ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ανοιχτά παράθυρα» και ποικίλες εκδηλώσεις

0

«ΤΟ ΠΡΩΙ, είμαστε συνήθως σιωπηλοί. Περπατάμε στον δρόμο για να πάμε στη δουλειά ή σε κάποια άχαρη υποχρέωση.

ΟΜΩΣ, πάνω από την προστασία των προσωπικών μας «τοίχων» εισβάλλει καμιά φορά ένα αναπάντεχο ερέθισμα που μας τραβάει έξω, στη ζωή. Τη ζωή όλων μας που είναι συνυφασμένη με χαρές, λύπες, αισθήματα, ελπίδες, ονειροπολήματα, επιθυμίες.

ΕΤΣΙ, το τραγούδι που άκουγα στον σχετικά άδειο δρόμο από κίνηση, με τη μυρωδιά των ανθισμένων νεραντζιών ακόμα πιο έντονη από την ανοιξιάτικη μπόρα, μ’ έκανε να ψάξω το παράθυρο από το οποίο ακουγόταν η φωνή του Καζαντζίδη: «Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε…».

ΜΑΛΛΟΝ όχι του Καζαντζίδη ακριβώς, αλλά την παθιασμένη φωνή της γυναίκας που τον σκέπαζε τραγουδώντας δυνατά.

ΕΙΧΑ καιρό να ακούσω μουσική από ανοιχτό παράθυρο. Πόσο μάλλον Καζαντζίδη.

ΑΝ ήμουν στη Θεσσαλονίκη δεν θα μου έκανε εντύπωση. Η φωνή του μεγάλου τραγουδιστή ακούγεται συχνότερα από παράθυρα και μαγαζιά που έχουν μόνιμα συντονισμένους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ για λίγο κάτω από το ανοιχτό παράθυρο του ισογείου. Να πάρω μια ανάσα για τη συνέχεια.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΑ των κουπλέ ήταν πιο «ήσυχο», αλλά στο ρεφρέν τα έδινε όλα. Εκανε τις δουλειές του σπιτιού; Μπορεί να μαγείρευε ή να καθάριζε. Για να τραγουδάει τόσο δυνατά μάλλον θα είναι μόνη αυτή την ώρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ να συντονιστεί με τη δύναμη της φωνής του τραγουδιστή. Να εκφράσει με πάθος τους στίχους αφού οι λέξεις «κοινωνία άλληνε» ακούγονταν σαν σύνθημα σε διαδήλωση. Ενα χέρι ξεπρόβαλε μια στιγμή από το παράθυρο τινάζοντας ένα ρούχο.

ΣΥΝΕΧΙΣΑ τον δρόμο μου. Αρχισα να σιγοτραγουδώ τον «Γυάλινο κόσμο». Αυτόν τον κόσμο που αν είχαμε δύναμη θα μπορούσαμε να αλλάξουμε.

«ΕΙΜΑΣΤΕ αληθινά αδύναμοι;», αναρωτιέμαι. Ή μήπως βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε μια ψεύτικη παραδοχή τόσο απογοητευμένοι ώστε να αντιδράσουμε;

ΞΕΡΩ πως σε λίγο οι φωνές της πόλης, χίλιες δυο φωνές δυνατές, αλυσοδεμένες μεταξύ τους, θα συνέθεταν το συνεχές μουρμουρητό που ακούμε κάθε μέρα.

ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ τον Καζαντζίδη, θα σκεπάσει τις μοναχικές φωνές των ανοιχτών παράθυρων.

ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ στο παραπλανητικό παιχνίδι της καθημερινότητας και την εύθραυστη συνύπαρξη των πεπρωμένων μας που περνούν ξυστά το ένα από το άλλο.

ΘΕΛΩ να πιστεύω όμως πως αυτή την άνοιξη θα είναι πολύ περισσότερα τα «ανοιχτά παράθυρα».

ΔΕΝ έχουμε παρά να σταθούμε για λίγο και ν’ ακούσουμε το τραγούδι».

***

ΑΠΟ την Κυριακή Μπεϊόγλου το άρθρο «Τα ανοιχτά παράθυρα», καθώς ανοίγει η εβδομάδα σε καινούργιες συγκινήσεις που συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητας νέα πολύχρωμα σχήματα που κάθε φορά απομακρύνουν την πλήξη και την θλίψη.

ΑΝΟΙΞΗ για τα καλά πια καταμεσίς του Μαΐου ενώ για ορισμένους είναι ήδη καλοκαίρι κι έπιασαν κιόλας θέση στην παραλία όχι μόνο για ηλιοθεραπεία αλλά και για μπάνια.

ΑΝΟΙΞΕ για τα καλά ο καιρός, άνοιξαν και οι διαθέσεις.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙΤΕ αφού καβατζάραμε κι αυτόν τον χειμώνα!!!

***

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ συνεχώς στην αισιόδοξη πόλη των πάλαι ποτέ ιβίσκων και όπως είναι επόμενο δεν μπορούμε (ούτε και θέλουμε βέβαια) να τις προλάβουμε όλες και πηγαίναμε μόνο σε όσες θεωρούμε πιο σημαντικές με κριτήρια εντελώς υποκειμενικά βεβαίως.

«ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ» βράδυ της Παρασκευής, αφιερωμένο στον Νίκο Γκάτσο με εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, όπου σημαντικοί άνθρωποι μιλούσαν γι’ αυτόν, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με πασίγνωστα τραγούδια βασισμένα σε στίχους του.

ΓΛΥΚΕΙΑ νύχτα και πολύς κόσμος στον αίθριο χώρο της «Μπουκαδούρας» που εγκαινίασε με τη βραδιά για τον Γκάτσο την εαρινοκαλοκαιρινή περίοδο.

ΠΑΡΚΟ του ΟΣΕ βράδυ του Σαββάτου και στο χώρο του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικό Θεάτρου παιζόταν το πασίγνωστο έργο του Πίντερ «Ο επιστάτης».

ΤΟ ΜΕΘ τόλμησε και κάνοντας την υπέρβαση του έστησε μια μικρή αλλά αξιόλογη σκηνή στο χώρο του με δωρεάν παραστάσεις και μάλιστα με ένα έργο του διεθνούς ρεπερτορίου που είναι γνωστό για τις δυσκολίες του.

ΤΟ ΜΕΘ τόλμησε και το εγχείρημά του στέφθηκε με επιτυχία, αν κρίνουμε από την ανταπόκριση που είχε.

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της ΝΔ στο Rex δεν πήγα αλλά απ’ ότι έμαθα οι αντισύριζα κορόνες έδωσαν και πήραν από όλους όσοι μίλησαν.

ΓΙΑ τα όσα ειπώθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωση θα έχετε οσονούπω.

***

ΧΑΡΕΣ και πανηγύρια στα Τσωνέικα Ακριτοχωρίου Κορώνης και απολύτως δικαιολογημένα βέβαια.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ βραβείο που απέσπασαν οι τρείς Μεσσήνιοι παραγωγοί στο διαγωνισμό Olympia Health & Nutrition Awards 2017, είναι πολύ σημαντικό και αφορά την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου με ωφέλιμες ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και από τη στήλη στους βραβευθέντες Πέτρο, Βασίλη και Δημήτρη Τσώνη.

ΚΑΛΗ εβδομάδα σε όλους μας.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply