ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί κράτους και άλλα σχετικά και άσχετα

0

«ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ αμερικανική παροιμία λέει «όταν τελειώνουν οι εκλογές, αρχίζει η τυραννία». Τη μνημονεύει ο σημαντικός Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ (Timothy D. Snyder, Οχάιο 1969) στο βιβλίο του «Απέναντι στην τυραννία» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά) που κυκλοφορεί αυτή τη Δευτέρα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (περισσότερα γι’ αυτό στο αυριανό «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικης «Κ»).

Ο ΣΝΑΪΝΤΕΡ είναι συγγραφέας των εμβληματικών «Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin», «Black Earth: The Holocaust as History and Warning» κ.ά. και το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ευρώπη των φασισμών και των κομμουνισμών.

ΑΦΟΥ λοιπόν παραθέτει την παροιμία «όταν τελειώνουν οι εκλογές, αρχίζει η τυραννία» (στο κεφάλαιο με τον ενδεικτικό τίτλο «Προσοχή στο μονοκομματικό κράτος»), ο Σνάιντερ αναρωτιέται: «Αραγε θα δούμε κι εμείς αναδρομικά τις εκλογές του 2016 όπως είδαν οι Ρώσοι τις εκλογές του 1990 ή οι Τσέχοι τις εκλογές του 1946, ή οι Γερμανοί τις εκλογές του 1932;».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: οι αμερικανικές εκλογές του 2016 έφεραν, ως γνωστόν, στην προεδρία τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δε Ρώσοι που ψήφισαν το 1990 «αναμφίβολα δεν είχαν διανοηθεί ότι αυτές οι εκλογές ήταν οι τελευταίες ελεύθερες και ανόθευτες στην ιστορία της χώρας τους, πράγμα που αποδείχθηκε (τουλάχιστον έως τώρα) πως ήταν».

ΤΕΛΟΣ, οι εκλογές στην Τσεχοσλοβακία το 1946 και στη Γερμανία το 1932 ήταν, επίσης ως γνωστόν, οι τελευταίες εκλογές που έγιναν σε αυτές τις χώρες για πολλά χρόνια.

ΕΙΔΙΚΑ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία όμως, ο Σνάιντερ γράφει καθαρά πως «η ρωσική ολιγαρχία που εγκαθιδρύθηκε μετά τις εκλογές του 1990 εξακολουθεί να κυβερνά και να προωθεί μια εξωτερική πολιτική που αποσκοπεί να καταστρέψει τη δημοκρατία και σε άλλες χώρες».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ (μία ημέρα μετά την 50ή επέτειο της κατάλυσης της δημοκρατίας στη δική μας χώρα) είναι απλό: προσοχή στην επικίνδυνη ιδέα (ή τάση εάν προτιμάτε) του μονοκομματικού κράτους· όπως γράφει και ο Σνάιντερ, οφείλουμε να υποστηρίξουμε το πολυκομματικό σύστημα και να υπερασπιστούμε τους κανόνες των δημοκρατικών εκλογών.

ΑΥΤΟΣ ο θεμελιώδης θεσμός των σύγχρονων δημοκρατιών δέχεται αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο».

***

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ως πλαίσιο της πολιτείας, ποτέ δεν ήταν ούτε και τώρα είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τους πολίτες, πολύ δε περισσότερο το «μονοκομματικό» κράτος για το οποίο γίνεται λόγος στο άρθρο του Ηλια Μαγκλίνη που δημοσιεύτηκε παραμονή της 50ης επετείου από την 21η Απριλίου 1967.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι τι κάνουν οι πολίτες έναντι αυτού του κράτους απ’ όποιο κόμμα και αν αυτό διοικείται.

ΣΕ ΑΥΤΗ την περίσταση είναι που τα πράγματα δυσκολεύουν και αρχίζει ο προβληματισμός.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ πάντως με την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών στις ΗΠΑ λόγω Τραμπ, θα έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο σε αυτή τη χώρα και σίγουρα αδιανόητο ως τώρα.

ΚΑΙ όμως είναι προφανές πως είναι ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα και δεν μπορεί να αποκλειστεί καμιά εκδοχή.

***

ΚΙ ΕΝΩ αυτά και άλλα πολλά βέβαια συμβαίνουν γύρω μας εν Καλάμαις περισσεύει η αισιοδοξία για τουριστική έκρηξη φέτος το καλοκαίρι, ύστερα και από  την κίνηση του Σαββατοκύριακου που πέρασε και από την άφιξη μεγάλου κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι με 156 επιβάτες.

ΜΕΓΑΛΕΙΑ λοιπόν όπως καταλαβαίνετε και άντε να συμμαζευτούν τώρα οι λογής αιθεροβάμονες του τοπικού τουριστικού γίγνεσθαι.

***

ΔΕΚΑΔΕΣ δικυκλιστές με vespa το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα στα πλαίσια της δράσης «Οι Σφήκες πάνε Καλαμάτα» και εκ των πραγμάτων έκαναν αισθητή την παρουσία τους απ’ όπου πέρασαν.

ΣΤΑΘΜΟΣ στην εκδρομή τους ήταν και το καφέ «Σταθμός» στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου απόλαυσαν γουρνοπούλα και άλλα εδέσματα και πολύ το χάρηκαν.

***

ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ και ομπρέλες ακόμα πιο κοντά στη θάλασσα από φέτος το καλοκαίρι λοιπόν.

ΕΝΑ ακόμη αίτημα των ενδιαφερομένων καταστηματαρχών που χρόνιζε, ικανοποιήθηκε και σχόλιο ουδέν.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply