ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Πάντρεμα» του παλιού με το νέο και πολιτικό άνοιγμα επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκρότηση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής την Πέμπτη

0

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ την Πέμπτη η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, κατά τις οποίες επιτεύχθηκε μεγάλη ανανέωση (56% με 14 νέα μέλη από τα 25) δίνουν και παίρνουν οι πολιτικές διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου Οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας εκείνο που σταθμίζουν τα περισσότερα μέλη του νέου οργάνου είναι το κοινωνικό μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμψει στη Μεσσηνία ο ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση της γενικότερης πολιτικής στροφής του κόμματος.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές και πολιτικές εξελίξεις η νέα Ν.Ε. προσανατολίζεται σε ένα πάντρεμα του παλιού με το νέο ώστε να υπάρχει ισχυρό εσωκομματικό μήνυμα και πολιτικό άνοιγμα με στόχο προσέλκυση κόσμου από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής προκρίνεται κατά πάσα πιθανότητα η εκλογή για τη θέση του Συντονιστή του οργάνου πολιτικού μηχανικού, του Τάσου Πολυχρονοπούλου, στελέχους με εμπειρία και έργο στον αυτοδιοικητικό χώρο, τα κοινωνικά κινήματα και πλούσια δράση στο χώρο του πολιτισμού μέσω αυτοδιοικητικών και κοινωνικών τοπικών φορέων.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και πρόταση για εκλογή στη θέση αναπληρωτή συντονιστή της δικηγόρου Μαρίας Βεργινάδη, στελέχους της νέας γενιάς, δημοτικής συμβούλου Καλαμάτας (είναι και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου).

Με δεδομένες τις αποφάσεις της νομαρχιακής συνδιάσκεψης με κατεύθυνση το άνοιγμα του κόμματος στον κοινωνικό χώρο, ιστορικά στελέχη του χώρου θεωρούν αυτή τη στιγμή ιδανική την πρόταση για Πολυχρονόπουλο και Βεργινάδη, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης του χαμηλού προφίλ αλλά και της πολιτικής συνέπειας των δύο στελεχών.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Υπενθυμίζουμε ότι στις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της συνδιάσκεψης περιλαμβάνονται:

  • Ενίσχυση του μαζικού και κοινωνικού προσανατολισμού στην δράση του κόμματος. Η γενική πολιτική δράση της Ν.Ε. είναι ανάγκη να συναρθρώνεται με την παρέμβαση για το «μικρό» και το «τοπικό». Να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις του κυβερνητικού ρόλου του κόμματος. Κύριο μέλημα είναι οι Οργανώσεις Μελών να συνδέουν την δράση τους:

– με τα προβλήματα του χώρου τους.

– με τις επεξεργασίες των Θεματικών Επιτροπών.

– με το καθημερινά αναπτυσσόμενο κυβερνητικό έργο (ανάδειξη – εκλαΐκευση αλλά και ανατροφοδότηση από τα κάτω για πιθανές διορθωτικές κινήσεις ή και ανάδειξη προτάσεων προς το κέντρο για λύση προβλημάτων καθημερινότητας.

– με τη συντονισμένη και δημιουργική παρέμβασή τους στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και πολιτισμού, στα κινήματα και στα σωματεία, στους συλλόγους και τα επιμελητήρια.

  • Στη συντονισμένη παρέμβασή μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με ιδιαίτερη έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων (ελαιόλαδο, ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα οφείλουμε να δώσουμε νέα ώθηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα οφείλουμε να αναδείξουμε περαιτέρω τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία του νομού και να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας με προσαρμογή στα πλεονεκτήματα του τόπου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η γρήγορη ολοκλήρωση των υποδομών (δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος, Τσακώνα – Καλό Νερό κ.τ.λ.). Όλα τα παραπάνω πρέπει να στοχεύουν στη γρήγορη απομείωση της ανεργίας κυρίως για τη νέα γενιά και τις γυναίκες.

  • Στην εμπέδωση του νέου κοινωνικού κράτους αξιοποιώντας τις ισχυρές υποδομές του τόπου στην Υγεία και την Παιδεία, με έμφαση στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη συνεκτική ανάπτυξη και επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών σ’ όλες τις βαθμίδες. Οφείλουμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση των δομών και της κοινωνικής αλληλεγγύης με τα κέντρα κοινότητας, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, καθώς και στην υλοποίηση του νέου εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης που θα συμπεριλάβει όλες τις προνοιακές δομές.

  • Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με όρους αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, επιταχύνοντας τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, τις διαδικασίες ενσωμάτωσης όσων προσφύγων παραμείνουν στη χώρα μας, οικοδομώντας πρωταρχικά ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή έχουν εκλεγεί κατά αλφαβητική σειρά:

Ασημακόπουλος Γιάννης, Βεργινάδη Μαρία, Ζαφειράκης Κώστας, Καρλαύτη Στέλλα, Κιουρή Χαρά, Κρασσακόπουλος Σπύρος, Κυριακόπουλος Κώστας, Λαγωνικάκου Ναυσικά, Λεβέντης Δημήτρης, Μαντά Αγγελική, Μαραβελή Ιωάννα, Μιχαήλ Μιχαήλ, Μπεχράκης Σταμάτης, Μπιτσάνη Βάνα, Πατσαρίνος Νίκος, Πολυχρονόπουλος Τάσος, Σούμπλης Θανάσης, Σωφρονάς Δημήτρης, Τσορόβα Ζωή, Τσορώνης Κώστας, Τσώνης Γρηγόρης, Φιλόπουλος Βαγγέλης, Φλώρος Βασίλης, Χιουτέας Γιώργος, Ψυχογιάννης Γιώργος.

Τέλος, οι παραπάνω πληροφορίες για την πρόταση συγκρότησης της νέας Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της πρόσφατης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης, η οποία «απευθύνεται στους δημοκρατικούς πολίτες της Μεσσηνίας καλώντας τους να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Leave a Reply