ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει με πολυετή ιστορία να τον ακολουθεί

0

«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ κυκλοφόρησε στα ελληνικά (εκδ. Πόλις) ένα δοκίμιο του Jan – Werner Muller περί λαϊκισμού. Ο τίτλος, «Τι είναι ο λαϊκισμός;», προκαλεί ασφαλώς το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τις πολιτικές θεωρίες και ακόμη περισσότερο, εκείνων που πιστεύουν ότι ζούμε στην εποχή του λαϊκισμού και η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας είναι γέννημα – θρέμμα αυτής της εποχής, αν όχι και πρωτοπόρος στην υιοθέτηση της ανάλογης συμπεριφοράς που την οδήγησε στην εξουσία, την οποία και συνεχίζει να ασκεί με λαϊκίστικες μεθόδους.

ΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ δεν γράφηκε με αποκλειστική αφορμή την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για να καταγγείλει τις πρακτικές του και γενικότερα των απανταχού λαϊκιστών.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ όμως μία προσπάθεια φωτισμού ορισμένων χαρακτηριστικών που ο συγγραφέας θεωρεί κοινά στις πολιτικές των λαϊκιστών και η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρα ένα παράδειγμα λαϊκισμού. Δίχως πάντως να λησμονείται ότι διαχρονικά και παντού η πολιτική είναι συνυφασμένη με στοιχεία ή και με δόση λαϊκισμού.

ΚΑΤΑ τον συγγραφέα, το πρώτο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των λαϊκιστών είναι ότι μόνον αυτοί εκπροσωπούν τον λαό. Ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του χρησιμοποιούν αυτόν τον ισχυρισμό σχεδόν σαν επιχείρημα και με κάθε ευκαιρία.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ασφαλώς οι πρώτοι στη νεότερη ελληνική ιστορία που αυτοχρίζονται αποκλειστικοί εκφραστές του λαού και των συμφερόντων του. Το «τρικ» το χρησιμοποίησαν και άλλοι ηγέτες, αλλά τουλάχιστον εκείνοι κυβερνούσαν με θηριώδη εκλογικά ποσοστά.

ΠΟΛΥ υψηλότερα του 38,9% που μάζεψαν οι δύο των ΣΥΡΑΝΕΛ με τη συμμετοχή στο 56,16% μόλις, στις τελευταίες εκλογές. Σίγουρα, δε, καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προσπάθησε με τόση έμφαση, όση η σημερινή, να εμφανίσει τους αντιπάλους της ως εχθρούς του λαού…

Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ της αποκλειστικής εκπροσώπησης του λαού από τους λαϊκιστές συνδυάζεται σε όλες τις περιπτώσεις με επικλήσεις περί ηθικής, κατά τον Muller.

ΟΙ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ εμφανίζονται αυτοστεφανωμένοι με ηθική και στην Ελλάδα είναι το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» που συνεχίζουν να εκτοξεύουν οι Συριζαίοι κατά των αντιπάλων τους.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την κληρονομιά που υποτίθεται ότι του άφησε η ελληνική Αριστερά, έστω και αν έχει πια θαμπώσει από τη χρήση που έχουν κάνει στην πορεία προς την εξουσία, αλλά και κατά τον μικρό σχετικά χρόνο που την έχουν ασκήσει.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ αμφίβολο πλέον κατά πόσον η επίκληση του «ηθικού πλεονεκτήματος» είναι χρήσιμη για την κυβέρνηση.

ΑΛΛΟ βασικό χαρακτηριστικό των λαϊκιστών είναι η προσπάθεια άλωσης του κρατικού μηχανισμού, όταν βρεθούν στην εξουσία. Η εμπειρία λέει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΑΝΕΛ παίρνει άριστα και σ’ αυτόν τον τομέα.

 ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ συστηματικά και με όλους τους δυνατούς τρόπους από την πρώτη στιγμή που ήλθε στην εξουσία, ξεπερνώντας κατά πολύ τη σχετική ελληνική «παράδοση», που είχε ατονήσει κάπως τα τελευταία χρόνια.

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ επιχείρηση επεκτάθηκε και στον χώρο της Δικαιοσύνης, με κάπως αμφίβολα όμως αποτελέσματα συχνά, κρίνοντας από συγκεκριμένες αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, όπως το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ και υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης δεν διστάζουν να προχωρούν σε επικρίσεις και επιθέσεις, κάθε φορά που οι αποφάσεις αυτές ακυρώνουν προθέσεις και ενέργειές τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ παραδείγματα, οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις παρατάσεις συμβάσεων έργου.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ γνώρισμα της πρακτικής των λαϊκιστών είναι η προώθηση πελατειακών σχέσεων κατά τρόπο μαζικό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΑΝΕΛ έχει πολύ καλές επιδόσεις και στο άθλημα αυτό με αποφάσεις και τροπολογίες για «υλικές παροχές ή γραφειοκρατικές διευκολύνσεις έναντι πολιτικής στήριξης από πολίτες που μετατρέπονται σε πελάτες των λαϊκιστών», όπως επισημαίνει ο Muller.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ το βλέπουμε καθημερινά –το δώρο προς τους συνταξιούχους του Αλ. Τσίπρα ήταν μία κορυφαία στιγμή– και φαίνεται ότι τον συντονισμό της υλοποίησης του σχεδίου τον έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, με έδρα το Μαξίμου.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ, φυσικά, ανατίθεται σε διάφορους υπουργούς, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους. Τέλος, με τον λαϊκισμό συνυπάρχει και το στοιχείο της διαφθοράς.

Η ΟΣΜΗ υπάρχει στον αέρα και πολύ πρόσφατα υπάρχουν και ορισμένα σαφή ίχνη, αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος για να βρεθούν οι αποδείξεις.

ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ κανείς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΑΝΕΛ πορεύεται by the book στον δρόμο του λαϊκισμού;».

***

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ζει και βασιλεύει διαχρονικά και βέβαια πολύ πριν ο Αγγελος Στάγκος γράψει το άρθρο με τον τίτλο «Τα χαρακτηριστικά του λαϊκισμού» με αφορμή την τωρινή κατάσταση στη χώρα μας.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ κυβέρνηση πάντως στην οποία προσάπτουν και αυτή την έκρηξη λαϊκισμού πέραν των ορίων δεν διεκδικεί τα πρωτεία στον τομέα αυτό ακόμα κι αν το ήθελε.

ΕΙΝΑΙ γνωστό πως έχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στα χρόνια της πολυετούς παραμονής τους στην εξουσία, ιδιαίτερα η δεύτερη που για να κυβερνήσει οικειοποιήθηκε τις τεχνικές που βρήκε και τις αξιοποίησε στο έπακρο.

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ βέβαια προϋπήρξε της μεταπολιτευτικής περιόδου και σε κάθε εποχή μεταμορφωνόταν στις απαιτήσεις των περιστάσεων που υπήρχαν.

ΚΑΤΙ ανάλογο συμβαίνει και σήμερα εν μέσω της παρατεινόμενης κρίσης που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κληροδότησαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την αναφέρει ο Στάγκος) και μην απορούμε καθόλου γι’ αυτή την εξέλιξη.

ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ πως αμφιβάλει κανείς πως και αυτή η κυβέρνηση πορεύεται στο δρόμο του λαϊκισμού. Αυτόν βρήκε και τον ακολουθεί γιατί δεν θέλει και ίσως τη βολεύει να μην τον αλλάξει.

ΟΣΟΝ αφορά τη σχέση λαϊκισμού και διαφθοράς δεν έχετε παρά να κοιτάξετε πίσω στις προηγούμενες κυβερνήσεις και έχετε την απάντηση που θέλετε για τη σημερινή.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply