ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τη συμμετοχή 250 παιδιών, αθλητών της Εθνικής Πάλης και του «Αριστόδημου» οι αθλητικοί αγώνες Αρχαίου Πένταθλου

0

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΔΡΟΜΟΣ 187 μ., Μήκος χωρίς φόρα, Ακοντισμός, Δισκοβολία και Πάλη περιλαμβάνουν οι αθλητικοί αγώνες Αρχαίου Πένταθλου που θα γίνουν το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στο Στάδιο-Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Η πόλη της Μεσσήνης βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο λίγο καιρό μετά τους Πανελλήνιους Παλαιστικούς Αγώνες της ΕΛ.Ο.Π. και τον Μαραθώνιο Δρόμο, χάρη στη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων Αρχαίου Πένταθλου στο Στάδιο-Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης με πρωτοβουλία του Αθλητικού Σωματείου Ολυμπιάδας Καλαμάτας και σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου –Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Μεσσήνης, του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ενώ έχουν την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου.afisa-pentathlon
Γύρω στα 250 αγόρια και κορίτσια από Α΄ έως και Στ΄ Δημοτικού θα λάβουν μέρος στο Αρχαίο Πένταθλο και εκτός από την διοργανώτρια Ολυμπιάδα Καλαμάτας 11 ακόμη αθλητικά σωματεία δήλωσαν συμμετοχή και θα αγωνισθούν για το κλαδί ελιάς. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους: Μεσσηνιακό Γ.Σ., ΓΣ Ακρίτα, ΑΟ Μεγαλόπολη, ΓΣ Αρκαδία, Σπαρτιατικό, Φιλαθλητικό, ΓΑΣ Σκάλα, Ποσειδώνα Λουτρακίου, Γυμναστική Ένωση Άργους και Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πύργου.
Η Πάλη θα ρίξει την αυλαία των αγωνισμάτων με μια εντυπωσιακή επίδειξη. Το άθλημα θα παρουσιάσουν δυο ζευγάρια παλαιστών της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας την οποία στη Μεσσήνη συνοδεύει ο Ομοσπονδιακός προπονητής κ. Σιδηρόπουλος. Επίσης, στους αγώνες Πάλης στη κατηγορία των 40 κιλών θα συμμετέχουν δυο αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Μεσσηνίας «Αριστόδημος».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Για την διοργάνωση των αθλητικών αγώνων Αρχαίου Πένταθλου στο Στάδιο-Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης, μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εν όψει των αγώνων Αρχαίου Πένταθλου στο Στάδιο- Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης χθες στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, από την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον αντιδήμαρχο Μεσσήνης Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο που εκπροσώπησε το δήμαρχο Μεσσήνης, τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταμάτη Φριντζήλα και την εκπρόσωπο του Αθλητικού Σωματείου Ολυμπιάδας Καλαμάτας, Παναγιώτας Τσιάλα.
Ελένη Αλειφέρη (αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας): «Στους αγώνες αυτούς θα συμμετάσχουν πάνω από 200 νεαρούς και νεαρές της περιφέρειας Πελοποννήσου από 6 έως 12 ετών. Απώτερος στόχος μας είναι η αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός. Στη φετινή διοργάνωση, ουσιαστικά, θα μπουν οι βάσεις για μια μοναδική εκδήλωση για την περιφέρειά μας και μακροπρόθεσμα η επιθυμία μας είναι η εκδήλωση να γίνεται με τη συμμετοχή από αθλητικά σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, του εξωτερικού, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και η συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων.
Φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και της Αρχαίας Μεσσήνης σε διεθνές επίπεδο καθώς και ο εμπλουτισμός της διοργάνωσης με παράλληλες εκδηλώσεις όπως διεθνή αθλητική ημερίδα, διαδραστικές ξεναγήσεις στο στάδιο και πολιτιστικά δρώμενα, μέσα από τη βιωματική εμπειρία του αθλητισμού με αναφορές στο Αρχαίο Πένταθλον.
Ο στρατηγικός στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της Μεσσηνίας ως προορισμού αθλητικού τουρισμού. Μετά το πέρας των αγώνων θα γίνει μια παρουσίαση –ημερίδα για την προβολή υλικού της Αρχαίας Μεσσήνης που θα προωθηθεί στο εξωτερικό και θα αναλύσουμε διεξοδικά όλο το πλάνο ανάδειξης της περιοχής μας μέσα από αθλητικές δραστηριότητες.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, να συγχαρώ όλους τους συνδιοργανωτές μας σε αυτή την προσπάθεια, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί συνέβαλε αποφασιστικά, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η Ολυμπιάδα Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο καθηγητής του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού της Σπάρτης κ. Αλεξόπουλο που μας υποστήριξη με τη τεχνογνωσία του για την ιδιαίτερη στόχευση σε αυτό το γεγονός.»

Κλείνοντας η κα Αλειφέρη κάλεσε όλες και όλους τους Μεσσήνιους να συμμετέχουν, να ζήσουν βιωματικά αυτή την εμπειρία, έτσι ώστε και μέσα από αυτή τη διαδικασία τα επόμενα χρόνια να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι.
Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος (αντιδήμαρχος Μεσσήνης): «Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την εκδήλωση να αναδείξουμε την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ως Δήμος Μεσσήνης με την Περιφέρεια, όπως πολύ καλή συνεργασία έχουμε με τα σωματεία που θα εμπλακούν.
Ο δήμαρχος μεταφέρει τους χαιρετισμούς του και εύχεται αυτή η εκδήλωση να είναι πραγματικά επιτυχής. Σαν οικοδεσπότες θα σας καλωσορίσουμε και στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ σαν Δήμος θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την ανάδειξη του χώρου. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Πέτρο Θέμελη που μέχρι στιγμής είναι δίπλα μας, επειδή το όνομά του είναι συνυφασμένο με την Αρχαία Μεσσήνη. Ιδέες πολλές φορές για τα δρώμενα που γίνονται πηγάζουν από την έμπνευση του κ. Θέμελη.
Πολλές φορές μας έχει πει πως σε αυτό το χώρο (σ.σ. Αρχαία Μεσσήνη) τα Ιθώμαια ήταν πρώτα απ’ όλα θεατρικοί, αθλητικοί και μουσικοί αγώνες. Εύχομαι και τα τρία αυτά σκέλη με τη συνεργασία της Περιφέρειας και όποιου άλλου Σωματείου επιθυμεί να τα κάνουμε πραγματικότητα!»
Σταμάτης Φριτζήλας (προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων): «Ως προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θα ήθελα εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αλλά και των αρχαιολόγων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Μεσσηνίας υπαγόμενη στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την σημερινή συνάντηση και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην αναβίωση του αρχαίου πένταθλου με τη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων στίβου στο Αρχαίο Στάδιο και στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με το Αθλητικό Σωματείο «Ολυμπιάδα Καλαμάτας» με επικεφαλής την Παναγιώτα Τσιάλα και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Πρόκειται για μία διοργάνωση που επιθυμεί να αναβιώσει το αρχαίο Πένταθλο με τη συμμετοχή των Αθλητικών Σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και των Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Χρειάζεται εδώ να θυμίσουμε ότι το Πένταθλον (ή πένταθλο) ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, καθώς και άλλων Πανελλήνιων αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα που διεξαγόταν σε μία ημέρα με την εξής σειρά: άλμα εις μήκος, ακοντισμός, δισκοβολία, στάδιον και πάλη. Το πένταθλο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην 18η Ολυμπιάδα περίπου το 708 π.Χ. Στην 137η Ολυμπιάδα το 232 π.Χ. νικητής στο πένταθλο αναδείχθηκε ο Μεσσήνιος Γόργος.
Στην μακρόχρονη ιστορία του θεσμού, υπήρξαν ασφαλώς και πολλοί άλλοι Πελοποννήσιοι νικητές, από Κορίνθιοι, Σικυωνείς, Ηλείοι, Σπαρτιάτες, Μαντινείς, Ηραίοι από την Αρκαδία και φυσικά από τα υπόλοιπα γνωστά μέρη του αρχαίου Ελληνικού κόσμου.(708-241 π.Χ.). Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αγώνισμα του πεντάθλου συμπεριλαμβανόταν στα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα, τα Λύκαια, τα Παναθήναια και σε άλλους αθλητικούς ή γυμνικούς αγώνες ανά την Ελλάδα και την Μικρά Ασία. Η παράδοση αναφέρει ότι πρώτος ο Ιάσων δημιούργησε το πένταθλο, την ένωση δηλαδή πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων προς τιμήν του φίλου του Παλέα, ο οποίος είχε νικήσει στην πάλη, στους αγώνες που τέλεσαν οι Αργοναύτες στη Λήμνο, αλλά είχε έλθει δεύτερος σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα.
Στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης την περίοδο της μεγάλης ακμής της πόλης, τελούνταν εκεί οι γυμνικοί (αθλητικοί ) αγώνες κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής των Ιθωμαίων και η μεσσηνιακή κοινωνία συνέρρεε από όλα τα σημεία της επικράτειας για να καμαρώσει τη νεολαία της χώρας να αγωνίζεται στο δρόμο, το άλμα, το δίσκο, το ακόντιο, την πάλη, την πυγμή, το παγκράτιο και το πένταθλο. Από τα αγωνίσματα αυτά τα τρία (άλμα, δρόμος, ακόντιο) θεωρούντο ελαφρά και τα άλλα (ο δίσκος και η πάλη) βαρέα. pentathlon-synenteyksh
Το μοντέρνο πένταθλο είναι ωστόσο σύνθετο ολυμπιακό άθλημα, το οποίο επινόησε ο Γάλλος εμπνευστής των σύγχρονων Ολυμπιάδων βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Είναι συνδυασμός πέντε διαφορετικών αθλημάτων: σκοποβολής, ξιφασκίας, κολύμβησης, ιππασίας και ανώμαλου δρόμου, τα οποία διεξάγονται σε μία ημέρα. Εντάχθηκε στις Ολυμπιάδες το 1912 στη Στοκχόλμη ως ατομικό αγώνισμα. Στην Μεσσηνία αναβίωσαν τα Ιθωμαία, προς τιμή του Διός Ιθωμάτα, με αθλητικούς αγώνες το 1984.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου-Π.Ε. Μεσσηνίας συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στους Αγώνες Αρχαίου Πένταθλου, στο Στάδιο/ Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης, σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Εφορία Αρχαιοτήτων
Μεσσηνίας, τον ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου και το Αθλητικό Σωματείο «Ολυμπιάδα Καλαμάτας».

Παναγιώτα Τσιάλα (προπονήτρια ΑΣ Ολυμπιάδας Καλαμάτας): «Ευχαριστώ κατ’ αρχάς την κα Αλειφέρη που «μπήκε μπροστά» όταν πρωτοάκουσε την ιδέα καθώς επίσης τον κ. Θέμελη και κ. Μπένο.
Μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινά στο χθες και καταλήγει στο σήμερα εμείς προσκαλέσαμε πολλά σωματεία από την Περιφέρεια.
Θα μας κάνουν την τιμή 11 σωματεία: Μεσσηνιακός Γ.Σ., ΓΣ Ακρίτας, ΑΟ Μεγαλόπολης, ΓΣ Αρκαδίας, Σπαρτιατικός, Φιλαθλητικός, ΓΑΣ Σκάλας, Ποσειδών Λουτρακίου, Γυμναστική Ένωση Άργους και η Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πύργου.
Γύρω στα 250 παιδιά από Α΄ έως και Στ΄ Δημοτικού θα λάβουν μέρος στο Αρχαίο Πένταθλο: Δρόμος, Μήκος χωρίς φόρα, Ακοντισμός, Δισκοβολία, παράλληλα θα έχουμε την τιμή να έχουμε την Εθνική Ομάδα Πάλης με τον Ομοσπονδιακό προπονητή κ. Σιδηρόπουλο και δυο ζευγάρια παλαιστών.
Περιμένουμε όλο τον κόσμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε άρτιους αθλητικούς αγώνες και του χρόνου με αυτό το υλικό να προσπαθήσουμε να φέρουμε στον τόπο μας αθλητές και σωματεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την παραμεθόριο που είναι δύσκολο να έρθουν στην Πελοπόννησο και την Αρχαία Μεσσήνη να δουν από κοντά όλα αυτά τα αρχαία που έχουν βγει στην επιφάνεια, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πέρα από το αθλητικό είναι και το παιδαγωγικό κομμάτι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, η προσέλευση ξεκινά από τις 9:30 και η τελετή έναρξης θα γίνει στις 10 το πρωί. Επειδή περιμένουμε αρκετό κόσμο και ίσως να είναι λίγο δύσκολη η πρόσβαση, καλό θα ήταν οι επισκέπτες να έρθουν λίγο νωρίτερα ώστε να απολαύσουν από την αρχή το όμορφο θέαμα.
Τέλος, ζητούμε απ όλους τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν τον καλύτερα εαυτό τους ώστε να έχουμε άψογη φιλοξενία όλων όσων επισκεφθούν τον χώρο και τις τριγύρω περιοχές.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους κατά την ώρα προσέλευσης, από τις 9:30 έως τις 10:30 το πρωί θα διατίθενται κάρτες ελευθέρας στην είσοδο.
● Ώρα 9:30: Προσέλευση Θεατών
● Ώρα 10:00: Τελετή Έναρξης
● Ώρα 10:15: Χαιρετισμοί
Διεξαγωγή Αγωνισμάτων
● Ώρα 10:30: Δρόμος 187 μ. (Ε-ΣΤ Αγόρια), Δισκοβολία (Γ-Δ Κορίτσια), Ακοντισμός (Ε-ΣΤ κορίτσια), Μήκος (Γ-Δ Αγόρια)
● Ώρα 10.45: 187 μ. (Γ-Δ Αγόρια), Δισκοβολία (Ε-Στ Αγόρια), Ακοντισμός (Γ-Δ Κορίτσια), Μήκος (Ε-Στ Κορίτσια)
● Ώρα 11.15: 187 μ. (Ε-Στ κορίτσια), Δισκοβολία (Γ-Δ Αγόρια), ακοντισμός (Ε-Στ αγόρια), Μήκος (Γ-Δ κορίτσια).
● Ώρα 11.35: 187μ. (Γ-Δ Κορίτσια), Δισκοβολία (Ε-Στ Κορίτσια), Ακοντισμός (Γ-Δ Αγόρια), Μήκος (Ε-Στ Αγόρια).
● Ώρα 11.50187μ (Α-Β Κορίτσια , Ακοντισμός (Α-Β Αγόρια)
● Ώρα 12.20: Πάλη Ανδρών (80 κιλά), Πάλη Παίδων (40 κιλά)
● Ώρα 13:00: Απονομές

pentathlon-prosklhsh

Σίσσυ Τριάντου

Leave a Reply