ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια 4 επιδόματα καταργούνται με το νέο μνημόνιο

0

Την άμεση κατάργηση τεσσάρων επιδομάτων προβλέπει το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε προ ημερών, με μεγάλους χαμένοι όσοι έχουν παιδιά και όσοι είναι νέοι κάτω από 29 ετών, ενώ οι φτωχοί και οι αναξιοπαθούντες αυτής της χώρας, όσοι δηλαδή έχουν ανάγκη ενίσχυσης μέσω επιδομάτων, χάνουν αυτή τη φορά χρήματα και είναι αναγκασμένοι να ζήσουν στην εξαθλίωση.

Ποια επιδόματα καταργούνται

Πιο αναλυτικά, τέσσερα επιδόματα κόβονται μετά και το 4ο μνημόνιο και το εισόδημα μειώνεται ακόμη περισσότερο. Τα επιδόματα που καταργούνται άμεσα είναι:

α) Επίδομα οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας (άρθρο 27 παρ. 3 Ν. 3016/2002). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου για τη ρύθμιση αυτή που ίσχυε από το 2002, σκοπός ήταν η ενίσχυση αυτών των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και παιδιά σχολικής ηλικίας, προκειμένου να τους παρέχουν τα βασικά σχολικά είδη για να μη διακόπτουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

β) Επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 29 ετών σε περίπτωση απόλυσης (άρθρο 2 Ν. 1545/1985). Πρόκειται για καταβολή από τον ΟΑΕΔ ειδικού επιδόματος σε άνεργους νέους μέχρι και 29 ετών, οι οποίοι παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο. Καταβαλλόταν για χρονικό διάστημα 5 μηνών από την ημέρα θεμελίωσης του επιδόματος για επιδότηση.

γ) Προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων (άρθρο 2 παρ. 3 Ν. 4051/1960). Το πρόγραμμα επιδότησης απροστάτευτων από πατέρα παιδιών είχε ως στόχο, σύμφωνα με τη διάταξη που ίσχυε από το 1960, να ενισχύσει οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα αντικειμενικής ή ουσιαστικής έλλειψης πατρικής γονικής μέριμνας για να μη διαλυθούν και τα παιδιά καταλήξουν σε ιδρύματα.

δ) Οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων που τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας (άρθρο 1 παρ. 1 περ. α Ν.Δ. 57/1973). Σκοπός της προνοιακής αυτής παροχής της ένδειας ήταν η χρηματική ενίσχυση ατόμων με τα πιο χαμηλά εισοδήματα στη χώρα.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 112/24/2017 Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σελ. 748 παρ. 21), από τις ανωτέρω περικοπές εκτιμάται ότι «θα υπάρξει εξοικονόμηση ποσού 8,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και ποσού 11,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2018».

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, από τις παραπάνω περικοπές και με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις περικοπές εκτιμάται ότι «θα υπάρξει εξοικονόμηση ποσού 8,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και ποσού 11,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2018».

Leave a Reply