ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο: Προβολές για το κοινό στην Καλαμάτα σήμερα στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

0

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο θα εγκατασταθεί σήμερα στην Καλαμάτα στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά  (https://bougas-school.gr) για προβολές για το κοινό από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 10 το βράδυ, με το ακόλουθο πρόγραμμα προβολών:

afisa-planhtario

18:00 – 18:35      “Ο Μαγεμένος Ύφαλος”
18:40 – 19:15      “Ο Μαγεμένος Ύφαλος”
19:20 – 19:55      “Από τη Γη στο Σύμπαν”
20:00 – 20:35      “Από τη Γη στο Σύμπαν”
20:40 – 21:15      “Από τη Γη στο Σύμπαν”
21:20 – 21:55      “Από τη Γη στο Σύμπαν”
22:00 – 22:35      “Από τη Γη στο Σύμπαν”

τις περιγραφές και τα trailer των ταινιών θόλου μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://planetariumotg.gr/productions.html

Γενική είσοδος  4 ευρώ

Παράλληλα με τις προβολές, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, θα γίνεται και παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και του πλανήτη Δία το βράδυ.

Επίσης θα έχουμε την τύχη να παρατηρήσουμε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ο οποίος θα περάσει πάνω από την πόλη της Καλαμάτας στις 22:09 και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι για 6 λεπτά!

(καθώς ο ISS κινείται με 27.600 km/h, ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από την Γη κάθε 11/2 ώρα και θα είναι και πάλι ορατός πάνω από τα κεφάλια μας στις 23:46)

To Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο προσφέρει μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, σε ένα θόλο διαμέτρου 6 m με επιφάνεια οθόνης 57 m2. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.
14724550_370100246713732_3178891160662269855_n

ΦΟΡΗΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – PLANETARIUM ON THE GO

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

planitario-2

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο προβάλλει ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360ο), σε ένα θόλο διαμέτρου 6 μέτρων με επιφάνεια οθόνης 57 m2. Οι εικόνες προβάλλονται σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου ώστε να περιβάλλουν πλήρως το κοινό, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό περιβάλλον που συναρπάζει.

Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο μπορεί να ταξιδέψει σε ένα σχολείο, μουσείο, βιβλιοθήκη ή οποιοδήποτε χώρο (ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές), παρέχοντας μία υψηλής ποιότητας, επαγγελματική, συναρπαστική και διασκεδαστική υπηρεσία στο ευρύ κοινό. Η ανάπτυξή του στα σχολεία, ειδικά της επαρχίας, θα ανοίξει αυτόν τον τρόπο μάθησης για περισσότερα παιδιά, διδάσκοντας αστρονομία και συναφείς επιστήμες. Έτσι οι μαθητές είναι σε θέση να ανακαλύψουν τα μυστήρια του σύμπαντος χωρίς να αφήσουν το σχολείο τους, βιώνοντας μία μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Παράλληλα με τις παραστάσεις, το βράδυ πραγματοποιείται παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τηλεσκόπια ή παρατήρηση του Ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας (εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες), προσφέροντας άμεση επικοινωνία με το κοινό και κάνοντας τους μαθητές/θεατές να αισθανθούν σαν να είναι μέρος της διαστημικής εξερεύνησης.

Τέλος το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, επί 41 χρόνια αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ

Το πλανητάριο διαθέτει 36 καρέκλες και μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 50 μαθητές (δύο σχολικά τμήματα) σε κάθε προβολή, με τους πλέον των 36 μαθητών να κάθονται σε μαξιλαράκια. Μπορεί επίσης να φιλοξενήσει άτομα με ειδικές ανάγκες και χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

    • “ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ”

Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί κυρίως πραγματικές εικόνες, από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό και αφηγηματικό.

    • “ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ”

Οι εικόνες που βλέπουμε με τα μάτια μας δεν αποδίδουν ολόκληρη την πραγματικότητα. Το φως περιλαμβάνει αόρατες από εμάς ακτινοβολίες οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια. Η παράσταση περιγράφει τις ακτινοβολίες αυτές και πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κτλ), όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων ειδικά σχεδιασμένων να καταγράφουν τις ακτινοβολίες Χ και γ.

    • “Ο ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΥΦΑΛΟΣ”

Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους… ένα κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

    • “ΈΝΑ ΑΘΑΝΑΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ NEWALL ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ”

Η παράσταση περιδιαβαίνει το Σύμπαν εξηγώντας τον ρόλο των τηλεσκοπίων και επικεντρώνεται στην θαυμαστή ιστορία του τηλεσκοπίου Newall που κάποτε υπήρξε το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές εικονοληψίας, ο δημιουργός της ακολουθεί την πορεία του τηλεσκοπίου από το Gateshead στο αστεροσκοπείο του πανεπιστημίου του Cambridge και τέλος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου συνεχίζει να προσφέρει τόσο στην επιστήμη όσο και στην εκπαίδευση.

ΚΡΑΤΗΣΗ: Για να έρθει στον χώρο σας το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο ή περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα: τηλ.  26510 35333, Χρήστος Σακκάς: 6979 11 6676, Κωνσταντίνος Σακκάς: 6972 208032, email: planetariumotg@gmail.com, ιστοχώρος:   www.planetariumotg.gr

Leave a Reply