ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εμπαιγμό της κυβέρνησης καταγγέλλουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ και μιλούν για υποβάθμιση!

0

ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ καταγγέλλει την κυβέρνηση η γραμματεία της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων, στοχεύει στον κατακερματισμό και την υποβάθμιση των Ιδρυμάτων. «Με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» δηλαδή, επιλεκτική «συγχώνευση-πανεπιστημιοποίηση» Ιδρυμάτων, επιλεκτική «πανεπιστημιοποίηση» Τμημάτων, καθώς και την τακτική του «δούρειου ίππου», της εισαγωγής δηλαδή, των διετών προγραμμάτων σπουδών στα ΤΕΙ, χωρίς καμία προϋπόθεση ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των Ιδρυμάτων, όπως μετονομασία και διδακτορικά, καθίσταται σαφής ο στόχος της κυβέρνησης», αναφέρουν οι εκπρόσωποι τη Συνόδου, σε μια ανακοίνωση που υπογράφουν εκ μέρους της γραμματείας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Βελισσαρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Πέτρος Λάμψας.

ΤΕΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

«Τελικό «χτύπημα» με βάση αυτόν το στόχο είναι το νέο μισθολόγιο των καθηγητών ΑΕΙ, που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 12 Μαΐου στη Βουλή. Στο μισθολόγιο αυτό φαίνεται με σαφήνεια η πρόθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει αυτή τη φορά το διδακτικό – ερευνητικό προσωπικό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ακαδημαϊκά. Στο Νομοσχέδιο οι Καθηγητές του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ όχι μόνο διαφοροποιούνται απαράδεκτα από εκείνους του Πανεπιστημιακού τομέα που έχουν τα ίδια ακριβώς προσόντα αλλά, το χειρότερο, ταυτίζονται με τους διδάσκοντες Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που δεν είναι ΑΕΙ όπως αυτά ορίζονται από τον 4009/11, αλλά και δεν διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα (διδακτορικό για όλους)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία οι πρόεδροι χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το επίδομα διδασκαλίας και έρευνας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

«Στο βασικό μισθό διατηρείται αδικαιολόγητη διαφορά 10% μεταξύ του καθηγητή Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, αλλά αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο, αφορά στο ονομαζόμενο «ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας». Το επίδομα αυτό για τον καθηγητή ΤΕΙ (Α΄βαθμίδα) είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του πανεπιστημιακού λέκτορα (Δ΄ βαθμίδα)!! Όμως, οι καθηγητές των ΤΕΙ εκλέγονται και κρίνονται για την εξέλιξή τους σύμφωνα με το ίδιο νομικό πλαίσιο και τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα με το ΔΕΠ των Πανεπιστημίων. Έχουν τις ίδιες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τον ίδιο νόμο (4009/11), ο οποίος προβλέπει ότι ανήκουν σε δύο παράλληλους κλάδους της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτού του είδους η υποβάθμιση (όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως ακαδημαϊκή, αξιοκρατική αλλά και ηθική) είναι απαράδεκτη και υλοποιεί πλέον, απροειδοποίητα και χωρίς την παραμικρή έννοια διαβούλευσης, τις προθέσεις της κυβέρνησης όχι μόνο να υποβαθμίσει τους καθηγητές αλλά και το συνολικό status των ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα.

Οι διοικήσεις και ασφαλώς όλο το προσωπικό των ΤΕΙ βρίσκονται σε εγρήγορση και απέναντι σε όλα αυτά και δεν θα επιτρέψουν τέτοιου είδους οικονομική, ακαδημαϊκή και ηθική υποβάθμιση, όχι μόνο του ερευνητικού-διδακτικού προσωπικού, αλλά των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, των σπουδών, των φοιτητών και των Πτυχιούχων τους.

Μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι δεν είναι αποδεκτή αυτή η υποβάθμιση, ο κατακερματισμός και ουσιαστικά το γκρέμισμα και η εξαφάνιση αυτού του πυλώνα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που έχει δομηθεί με γνώση και κόπο ως μοχλός ανάπτυξης της Χώρας μας και κυρίως των Περιφερειών της, ενώ θα εξακολουθεί να υπάρχει και να είναι μοχλός ανάπτυξης για όλες τις υπόλοιπες (κανονικές) Ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα με τη σαφή και διακριτή ονομασία: Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών».

Leave a Reply