ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πολιτική φλυαρία είναι ενοχλητική

0

«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ καταιγίδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρεις συνεντεύξεις, και μάλιστα «ζωντανές», μέσα σε τρεις μέρες είναι οπωσδήποτε πολλές για πολιτικό αρχηγό. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο ούτε λίγο πριν από ένα κρίσιμο συνέδριο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεν μπορεί να ζήσει ούτε μέρα χωρίς τηλεοπτική παρουσία. Γνωρίζει επίσης (δεν είναι χθεσινός) ότι η ακατάσχετη και ανούσια φλυαρία μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

ΤΟ «ΒΛΕΠΩ» δεν σημαίνει «επιδοκιμάζω». Τόσους επικοινωνιολόγους έχει δίπλα του. Δεν του το επισημαίνουν; Επιπλέον ούτε αυτός ούτε η Ν.Δ. πρέπει να έχουν παράπονο από τη συμπεριφορά των συστημικών ΜΜΕ.

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ γραμμή περνάει με χαρακτηριστική άνεση από τα δελτία ειδήσεων και τους σχολιαστές. Ακόμη και ο ψιθυριστός αντίλογος δεν είναι ανεκτός.

ΤΟΤΕ γιατί θεώρησε σκόπιμο να εμφανιστεί τρεις φορές σε τρεις μέρες (τηλεόραση Alpha, τηλεόραση και ραδιόφωνο ΣΚΑΪ); Υποθέτω πως επέλεξε την τακτική της επιθετικής άμυνας για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις πριν πάρουν μεγάλη έκταση:

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ της αξιολόγησης υπονομεύει τον στόχο του για εκλογές εδώ και τώρα. Δεν μπορείς να κρατάς ένα κόμμα σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα.

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ένα κόμμα που δεν έχει παράδοση κινηματικής δράσης και θεωρεί το «πεζοδρόμιο» βατήρα του εξτρεμισμού. Πρέπει συνεπώς να δώσεις στο ακροατήριό σου ένα ερέθισμα για να μείνει συσπειρωμένο.

ΟΙ ΚΑΛΕΣ κουβέντες των Ευρωπαίων και του Αμερικανού πρέσβη για τον Τσίπρα, η αλλαγή στάσης του Σόιμπλε, η ισχυρή πιθανότητα να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι σχετικά καλές προοπτικές για μερική διευθέτηση του ελληνικού χρέους ακυρώνουν το αφήγημά του περί «της πιο ανίκανης, πιο επικίνδυνης και πιο φαύλης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος την περίοδο της Μεταπολίτευσης».

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ δεν θέλουν (όπως θα επιθυμούσε ο κ. Μητσοτάκης) να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης. Δεν έχουν κανένα λόγο. Αυτή κάνει τη δουλειά τους, ήσυχα και απλά, με την κοινωνία να παρακολουθεί παθητικά από τους καναπέδες.

ΓΙΑΤΙ, λοιπόν, να μπλέξουν σε αχρείαστες περιπέτειες που θα βλάψουν την πολιτική σταθερότητα; Αρκετά προβλήματα έχουν σε άλλες χώρες.

Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ των εσωκομματικών αντιπάλων του για την ανοχή που δείχνει στους ακραίους τείνει να πάρει διαστάσεις ισχυρής αμφισβήτησης. Το μόνο που δεν χρειάζεται τούτη τη στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι μια εσωκομματική αντιπολίτευση που θα του βάζει εμπόδια στον δρόμο προς την πρωθυπουργία.

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ στον χώρο των ΜΜΕ τον υποχρέωσαν να πυκνώσει τις παρεμβάσεις του. Το παλιό σύστημα διαπλοκής κλονίζεται και αυτό που έρχεται φουριόζικα να διεκδικήσει μερίδιο δεν είναι και πολύ φιλικό με τη Ν.Δ., εξαιτίας της ταύτισης, σε βαθμό παρεξήγησης, του κ. Μητσοτάκη με τους προηγούμενους. Οι χειρισμοί του στο θέμα Σαββίδη δεν ήταν και οι πιο ενδεδειγμένοι για αστικό κόμμα και προκάλεσαν τριβές στο εσωτερικό της Ν.Δ.

ΩΣΤΟΣΟ, ένας αρχηγός κόμματος εξουσίας δεν μπορεί να περιοδεύει στα ΜΜΕ εκτοξεύοντας αφόρητες κοινοτοπίες του τύπου «θα λύσουμε το πρόβλημα μειώνοντας τη σπατάλη στον δημόσιο τομέα» ή καταγγελίες γενικού περιεχομένου για την κακή διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά φτάνουν για τους φανατικούς. Μόνο μ’ αυτούς όμως δεν παίρνεις αυτοδυναμία. Κάτι πιο πρωτότυπο δεν υπάρχει;».

***

ΑΠΟ τον Τάσο Παππά το άρθρο που προηγήθηκε και με αφορμή την καταιγιστική παρουσία του Κυριακού Μητσοτάκη στα ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό και την αναπόφευκτη φλυαρία που ακολουθεί βεβαίως.

ΜΙΑ ΦΛΥΑΡΙΑ που γίνεται ενοχλητική όσο κι αν συνηθίζεται από τους πολιτικούς.

ΑΛΛΩΣΤΕ δεν είναι ο Μητσοτάκης ο μόνος φλύαρος στην πολιτική αρένα, μην τρελαθούμε κιόλας, υπάρχουν κι άλλοι χειρότεροι!!

ΑΠΛΑ στην παρούσα συγκυρία ο πρόεδρος της ΝΔ, εγκλωβισμένος στο τριπάκι της παρατεταμένης απαίτησής του για πρόωρες εκλογές, έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ μάλιστα τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται, δεν είναι καθόλου περίεργο αν δεν καταφέρει να βρει στην πορεία καμία αίσθηση νηφαλιότητας που ωστόσο είναι αναγκαία για να ανταποκριθεί στο ρόλο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

ΚΑΙ βέβαια χρειάζεται να γίνει κατανοητό από τον ίδιο: γιατί οι πολίτες δεν αντιδρούν ακόμα στα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει, όσο κι αν διαφωνούν μαζί της, δίνοντας μια στοιχειώδη ανοχή προς αυτή.

ΠΟΣΟ θα κρατήσει ακόμα αυτή η ανοχή, ένα άλλο ζήτημα βέβαια.

Η ΦΛΥΑΡΙΑ του κ. Μητσοτάκη πάντως ίσως κάνει την ανοχή στην κυβέρνηση να παρατείνεται.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply