ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας το περασμένο Σάββατο στη Σουηδία

0

Μια ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας με γνωστές άριες και ελληνική μουσική, για τα 40 χρόνια από το θάνατό της, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σουηδία, από την Ελληνική Πρεσβεία της Στοκχόλμης και τη Διεύθυνση του Μουσείου Jussi Bjorling, με τη συνεργασία του Hellenic Foudation off the Nordic Countries, τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία  και το Grekisk konst musik i Sverige.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πατρικό σπίτι του τενόρου Jussi Bjorling, ο οποίος με τη Μαρία Κάλλας συνεργάσθηκαν τη δεκαετία του 1950 στην Αμερική με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σήμερα το πατρικό αυτό σπίτι έγινε ένα καλαίσθητο μουσείο, στη πόλη Borlange της Βορειοδυτικής Σουηδίας.

Ο διευθυντής του μουσείου μίλησε για τη παγκόσμια σοπράνο Μαρία Κάλλας  και τη συνεργασία της με τον παγκόσμιο τενόρο  Jussi Bjorling. Στη  συνέχεια δώρισε για την Ένωση Φίλων «Μαρίας Κάλλας» 50 συλλεκτικούς δίσκους με ξεχωριστές πρωτότυπες φωτογραφίες της Κάλλας στα εξώφυλλα.

Στη δεξίωση που ακολούθησε στο μουσείο,  παρέστη ο πρέσβης της Ελλάδος Δημήτριος Τουλούπας με τη σύζυγό του και την 20μελή ακολουθία του, ο διευθυντής  του μουσείου, παράγοντες της πόλεως, δημοσιογράφοι και η SVT1 Σουηδική Κρατική Τηλεόραση κάλυψαν την εκδήλωση με εκτενείς αναφορές.

 Ο πρέσβης της Ελλάδος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον διευθυντή του Μουσείου για την πρόσφορά του και ευχήθηκε  ότι γρήγορα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες θα προβούν στην ανέγερση της πατρικής κατοικίας της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώριο.

Ακολούθησε η μουσική εκδήλωση στον καθεδρικό Ναό Mission Kyrka της πόλης, όπου η mezzo σοπράνο Κατερίνα Ρούσσου και ο πιανίστας Johan Sandback έδωσαν ρεσιτάλ με διάφορα κομμάτια ελλήνων και ξένων συνθετών. Η εκδήλωση έκλεισε με την Habanera  aria από την όπερα Carmen. Tην aria αυτή η Κατερίνα Ρουσσου  τραγούδησε και μάγεψε τους ακροατές καταχειροκροτούμενη από το ενθουσιασμένο  κοινό.

Στην ελληνική αποστολή εκτός του πρέσβη  παραβρέθηκε η πολιτιστική σύμβουλος της Πρεσβείας Μαργαρίτα Mellberg, η σύμβουλος Τύπου Νίκη Ψυχάρη, οι Χρήστος Σαβλάκης και Αλεξάνδρα Σαραντίδου από τον ΕΟΤ Στοκχόλμης, ο Αθανάσιος Ψαρούλης, εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στην Ευρώπη, ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας και Ελληνες επιχειρηματίες.  

 Τέλος, προγραμματίζεται στο τέλος του χρόνου ένα γκαλά μουσικής, ποίησης και θεάτρου-κινηματογράφου, στην επίσημη αίθουσα της Μουσικής Ακαδημίας Στοκχόλμης αφιερωμένο σε 3 Ελληνίδες: Μαρία Κάλλας -μουσική, Κική Δημουλά-ποίηση και Μελίνα Μερκούρη-θέατρο, κινηματογράφος. Την προηγούμενη ημέρα θα προβληθεί στα Σουηδικά η ταινία του Μπάμπη Τσόκα «Η δική μας Μαρία Κάλλας».

Leave a Reply