ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιτέλους, θα σεβαστούν τη νομιμότητα ο δήμαρχος Τριφυλίας και οι συν αυτώ;;;

0

ΠΡΙΝ τρεις βδομάδες γράφαμε για την σχεδιαζόμενη «νυχτερινή επιχείρηση» που ετοιμάζουν κάποιοι… θερμοκέφαλοι στην Αυλώνα με την παρουσία ή σύμφωνη γνώμη του αντιδημάρχου και του προέδρου της Τ.Κ. Αυλώνας(!) για την επισκευή του ερειπωμένου κτίσματος του πρώην κοινοτικού γραφείου του χωριού, που εφάπτεται στη ΒΑ πλευρά του διατηρητέου μνημειακού ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Αυλώνας, με ζώνη προστασίας περιμετρικά 15 μέτρων!

ΣΤΟ ΙΔΙΟ δημοσίευμα αναφέραμε περιληπτικά το ιστορικό, καθώς και για ποιους λόγους αυτό έχει κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο και γιατί όλες αυτές οι σχεδιαζόμενες ενέργειες είναι εξ ορισμού παράνομες.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ καλούσαμε τον δήμαρχο Τριφυλίας να μας εξηγήσει αν τα δύο στελέχη της παράταξής του και της Δημοτικής Αρχής μετέφεραν στη συνάντηση τη δική του βούληση ή τις προσωπικές τους απόψεις.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, βέβαια, δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στους αγωνιούντες απανταχού Αυλωνίτες, αλλά συνεχίζει την αφωνία του για το συγκεκριμένο θέμα και εμποδίζει παντοιοτρόπως την επίλυση του προβλήματος, του οποίου η επίλυση είχε δρομολογηθεί από τον προηγούμενο δήμαρχο.

ΕΥΤΥΧΩΣ όμως που η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με την από 3/5/2017 επιστολή της προς τον Δήμο Τριφυλίας ανακεφαλαιώνει τις μέχρι σήμερα προηγηθείσες διαδικασίες και του γνωστοποιεί την οριστική της απόφασή της με τα εξής:

«Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ μας θεωρώντας επιβεβλημένη την κατεδάφιση του εν λόγω κτηρίου προκειμένου να αναδειχθεί ο ναός, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, ΦΕΚ 153/Α/28-06-2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και των αρμοδιοτήτων της (ΦΕΚ 2891/Β/29-10-2014), έχει ήδη αποστείλει με το αρ. πρωτ. ΕΦΑΜΕΣ 944/7-04-2017 την εν λόγω μελέτη με συνημμένη σχετική εισήγηση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου για την προβλεπόμενη κατά Νόμον γνωμοδότηση, όπως ενημερωθήκατε με το αρ. πρωτ. ΕΦΑΜΕΣ 1690/7-04-2017 έγγραφο μας.»

ΜΕΤΑ από αυτή την εξέλιξη, ας ελπίσουμε πως οι… ολίγοι θερμοκέφαλοι που εναντιώνονται στην ανάδειξη του Ιερού Ναού, θα πεισθούν ότι η νομιμότητα αποτελεί μονόδρομο, κυρίως όταν πρόκειται για προστατευόμενα μνημεία και δημόσιο χώρο.

ΚΑΙ ΟΤΙ ο δήμαρχος Τριφυλίας, θα αφήσει το «κρυφτούλι» και θα πειθαρχήσει στις ταυτόσημες και διαχρονικές αποφάσεις των αρμοδίων κρατικών αρχών, αλλά και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΤΕΛΙΚΑ θα αναγκαστεί να σεβαστεί την νομιμότητα, προς το συμφέρον του Μνημείου και της πολιτιστικής κληρονομιάς γεγονός που θα επιφέρει την καταλλαγή των αντιθέσεων και την ηρεμία των κατοίκων της περιοχής, την οποία συστηματικά διαταράσσουν για ακατανόητους λόγους επώνυμα στελέχη της παράταξής του, δυστυχώς, και με τη δική του ανοχή και στήριξη.

ΜΗΠΩΣ μπορεί τώρα ο δήμαρχος Τριφυλίας να μας εξηγήσει γιατί επέβαλε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, να ανακαλέσει την διαδικασία έγκρισης της μελέτης ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου, με την οποία είχε συμφωνήσει η Υπηρεσία;

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι καταλυτική και συμπυκνώνει την ουσία της υπόθεσης, καθώς και τα επόμενα βήματα! Οπότε ο Δήμος και άλλος που «φλερτάρει» με νέες παρανομίες και αυθαιρεσίες στην Αυλώνα δεν έχουν καμία απολύτως δικαιολογία!

ΑΣ ΣΥΜΠΡΑΞΟΥΝ, λοιπόν, με τη νομιμότητα και ας αφήσουν τα ψηφοθηρικά και αδιανόητα στις μέρες μας μικροκομματικά καουμποϋλίκια, ώστε τα έργα προστασίας και ανάδειξη του μνημειακού ναού να υλοποιηθούν προς όφελος του χωριού και των κατοίκων του!

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Leave a Reply