ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναβαθμισμένη και αρκετά εμπλουτισμένη η καθιερωμένη πεζοπορία στο Μαγκλαβά

0

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ “ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ”

ΓΙΑ 7η συνεχή χρονιά και πιο αναβαθμισμένη διοργανώνεται η πεζοπορία στο Μαγκλαβά, την Κυριακή 28 Μαΐου, από διάφορους εθελοντές και συλλόγους και ύστερα από μια πρωτοβουλία του Νίκου Κισκήρα. Στην καθιερωμένη πεζοπορία στο Μαγκλαβά συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων με τις “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”.
Χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές οι οποίοι απηύθυναν κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν στην επετειακή φετινή δράση και περιήγηση στο όρος Μαγκλαβά.
Πρώτος το λόγο πήρε ο δραστήριος Νίκος Κισκήρας, κάτοικος της περιοχής και εκ των εμπνευστών της συγκεκριμένης πεζοπορίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την φετινή πεζοπορία και τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: «Για 7η συνεχόμενη χρονιά στο βουνό Μαγκλαβάς! Φέτος από τους συλλόγους που κάθε χρόνο πάμε μαζί, κι είναι πάνω από 10 σύλλογοι, έχουμε την τιμή να έχουμε συνεργάτη το υπουργείου Πολιτισμού ήτοι δηλαδή την εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.» Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην διαδρομή και στην προσπάθεια που έγινε φέτος να είναι ανανεωμένη, με περισσότερες εμπειρίες. afisa-prasines-diadromes
● Από τη μεριά του ο προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζήλας είπε: «H Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα συμμετάσχει στην επικοινωνιακή αυτή δράση την Κυριακή 28 Μαΐου με τίτλο «Περιήγηση στο όρος Μαγκλαβάς και την ευρύτερη περιοχή». Πρόκειται για πεζοπορική διαδρομή στο βουνό Μαγκλαβάς (συνδυασμός πεζοπορίας και μετακίνησης με το λεωφορείο) που περιλαμβάνει επίσκεψη σε μυκηναϊκούς τάφους και εκκλησίες της περιοχής σε συνεργασία με 10 Συλλόγους και ομάδες της Μεσσηνίας που έχουν σχέση με την πεζοπορία, την άθληση, τη φύση και τον πολιτισμό.»
● Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου «Παράδεισος» Σοφία Δούση κάλεσε όλα τα μέλη του συλλόγου και τον κόσμο να συμμετέχει στην όμορφη αυτή πεζοπορία διάρκειας αρκετών ωρών και γεμάτης εμπειριών επισημαίνοντας πως «στην πεζοπορία αυτή θα συμμετέχουν και φέτος ο Σύλλογος μας, ο οποίος απαριθμεί αρκετά μέλη»
● Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας, Βασίλης Παπαδέας επίσης κάλεσε τον κόσμο και τα μέλη του συλλόγου να συμμετέχουν στην φετινή πεζοπορία και περιήγηση στο όρος Μαγκλαβά που όπως είπε «συνδυάζει την πεζοπορία με την άθληση και φέρνει τον άνθρωπο κοντά με τη φύση!»

Η εμπλουτισμένη διαδρομή
Την Κυριακή 28/5, λοιπόν, στις 7:30 το πρωί θα ξεκινήσουν από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στις 7:45 θα κάνουν στάση στη Καζάρμα προκειμένου να πάρουν όσους συμμετέχοντες διαμένουν στην περιοχή με προορισμό το Βλαχόπουλου απ’ όπου ξεκινά η πεζοπορία. Στις 8:45 θα αναχωρήσουν από την πλατεία του Βλαχόπουλου για τον Σγουρόκαμπο, όπου ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, εκεί θα δουν πως γίνεται το τυρί, το άρμεγμα (όσοι επιθυμούν θα συμμετέχουν) και η «αρμίτσα». Θα προχωρήσουν προς Ματαράγκα όπου θα συναντήσουν δυο οικογένειες, στον Άγιο Νικόλαο θα δουν τα αλώνια και πιθανόν μια μικρή επίδειξη με άλογα και θα παρακολουθήσουν τρισάγιο στην εκκλησία Αγ. Αντωνίου. Θα κατηφορίσουν στο χωρίο για φαγητό και κρασί στους αμπελώνες οικ. Κισκήρα για να μεταβούν στη συνέχεια στη Φουρτζόβρυση όπου θα δροσιστούν, θα επισκεφθούν την εκκλησία Αγίου Νικολάου τους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στη Φουρτζόβρυση και εν συνεχεία στην Καλαμάτα όπου κατά την άφιξή τους θα επισκεφτούν την ανθοκομική έκθεση.

Πληροφορίες – συμμετοχές
Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Φιλαρμονική στην οδό οδού Παπάζογλου και Υπαπαντής (πλησίον των γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων επί της οδού Μπενάκη και Παπάζογλου) στις 7:30 το πρωί και θα ακολουθήσει συνάντηση με τους υπόλοιπους πεζοπόρους. Συγκέντρωση στο Βλαχόπουλο στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Βλαχόπουλου.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές απευθυνθείτε στους Νίκο Κισκήρα 6996-743041 και Σοφία Δούση (πρόεδρο Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου «Ο Παράδεισος») 6983-019248 καθώς και από τους υπεύθυνους ξενάγησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτη Α. Φριτζίλα (προϊστάμενος τμήματος) και Κωνσταντίνα Γερολύμου. (Φαξ: 2721026209 και 2724051201. E-mail: efames@culture.gr.)

Leave a Reply