ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντική η συμμετοχή του Κέντρου Ημέρας σε θέματα θεραπείας και ερευνάς του Αυτισμού

0

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ η συμμέτοχη του Κέντρου Ημέρας στην παγκόσμια έρευνα για θέματα αυτισμού προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Δυο Ελληνίδες ερευνήτριες της ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού με αναπτυξιακές διαταραχές  που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο, σε συνεργασία με πλαίσια στην Αθήνα και την Καλαμάτα, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε δύο άξονες της καθημερινής ζωής των οικογενειών με αυτισμό. Συγκεκριμένα, τη σχέση ανάμεσα στα αδέλφια και τον ρόλο του ύπνου στην ψυχική υγεία αλλά και τη μάθηση.

  • Η Γεωργία Παυλοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι η πρώην επιστημονικά υπεύθυνη σε κέντρο ημέρας της Καλαμάτας. Σήμερα είναι λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας και εκπαίδευσης, αλλά και υπεύθυνη επόπτρια συνεργατικών μελετών με οικογένειες και σχολεία στο LiLAS Lab του Πανεπιστήμιού του Λονδίνου (UCL, Institute of Education).
  • Η Μαρία-Μικαέλλα Χαδιαράκου, γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά ξεκίνησε τις σπουδές της στην ψυχολογία στην Αθήνα, εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL, Institute of Education) με επόπτρια την Γεωργία Παυλοπούλου. Σήμερα είναι αναπτυξιακή ψυχολόγος και εργάζεται ως ερευνήτρια στο LiLAS Lab, με επίκεντρο την επίδραση του ύπνου σε αναπτυξιακές δυσκολίες.

Τις εργασίες του επιστημονικού εργαστηρίου LiLAS Lab,UCL διευθύνει η καθηγήτρια Dagmara Annaz-Dimitriou η οποία έχει πολύχρονη εμπειρία σε θέματα αναπτυξιακών διαταραχών και γνωστικής ανάπτυξης. Και οι δυο ερευνητικές εργασίες παρουσιαστήκαν στη μεγαλύτερη συνάντηση ερευνητών αυτισμού στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

Το κέντρο ημέρας ενίσχυσε μέρος των ερευνητικών εργασιών συμμετέχοντας σε δυο μελέτες. Στόχος της πρώτης μελέτης ήταν να διερευνηθεί εάν και, κατά πόσο, ο ύπνος επιδρά στις γνωστικές ικανότητες παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Τα αποτελέσματα, επισήμαναν την σημαντικότητα του ύπνου στις γνωστικές ικανότητες  παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Η δεύτερη μελέτη σχετίζεται με την εμπειρία των αδερφιών των παιδιών με αυτισμό.  Έχοντας γίνει ειδήμονες μέσα από τις δικές τους ζωές, οι αδελφές μας μεταφέρουν της δικές τους προσωπικές εμπειρίες από την καθημερινότητα τους.

Οι εμπειρίες τους βοηθούν στο να δοθεί έμφαση και προσοχή στης θετικές αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν  μεταξύ των αδελφιών και την οικογένεια ενώ συγχρόνως να λαμβάνουμε υπόψιν και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να μεγαλώνει κανείς με έναν αδελφό η αδελφή με αυτισμό.

Τα μοτίβα των εμπειριών που θεμελιώθηκαν από την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας, από στην καθημερινότητα των παιδιών, επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Πέρα από τη μητρική κατάθλιψη και τα προβλήματα συμπεριφοράς, χρειάζεται να δοθεί προσοχή και σε άλλους τομείς, όπως, στη ποιότητα ύπνου, στο καθημερινό πρόγραμμα φαγητού καθώς και στην προώθηση ευχάριστων και θετικών αλληλεπιδράσεων εντός της οικογένειας.

Τα αδέλφια είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ψυχο-εκπαιδευτικά γκρουπ αλλά και να εκπαιδεύσουν την τοπική τους κοινότητα μέσα από έκθεση που θα λάβει μέρος τέλη Μαΐου στην πόλη της Καλαμάτας. Μέσα από την έκθεση και τις ομιλίες, μαζί με την Γεωργία Παυλοπούλου η οποία συντονίζει τις προσπάθειες, στόχος είναι οι συγγενείς, δάσκαλοι, θεραπευτές και τοπικοί φορείς, να κατανοήσουν καλύτερα τον αυτισμό και τις ανάγκες των οικογενειών, ούτως ώστε να ζήσουν μια χαρούμενη ζωή με κοινωνική στήριξη, ισότιμη ένταξη και αγάπη.

Τέλος, θερμά ευχαριστώ στον Κώστα Σαραβελάκη και την Μαρία Κενσαλη για την συνεργασία τους με τις ερευνήτριες.»

Leave a Reply