ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιήματα χωρίς πατρίδα και άλλα θέματα

0

ΠΟΙΗΜΑΤΑ χωρίς πατρίδα, εκατό τον αριθμό, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Ερικ Φρηντ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IDEO –TSEPI τo 1985.

ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ εκδόσεις ήταν από τα πλέον ευφυή δημιουργήματα του εσαεί και μέχρι τέλους της ζωής του ρηξικέλευθου και αντισυμβατικού Λεωνίδα Χρηστάκη.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ κυκλοφόρησε σε μετάφραση του Ορέστη Δράμπη ενώ τα ποιήματά του Φρηντ είχαν γραφτεί το 1978.

ΠΟΙΟΣ είναι όμως ο Ερικ Φρηντ;

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στην Αυστρία το 1921 και την εγκατέλειψε το 1938 όταν την κατέλαβαν οι χιτλερικοί και από τότε εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Ο ΦΡΗΝΤ θεωρείται κληρονόμος του Μπρεχτικού και Πρεβερικού μαθήματος και σαφώς αμφιλεγόμενος, αφού πήγε ενάντια στην αυταρχικότητα της εξουσίας αλλά και της μιλιταριστικής γραφειοκρατίας της κομμουνιστικής Αριστεράς.

ΠΑΡΑΘΕΤΩ σκόρπια μερικούς ενδεικτικούς στίχους από το βιβλίο που εξέδωσε ο Χρηστάκης.

***

«Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ μου ήταν το αίσθημά μου της ανωτερότητας / Κατάφερα να το ξεπεράσω/ τώρα είμαι τέλειος.

ΠΟΛΛΑ τα χρώματα που έντονα αλλάζουν / οι μορφές της παγκόσμιας ιστορίας / όταν με συμπόνια τις κοιτάξουμε / χωρίς προκατάληψη και χωρίς υπερβολή.

Η ΚΕΝΟΤΗΤΑ μπορεί να γεμίσει / μπορεί και να παραγεμιστεί/ Μαζί με το διπλοσάγονο / γίνονται οι φωνές / παντοτινές και πράες.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ να γίνω ευκολονόητος / και έτσι να μιλώ / ώστε για ποια μιλώ / για ποιο λόγο / τι προθέσεις έχω να μιλώ/ όλα να γίνουν φανερά / σ’ αυτούς που μίλησα / Και τι κατάλαβαν απ’ όλα αυτά;

ΓΙΑΤΙ γράφεις ακόμα ποίηση / παρ’ όλο που με τον τρόπο σου / μειονότητες μόνο αγγίζεις / ρωτούν οι φίλοι που αγωνιούν γιατί με τον τρόπο τους / μειονότητες μόνο αγγίζουν / και δεν ξέρω καμία απάντηση να δώσω».

***

ΑΥΤΑ από τον Ερικ Φρηντ τα ελάχιστα από τα «εκατό ποιήματα χωρίς πατρίδα», που ταξιδεύουν στον καιρό σαν γροθιά στο στομάχι του εφησυχασμού, σε κάθε ανάλογη συγκυρία και πάντα ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.

ΠΟΙΗΜΑΤΑ που δεν έχουν πατρίδα γιατί είναι πανανθρώπινα και αφορούν όλους τους ανθρώπους σε όλες τις πατρίδες.

***

ΚΙ ΕΝΩ ο Φρηντ γράφει ποιήματα χωρίς πατρίδα, οι  λογής πατριδολάγνοι εξελίσσονται σε πατριδοκάπηλους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δύσκολο άλλωστε όταν δε βλέπεις καθαρά και νηφάλια τις καταστάσεις και οι πατριδολαγνοκάπηλοι ποτέ δεν είναι νηφάλιοι.

***

ΟΣΟΙ ανησυχούσαν αν ο Τατούλης θα είναι και πάλι υποψήφιος περιφερειάρχης το 2019, μπορούν να ανησυχούν με την… ησυχία τους μιας και ο ίδιος ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα με συνέντευξη που έδωσε.

ΑΠΟ ΚΕΙ και πέρα μένει να δούμε το γαϊτανάκι των υποψηφιοτήτων να ξετυλίγεται λίγο-λίγο και σιγά-σιγά, όσο κι αν είναι μακριά ακόμα κι ως τότε έχουμε να δούμε και ν’ ακούσουμε πολλά.

***

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ έκπληξη το βιβλίο του φίλτατοι εξ Αυλώνος καταγομένου Αμβρόσιου Καρατζά με τον τίτλο «Με το τσιαλούμι του κασμά», που πρόσφατα κυκλοφόρησε.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ γραφή και διαβαστερή που αναφέρεται στην ιστορία της μικρής κοινωνίας της Αυλώνας με κύριο κορμό της αφήγησης τη βιογραφία των γονιών του συγγραφέα.

ΒΙΒΛΙΟ ανεκτίμητης σημασίας για τα όσα διασώζει από τη  ζωή στη μικρή κοινότητα της Αυλώνας και στο οποίο σύντομα θα επανέλθουμε εκτενώς.

***

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Μητροπολίτη Μεσσηνίας με ύφος  καταγγελτικό προς την κυβέρνηση για σκοταδισμό, ανακολουθία και απαξιωτική συμπεριφορά, δεν ξέρω πόση απήχηση μπορεί να έχει σε ευρύτατη κλίμακα.

ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο πάντως ελάχιστη σημασία δόθηκε κι όχι τυχαία προφανώς.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν πολλά δικά τους προβλήματα να αντιμετωπίσουν και είναι λογικό να μην ενδιαφέρονται για οτιδήποτε άλλο.

ΟΣΟ για το ερώτημα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ετέθηκ από το μητροπολίτη, «αν θέλουν νεκροταφείο για την ταφή των νεκρών ή αποτεφρωτήρια για την καύση των νεκρών», πρόκειται για δίλημμα που οι βουλευτές αν απαντήσουν θα το κάνουν αναλογιζόμενοι το περιβόητο πολιτικό κόστος.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ πέρα από οποιαδήποτε παρεμφερή διλήμματα να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο ο καθένας να έχει το δικαίωμα της επιλογής εξ αρχής και να γίνεται σεβαστό από τους άλλους.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ και τα αποτεφρωτήρια χρειάζεται να υπάρχουν όπως και τα νεκροταφεία και κάπου εδώ τελειώνουμε για σήμερα.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

124 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply