ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοντά στους 40.000 τόνους η φετινή παραγωγή καρπουζιού στην Τριφυλία

0

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ χρονιά, το καρπούζι έρχεται να δώσει ανάσα στους παραγωγούς της Τριφυλίας και να επιβεβαιώσει όλους όσους πιστεύουν ότι οι μονοκαλλιέργειες έχουν κάνει τον κύκλο τους για όσους θέλουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Μπορεί και σε αυτή την περιοχή το λάδι να είναι το σήμα κατατεθέν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καλλιεργείται τίποτε άλλο.

Με δεδομένη την πρωιμότητα του προϊόντος, εκείνο που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ότι οι καιρικές συνθήκες στις χώρες όπου εξάγονται τα καρπούζια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της τιμής.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, θα δηλώσει στο ypaithros.gr ότι: «Η φετινή χρονιά θα δώσει παραγωγή 40.000 τόνων. ΣτηνΤριφυλία καλλιεργούνται νέα υβρίδια διαφόρων χρωμάτων, σχημάτων, άσπερμα, καθώς είναι ελκυστικά στην αγορά, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια, μαζί όλα τα θερμοκηπιακά είδη που παράγονται στον τόπο μας, να αποτελούν κινητήριο μοχλό για την τοπική οικονομία».

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Γεγονός είναι, όμως, ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια με τα άσπερμα καρπούζια, που είχαν σαν βασικό εκπρόσωπο το κίτρινο καρπούζι δεν κέρδισε ακόμα έδαφος στην καλλιέργεια και σήμερα, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικό, δεν εκπροσωπεί πάνω από το 2% του συνόλου της παραγωγής. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, θα τονίσει ότι: «Τα καρπούζια της Τριφυλίας και φέτος θα απορροφηθούν από την Κεντρική, Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη γονιμοποίηση, καρπόδεση και ανάπτυξή τους, έχουν ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα».

Τον δρόμο για την Ευρώπη άνοιξαν τα οβάλ καρπούζια και σε λίγες μέρες ακολουθούν τα μεγαλόκαρπα. Σε ό,τι αφορά τα ένσπερμα και τα άσπερμα κίτρινα καρπούζια, πάνε σε εξειδικευμένες αγορές και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

ΚΙΤΡΙΝΑ

Όπως είχε επισημάνει ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, το χρώμα του καρπουζιού οφείλεται στις χρωστικές ουσίες του φυτού. Στο κόκκινο καρπούζι υπερισχύει το λυκοπένιο, ενώ στο κίτρινο η καροτίνη. Για να κάνουμε, λοιπόν, ένα υβρίδιο που θα μας δώσει καρπούζι με κίτρινο χρώμα, διασταυρώνουμε ποικιλίες ώστε να υπερισχύει το καροτένιο.

Ο παραγωγός Γώγος Παναγιώτης, από την περιοχή της Αγρίλης, όπου είχαν μπει δοκιμαστικά κίτρινα καρπούζια, θα θυμηθεί ότι «οι έμποροι είχαν δώσει να καλλιεργήσουμε κίτρινα καρπούζια δοκιμαστικά, προκειμένου να τα προωθήσουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η παραγόμενη ποσότητα, όμως, ήταν περισσότερη από τις ανάγκες των καταναλωτών και έτσι αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε την παραγωγή τους και να γυρίσουμε στην παραδοσιακή καλλιέργεια. Τα καρπούζια που ήταν μικρά στο μέγεθος ήταν πιο γλυκά από τα άλλα, αλλά ο καταναλωτής είναι εκείνος που αποφασίζει».

 

133 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply