ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αμβρόσιου Καρατζά «Με το τσιαλούμι του κασμά»

0

karatzas-biblioΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στη γενέτειρα γη του συγγραφέα, την Αυλώνα Τριφυλίας, σε μια άλλη εποχή, του περασμένου αιώνα, όταν τα “αυθύπαρκτα” νοικοκυριά  λειτουργούσαν ως μικρές επιχειρηματικές μονάδες και παρήγαγαν με τα χέρια τους ό,τι κατανάλωναν. Μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου με τίτλο «Με το τσιαλούμι του κασμά», που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις «Κηφησιά», οι κάτοικοι της επαρχιακής Ελλάδας του περασμένου αιώνα,ζουν, δημιουργούν οικογένειες, διασώζουν έθιμα και  παραδόσεις, διπλασιάζουν την Ελλάδα και την παραδίδουν στις επόμενες γενιές.

Με κύριο κορμό τη βιογραφία των γονιών του συγγραφέα Αμβροσίου Καρατζά, διασώζεται η ιστορική καταγωγή των Καρατζαίων της Αυλώνας, έρχονται ξανά στην επικαιρότητα ξεχασμένα  γεγονότα του περασμένου αιώνα που σημάδεψαν την ιστορία της μικρής κοινωνίας της Αυλώνας,ενώ περιδιαβαίνουμε στο ορεινό χωριό του, 635 μέτρα υψόμετρο, κτισμένο στην Μεσσηνιακή όχθη της Νέδαςμε τις λιγοστές εκτάσεις για καλλιέργεια, ανεπαρκείς ωστόσο να εξασφαλίσουν μια υποφερτή ζωή στις πολυπρόσωπες οικογένειες του χωριού.

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΖΩΗ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;

«Διαβάζοντας το βιβλίο του Αμβρόσιου Καρατζά πολλά έχετε να θυμηθείτε οι Αυλωνίτες για τους τόπους και τους ανθρώπους, για τις δουλειές και την καθημερινότητα, για τις χαρές και τις λύπες, για τα ήθη και τα έθιμα των συγχωριανών, αλλά και για ορισμένες “σκοτεινές πτυχές” που στιγματίζουν, για να μην πω ότι “στοιχειώνουν” την κοινωνικο-πολιτική ζωή της μεταπολεμικής Αυλώνας…», τονίζει μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου ο Αυλωνίτης, διευθυντής της «ΦΩΝΗΣ» Θανάσης Τσαμούλης και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Κατά κάποιο τρόπο ο Αμβρόσιος Καρατζάς είναι το… μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά του Αριστείδη, ο οποίος είχε έφεση (και ευτυχώς) στην καταγραφή και αποτύπωση στιγμών της ζωής στην Αυλώνα του χθες κι έτσι διασώθηκαν…». Και σε άλλο σημείο επισημαίνει:

«Όσοι διαβάσουν προσεχτικά τα κείμενα θα αναρωτηθούν πού πάει σήμερα η ελληνική ύπαιθρος με την επιβολή βαριάς φορολογίας και εισφορών σε ό,τι κινείται, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, κυρίως των ορεινών χωριών, να αποσύρονται ή να απέχουν από την παραγωγική διαδικασία. Αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα, η ερημοποίηση των ελληνικών χωριών, των όποιων ζωτικών κυττάρων της εθνικής μας κορμοστασιάς απέμειναν, θα είναι καταλυτική. Τα χωριά μας θα αργοπεθαίνουν με προδιαγεγραμμένη πορεία, αφού και με τις συνεχείς περικοπές ούτε η “επιστροφή” συνταξιούχων θα επαρκεί για να τα διασώσει».

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

karatzas

Ο Αμβρόσιος Καρατζάς γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αυλώνα Τριφυλίας.  Αποφοίτησε από το Λύκειο Κυπαρισσίας και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ).

Από 1974 έως το 1978  εργάσθηκε ως Ορκωτός Λογιστής- Ελεγκτής στην εταιρία ARTHURANDERSEN&Co. Από το 1978 έως το 1982 εργάστηκε  ως  Εσωτερικός Ελεγκτής στην κατασκευαστική εταιρία  ARCHIRODON GROUP INC. Από το  1982 έως  2007εργάστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. στην   κατασκευαστική εταιρία  ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. Από το 2007 έως το 2012, ήταν Σύμβουλος Διοίκησης στην τράπεζα MARFIN EGNATIA BANK. Από το 2013 έως σήμερα ασκεί το επάγγελμα του Συμβούλου Επιχειρήσεων, ως Ελεύθερος Επαγγελματίας, με αντικείμενο τα Χρηματοοικονομικά και την Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Από το 1975 είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και από 1982 είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Οικονομικών Συμβούλων και Διευθυντικών Στελεχών με πολλές θητείες στο Δ.Σ. Ως μέλος των Πολιτιστικών Σωματείων, Σύλλογος Αυλωνιτών και Σύλλογος Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, εργάζεται επί δεκαετίες για την πρόοδο, τον εξωραϊσμό και ανάπτυξη των  περιοχών αυτών καθώς την διάσωση και διάδοση των εθίμων μέσω πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

  • ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ μπορείτε να βρείτε στο βιβλιοπωλείο «ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ» – 23η Μαρτίου – Καλαμάτα τηλ. 2721085019 και
  • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ – Κυπαρισσία – Ελ. Βενιζέλου τηλ. 27610-24960.

Leave a Reply