαλογή στην πηγή.

Στην αρχή ήμασταν απαισιόδοξοι, όμως ο κόσμος το αγκάλιασε και μάλιστα, είδαμε πως η αστοχία των υλικών, ήταν της τάξης του 1 με 2%, σε αντίθεση με τους μπλε κάδους. Στο τέλους του έτους θα έχουμε μοιράσει κάδους στο  90% των πολιτών, με την ανακύκλωση να έχει αυξηθεί ήδη σε ένα χρόνο 70%», δήλωσε ο κ. Βαλιώτης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο του και οδηγεί ωστόσο, στην ταφή των απορριμμάτων στη χωματερή! «Ο ΧΑΔΑ στην Αφυσσού, δέχεται απορρίμματα 40 χρόνια τώρα», παραδέχθηκε ο δήμαρχος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της προσπάθειας για ανακύκλωση που καταβάλει τελευταία ο Δήμος και πάλι, με μοναδικό… γνώμονα τα λεφτα! «Στο Δήμο μας τα προηγούμενα χρόνια την ανακύκλωση έκαναν ιδιωτικές εταιρείες, όπου από το 2011 μας στοίχισε 204 ευρώ ο τόνος και φέτος, που γίνεται με δικές μας δυνάμεις, ξοδεύουμε μέχρι στιγμής, αυτούς τους πρώτους μήνες, 62 ευρώ τον τόνο», δήλωσε ο Βαγγέλης Βαλιώτης, που τόνισε πως «επιδοτηθήκαμε και χρηματοδοτηθήκαμε 800.000 για προσωρινή διαχείριση, χρήματα τα οποία θα διαθέσουμε να αγοράσουμε μηχανήματα μονάδας κομποστοποίησης».

Από την εξέλιξη της συνέντευξης δεν έλλειψε η… αμηχανία του Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος δεν απάντησε, αφού όπως είπε δεν είχε το τελικό κείμενο της σύμβασης με την επιλογή της κυβέρνησης!

 

213 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply