ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με επισημότητα τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου!

0

ΜΕ την καθιερωμένη επισημότητα ο Δήμος Πύλου – Νέστορος τίμησε την επέτειο της Μάχης του Μανιακίου, η οποία ήταν καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Επανάστασης, η οποία στις αρχές του 1825 διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο, όχι μόνο από τον Ιμπραήμ, αλλά και εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού. Η μάχη άρχισε το πρωί της 20ής Μαΐου 1825 και κράτησε περίπου οκτώ ώρες. Για τους πεπειραμένους Αιγύπτιους και τους Γάλλους αξιωματικούς τους, δεν ήταν δύσκολο να κάμψουν την αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων, παρότι πολέμησαν με υπέρμετρη γενναιότητα. Εισέβαλαν στα ταμπούρια τους και τους σκότωσαν σχεδόν όλους, ανάμεσά τους και τον Παπαφλέσσα. Ήταν μια άνιση μάχη από όλες τις πλευρές και έφερε στη μνήμη πολλών τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη θυσία των 300 του Λεωνίδα. Οι ενισχύσεις έφθασαν σχεδόν κατόπιν εορτής. Μετά τη μάχη, ο Ιμπραήμ αναζήτησε τον νεκρό Παπαφλέσσα. Του έφεραν ένα ακέφαλο πτώμα. Διέταξε να βρεθεί και η κεφαλή του και αφού στερέωσαν όρθιο σε ένα κορμό δέντρου το σώμα του, του πρόσδεσαν και το κεφάλι, ώστε να παρέχει την εντύπωση ζωντανού ανθρώπου. Τότε ο Ιμπραήμ, κατά τον Φωτάκο, τον κοίταξε άφωνος για λίγο, έκαμε μια χειρονομία σεβασμού και θαυμασμού και είπε «Πράγματι αυτός ήτο ικανός και γενναίος άνθρωπος. Καλύτερα να επαθαίναμεν άλλην τόσην ζημίαν, αλλά να τον επιάναμεν ζωντανόν». Μετά τη νίκη του στο Μανιάκι, ο Ιμπραήμ ολοκλήρωσε την κατάληψη της Μεσσηνίας με την πυρπόληση της Καλαμάτας και στη συνέχεια στράφηκε κατά της Τριπολιτσάς, την οποία κατέλαβε στις 11 Ιουνίου, ενώ από τις 17 Μαΐου, είχε αποφυλακιστεί και ο Κολοκοτρώνης.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματικά ξεχωριστές,  με επίκεντρο το Μανιάκι και τη Φλεσσιάδα και τη συμμετοιχή αρκετού κόσμου και εκπροσώπων φορέων. Αρχικά, ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο  στα Ταμπούρια και στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Στη σπουδαιότητα της ημέρας, στάθηκε ο καθηγητής Γιώργος Μπαχούμας που μίλησε εκφωνώντας τον πανηγυρικό, για την εθνική ενότητα και την ομοψυχία, ενώ τα γεγονότα της Μάχης εξιστόρησε η καθηγήτρια του Γυμνασίου Θουρίας, Μαρία Μπαλάσκα. Στη συνέχεια, μαθητές των Δημοτικών σχολείων της περιοχής, απήγγειλαν ποιήματα, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη και Δημήτρης Κουκούτσης, ο Άγγελος Χρονάς εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο τέως υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο τέως βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των ιστορικών οικογενειών του Φλέσσα και Δικαίου, εκπρόσωποι Συλλόγων της Μεσσηνίας και φυσικά, πλήθος κόσμου.

Leave a Reply