ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντική εκδήλωση το Σάββατο στη Χώρα για τον Τάφο του Πολεμιστή – τη σπουδαιότερη ανακάλυψη των τελευταίων ετών

0

tafos-pylos-1
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, δυστυχώς, φέρεται να βρίσκονται τα σπουδαία ευρήματα από τον τάφο του πολεμιστή, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2015 στον Άνω Εγκλιανό στη Χώρα, χωρίς ωστόσο να εκτίθενται ή να υπάρχει επίσημη παραδοχή. Ο τάφος αυτός, για τον οποίο το Σάββατο στη Χώρα, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ σημαντική εκδήλωση, αφού ακόμη δεν έχουν γίνει αρκετές αναφορές για τα ευρήματα του, πουθενά στον κόσμο, χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων 65 ετών, με τα ευρήματά του και ειδικά τα τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια, να… ανοίγουν τις πύλες νέων δεδομένων και πληροφοριών για τις απαρχές του ελληνικού πολιτισμού. Πρόκειται για σκελετό ηλικίας 3.500 ετών ενός αρχαίου πολεμιστή, σε έναν τάφο γεμάτο θησαυρούς, έναν ασύλητο, πλούσια κτερισμένο, λακκοειδή τάφο, που ανακαλύφθηκε από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, με τα σπάνια αρχαιολογικά του ευρήματα, να φέρνουν στο «φως» ο Jack Davis και η Sharon Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati.

Οι δυο τους, θα βρίσκονται το Σάββατο στη Χώρα, όπου στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα Rex θα είναι έτοιμοι να αποκαλύψουν πολλά και να μοιραστούν με το κοινό, ένα εκπληκτικό βίντεο. Άλλωστε, όπως ήδη αναφέραμε, αυτή ουσιαστικά θα είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση και παρουσίαση των σπουδαίων ευρημάτων, καθώς σύντομη αναφορά, έχει γίνει από το καλοκαίρι του 2015, μόνο στην Αμερικάνικη Σχολή και πουθενά αλλού!

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ

«Μιλούμε για τον τάφο του πολεμιστή, με την είδηση να έχει κάνει το γύρο του κόσμου και αυτή, να θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου καλώντας το κοινό να παρακολουθήσει την εκδήλωση του Σαββάτου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. «Εμείς, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας και με το Δήμο Πύλου – Νέστορος, διοργανώνουμε το Σάββατο, στη Χώρα, παρουσίαση με τους ανασκαφείς Τζακ Ντέιβης και Σάρον Στόκερ, σχετικά με τα ευρήματα και τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη. Θεωρούμε ότι είχαμε ένα κενό ως Μεσσηνία σε αυτό το θέμα και αυτό ακριβώς το κενό, ερχόμαστε να καλύψουμε τώρα, προκειμένου να υπάρξει μέσα από αυτή την εκδήλωση, μια μοναδική ευκαιρία, να ενημερωθεί και το αρχαιόφιλο κοινό και η επιστημονική κοινότητα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί και πολιτιστικοί φορείς του νομού και πάνω απ’ όλους ο κόσμος, για τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη», δήλωσε η κα Αλειφέρη, επισημαίνοντας πως ο στόχος, είναι πάντα ένας, η υποστήριξη του πολιτισμού, της ιστορίας και των δυνατοτήτων που αυτές δίνουν στον τόπο. «Σκοπός λοιπόν είναι μέσα από αυτούς τους τομείς, να ενισχύσουμε και διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως Μεσσηνία, αλλά και να πορευτούμε και στο μέλλον, αξιοποιώντας τα σπουδαία αυτά πλεονεκτήματα της περιοχής μας», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

tafos-pylos-2Περισσότερα για την εκδήλωση και τους ανασκαφείς, ανέφερε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας, Ευγενία Κοκκέβη, η οποία επεσήμανε πως η εκδήλωση προετοιμάζεται από πέρυσι τον Αύγουστο. «Αποφασίσαμε να γίνει αυτή η εκδήλωση, διότι ο ίδιος ο Τζακ Ντέιβις το είχε ζητήσει πέρυσι, λέγοντάς μας πως θα είμαστε μαζί το Μάιο του 2017. Ο λόγος ήταν προφανής! Δεν είχε κάνει ακόμη την έρευνά του! Έπρεπε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να έρθει και να μιλήσει στη Χώρα, γι’ αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη», δήλωσε η κα Κοκκέβη, που στάθηκε σε αυτήν. «Αυτή η ανακάλυψη, είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς τα τελευταία 65 χρόνια, δεν έχει βρεθεί άλλο αντικείμενο, τόσο μεγάλης σημασίας. Αυτά θα έχει να μας πει ο κ. Ντέιβς, στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας το Σάββατο, μαζί με τη Σάρον Στόκερ, η οποία χρειάστηκε περίπου πέντε μήνες για να ανακαλύψει τι είχε μέσα ο τάφος», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, με τον πρώην δήμαρχο Χώρας και εκπρόσωπο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, να δίνει λεπτομέρειες για τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης και τους… ορίζοντες που αυτή, ανοίγει. «Συνέβη κάτι πολύ σημαντικό στην περιοχής της χώρας, δίπλα στο ανάκτορο του Νέστορος, το καλοκαίρι του 2015, με μια σημαντικότατη ανακάλυψη που έκαναν οι σκαπανείς αρχαιολόγοι, ο καθηγητής Τζακ Ντέιβις, διάδοχος του Καρόλου Μπέκερ που ανακάλυψε το Ανάκτορο του Νέστορα και η Σάρον Στόκερ, η οποία άλλαξε τα δεδομένα της ιστορίας. Είναι γεγονός ότι ήταν αναπάντεχη αυτή η ανακάλυψη, γιατί μας έφερε στο «φως», πράγματα που δεν είχαμε συνηθίσει, από τις ανασκαφές της αρχαίας Πύλου και της γύρω περιοχής. Ονομάστηκε τάφος του πολεμιστή! Ένας τάφος, ο οποίος έφερε κτερίσματα που άλλαξαν τα δεδομένα στην περιοχή, καθώς τα ευρήματα, έδειξαν ήθη, έθιμα και συνήθειες, που δεν τα είχαμε μόνο στην Πύλο, αλλά και στην Κρήτη, τη Μινωική εποχή και σε άλλους μεσογειακούς λαούς», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, αναφερόμενος και στα νέα ιστορικά δεδομένα.

tafos-3

ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ

«Αυτό, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, σημαίνει ότι η Πύλος ήταν το κέντρο μετακίνησης πολιτισμών, γιατί έχουμε ταφικά έθιμα, που δεν υπήρχαν. Γι’ αυτό και οι New York Times, έγραψαν πως ο τάφος του πολεμιστή, αποτελεί πύλη των πολιτισμών, ο οποίος θα γράψει ιστορία και ενδεχομένως θα προσθέσει στην περιοχή μας, τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμή και βάση των έως τώρα ευρημάτων, επισημανθεί από αρχαιολόγους.

Είναι γεγονός ότι η αρχαία Πύλος, ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών! Το ανάκτορο του Νέστορα, ήταν διοικητικό κέντρο, ένα κέντρο εμπορικό! Οι πινακίδες της β΄ γραμμικής γραφής, έχουν στοιχεία εμπορίου και μεταφοράς από τη μια πόλη στην άλλη, αλλά ήταν και κέντρο επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε το όνομα «πολεμιστής» καθώς βρέθηκαν σπαθιά και άλλα πολλά κτερίσματα, χρυσά, αργυρά, ιδιαίτερα χάλκινα και πήλινα, που δεν έχουν βρεθεί σε άλλο τάφο, πράγμα που σημαίνει πως αυτός ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα στην περιοχή, που είχε λάβει μέρος πιθανόν σε επιχειρήσεις, γιατί λογικά ήταν μια προσωπικότητα με βάση τα κτερίσματα που τιμήθηκε μετά θάνατο», ανέφερε ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, που απηύθυνε με τη σειρά του, κάλεσμα σε όλους.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply