ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Καλαμάτα δεν χρειάζεται το στρατόπεδο για να έχει μέλλον

0

ΤΕΛΙΚΑ τα κατάφερε πάλι ο Καμμένος να ασχολούμαστε μαζί του εδώ στην Καλαμάτα με αφορμή τα λεγόμενά του και το κυριότερο για τον τρόπο που λέει ως συνήθως τα όσα λέει που συχνότατα είναι στα όρια της αγένειας και της αμετροέπειας.

ΟΠΩΣ τόνισα και χθες από τη στήλη, ελάχιστη σημασία έχουν τα όσα είπε για το Μητροπολίτη, τον Σαμαρά και το Νίκα και βέβαια είναι υποκρισία να ισχυριστούμε ότι ρουσφέτια δεν γίνονταν και δε γίνονται.

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει ότι το στρατόπεδο Καλαμάτας κλείνει για λόγους που αφορούν τη στρατιωτική δομή της χώρας με απόφαση ΓΕΕΘΑ και η δική μας πλευρά δεν έχει ούτε ένα ουσιαστικό επιχείρημα να προτάξει ως αντίρρηση στην υπόθεση αυτή.

ΕΙΝΑΙ γνωστό πως εδώ και πολλά χρόνια το στρατόπεδο υπολειτουργεί και όπως πέρασε απαρατήρητο το προηγούμενο κλείσιμό του έτσι είχε περάσει απαρατήρητο και το μετέπειτα άνοιγμα του.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ το στρατόπεδο της Καλαμάτας ανεξάρτητα από την αδιαμφισβήτητη ιστορία του, εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί μόνο για λόγους σκοπιμότητας και χωρίς να έχει οποιαδήποτε άλλη χρησιμότητα, παρά τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει.

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ πάντως με τη στάση του και τα όσα λέει, προκαλεί και εκθέτει την κυβέρνηση στην οποία είναι ηγετικό στέλεχος και χρειάζεται να «συμμαζευτεί».  Επαναλαμβάνω, όχι γιατί στράφηκε κατά του Μητροπολίτη, του Νίκα και του Σαμαρά, αλλά για την οξύτητα του ύφους που είχε ο λόγος του στα όρια της προσβολής.

ΚΑΙ βέβαια είναι προφανές ότι το στρατόπεδο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως χατίρι κανένα, οποιοδήποτε αξίωμα και αν έχει αυτός.

ΑΡΑ τα επιχειρήματα του υπουργού Αμυνας μένουν έωλα και καλά θα κάνει να σταθεί μόνο στα όσα αφορούν την απόφαση του ΓΕΕΘΑ για κλείσιμο του στρατοπέδου Καλαμάτας, όπως και των άλλων στρατοπέδων άλλωστε εκεί που δεν χρειάζονται.

ΘΥΜΙΖΩ επίσης γιατί φαίνεται πως αρεσκόμεθα να το ξεχνάμε πως η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος γενικότερα δεν είναι ακριτική περιοχή, εκτός βέβαια κι αν ορισμένοι για δικούς τους λόγους θέλουν να την αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο.

ΤΟ ΘΕΜΑ του στρατοπέδου συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας την Πέμπτη το βράδυ, όπου ο επικεφαλής της «Αλλαγής για την Καλαμάτα» Θόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε από το δήμαρχο να κάνει παρέμβαση για το θέμα που προέκυψε, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής πρότεινε να χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητοι όσοι κάνουν κακόβουλες δηλώσεις κατά της πόλης.

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Βγενή είχε τη σημασία της γιατί εκτός από τον Καμμένο και τα λεγόμενά του, είχαμε προ καιρού και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη που είχε χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του την Καλαμάτα «βρώμικη πόλη», δήλωση που ανασκεύασε ωστόσο αργότερα και ζήτησε συγνώμη.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του δημάρχου για το θέμα του στρατοπέδου, όπως έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο,  χαρακτηρίζεται από διάθεση ακροβασίας εκ μέρους του στα όσα είπε, όπου προσπαθεί να συγκεράσει όλο το φάσμα των αντικρουόμενων θέσεων και να στρογγυλέψει τις γωνίες τους.

ΣΤΕΚΟΜΑΙ μόνο στην ουσία των όσων ο δήμαρχος είπε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τονίζοντας πως: «Οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς δε συντάσσουν στρατιωτικά δόγματα. Τα στρατιωτικά δόγματα τα συντάσσει η πολιτική ηγεσία, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και οι στρατιωτικοί».

ΑΚΡΙΒΩΣ περί αυτού πρόκειται και παραλείπω την υπόλοιπη επιχειρηματολογία εκ μέρους του, για τα περί ρουσφετιών που αποτελούν προσχήματα και «άλλα ηχηρά παρόμοια».  Αλλωστε όπως και ο ίδιος είπε: «Πάντοτε υπήρχαν ρουσφέτια και πάντα θα υπάρχουν».

ΟΣΟΝ αφορά την «πρεμούρα» των αντιπεριφερειαρχών Ελένης Αλειφέρη και Περικλή Μαντά να σπεύσουν να συνηγορήσουν υπέρ του Μητροπολίτη Μεσσηνίας,  παραπέμπει σε παλαιολιθικές αντιλήψεις περί πολιτικής και τίποτα το ουσιαστικό δεν συνεισφέρουν στο όλο ζήτημα.

ΟΣΟΝ αφορά τους πολίτες της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας στην προκειμένη περίπτωση,, το  ενδιαφέρον για το αν θα μείνει ή θα κλείσει το στρατόπεδο είναι ελάχιστο έως μηδαμινό και μην κόπτονται οι ηγήτορες περί του αντιθέτου.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των πολιτών, καλώς ή κακώς, αδιαφορεί για ό,τι σχετίζεται με το θέμα αυτό και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

ΑΛΛΩΣΤΕ τα προβλήματα της Καλαμάτας είναι αλλά και αφορούν πλέον την πορεία της προς το μέλλον και όχι στην παρελθοντολογία που οδηγεί στη μιζέρια της εσωστρέφειας.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ δεν έχει την ανάγκη του στρατοπέδου για να συνεχίσει την πορεία της στο μέλλον, ούτε και μπορεί να μένει εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ είναι καιρός να αναπτύξει τις δυνατότητες που έχει χωρίς αγκυλώσεις και πισωγυρίσματα.

ΓΙΑ όλα αυτά βέβαια χρειάζεται η σχετική αυτογνωσία κι αυτή πρωτίστως πρέπει να αναζητηθεί.

ΟΣΟ για τους λογής Καμμένους, είναι καμένοι από χέρι…

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply