ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα” αύριο στο “Σταθμό”

0

ΠΡΟΒΟΛΗ του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα” διοργανώνει η Masterworks 24100 αύριο Τετάρτη στις 9 μ.μ., στο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο-καφενείο «Σταθμός».

Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Γιώργος από το χωριό Σωτηριάνικα της Μάνης, επιτυχημένος Έλληνας – μετανάστης, εστιάτορας στην Δυτική Γερμανία.
Η ταινία, χρησιμοποιώντας ως όχημα τον Γιώργο, επιχειρεί να καταγράψει τις διάφορες απόψεις που συνιστούν το μύθο της Ρωμιοσύνης. Τα άτομα που εμφανίζονται, προσθέτουν ο καθένας και τη δική του αισθητική και ιδεολογική αντίληψη στον όρο του οποίου επιχειρείται ο προσδιορισμός.
Εξετάζονται ειδικότερα: Η μοίρα του διωγμού και της προσφυγιάς, που οργανωμένα επιβάλλονται στη φυλή μεταμορφώνοντας τους ανθρώπους σε προϊόντα ενός χώρου που ούτε τον ζήτησαν ούτε τους ανήκει και που ολωσδιόλου έξω από την θέλησή τους εξαναγκάζονται να ζουν.
Η ταινία “Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα” (1978), ολοκληρώνει την έρευνα του μεταναστευτικού ζητήματος, αποτελεί δε το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Ρωμιοσύνης (τριλογία του ξεριζωμού και της προσφυγιάς). Το πρώτο μέρος της τριλογίας, η Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης γυρίστηκε το 1976 και το τρίτο Στα Τουρκοβούνια το 1982.
Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Ξανθόπουλου και το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) με το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1978 και εν συνεχεία με το πρώτο χρυσό βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Στην προβολή θα παρευρίσκεται ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Γιώργος Κοζομπόλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στην Καλαμάτα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με θέμα: «Η μετανάστευση των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης».

Συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.

  • Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαμάτας Τηλ. 27210-25145

sotirianika

 

Leave a Reply