ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Η «καρδιά» του χορού παγκοσμίως χτυπά και φέτος στη Μεσσηνία!

0

ΜΕ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ που αλληλοσυμπληρώνονται και χιλιάδες βλέμματα απ’ όλον τον κόσμο στραμμένα πάνω του, θα ανοίξει τις πύλες του στα μέσα Ιουλίου, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το 40% της χρηματοδότησης του οποίου, έχει έγκαιρα εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από το Δήμο, ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, έγκαιρα, θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

«Αμέσως μετά το τέλος του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε το Δήμο Καλαμάτας και το υπουργείο Πολιτισμού, για να προγραμματίσουμε τη χρηματοδότησή του, σε βάθος τουλάχιστον τριετίας», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος επεσήμανε πως «πέρα από το Φεστιβάλ, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ευρύτερα, σε σχέση με τον πολιτισμό, είναι πολύ μεγάλες», κάνοντας ειδική αναφορά στην Αρχαία Μεσσήνη. «Γι’ αυτό και πρόσφατα δεσμεύσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσό, για έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος υπενθύμισε την εξέλιξη του Ανοιχτού Θεάτρου της Καλαμάτας, που «έκλεισε» και τυπικά.

 ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Χθες μόλις, υπογράψαμε την ένταξη και τυπικά του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ, καθώς ο πολιτισμός είναι από τις βασικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και έτσι θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο κ Χαρίτσης, ο οποίος ως προς το Φεστιβάλ Χορού, ανέφερε πως έχει καταφέρει στα 23 χρόνια λειτουργίας του, να καθιερωθεί και να κατοχυρώσει ένα ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. «Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε. «Θα ήθελα να επισημάνω πως, για να μπορέσει το Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια να παίξει το ρόλο που του αρμόζει και να κατοχυρώσει την παρουσία του και στο διεθνές στερέωμα του χορού, πρέπει από κοινού να συζητήσουμε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό». Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις της γενικής γραμματέως του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Βλαζάκη, η οποία εκπροσώπησε την υπουργό Λυδία Κονιόρδου, που απουσίαζε στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη χώρα και ότι η υπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος στο σύγχρονο πολιτισμό. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτση για την –και φέτος- έγκαιρη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ και όσα προωθούνται στην κατεύθυνση της υποστήριξης του πολιτισμού.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΔΙΑΡΚΗΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

sinenteyxi-festival

«Το 40% το διαθέτει η κυβέρνηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 60% το καταβάλει ο Δήμος», ανέφερε ο κ. Νίκας που ευχαρίστησε επίσης το υπουργείο Πολιτισμού, για την υποστήριξή του προς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. «Ο Δήμος Καλαμάτας εγγυάται κάθε χρόνο την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, καταβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των υπηρεσιών του για την υποστήριξη του θεσμού. Αυτό, θα γίνεται και στο μέλλον», ανέφερε ο δήμαρχος και συνέχισε. «Επί των ημερών μου, έχουν γίνει τα μισά Φεστιβάλ από τα 23 και έχω αγωνιστεί ώστε το Φεστιβάλ να πραγματοποιείται κάθε χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα».
Ο δήμαρχος μίλησε και για τη Δημοτική Σχολή Χορού η οποία πρόκειται σύντομα να μπει μέσα στο Μέγαρο Χορού, που της ανήκει ως χώρος, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ στο περιθώριο της συνέντευξης τόνισε πως η συνεργασία του Δήμου με την Κατερίνα Κασιούμη, και ως Διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού και ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα συνεχιστεί.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αναφέρθηκε και στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη, με πολλαπλά οφέλη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 15 χορωδίες από το εξωτερικό και πολλές ελληνικές», δήλωσε ο κ. Νίκας, μιλώντας για το Διεθνή Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο, από τις 11 μέχρι τις 15 του μήνα, με την πόλη να υποδέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες στο πλαίσιο της διοργάνωσης, που αναμένεται πιο λαμπρή από την πρώτη, που διεξήχθη πριν δύο χρόνια. «Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Καλαμάτα άλλη μία μεγάλη διεθνής εκδήλωση», ανέφερε ο δήμαρχος, με τις εντυπώσεις ωστόσο ακόμη, να κλέβει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται, για 23η χρονιά, από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου 2017. Ανοιχτό και φιλόξενο, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.

Φέτος, είναι αφιερωμένο στη «μεγάλη κυρία» του ελληνικού χορού, Ζουζού Νικολούδη, που το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Φέτος, η πόλη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ, θα υποδεχθεί οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ενώ θα διεξαχθεί ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο master class και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζει καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους και ομάδες, με ξεχωριστά έργα σύγχρονου χορού, που αποκαλύπτουν τη ζωντάνια και την αστείρευτη ενέργεια της διεθνούς και της ελληνικής χορευτικής σκηνής, όπως και τους ποικίλους προβληματισμούς της. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι Moving Into Dance Mophatong από τη Νότια Αφρική με χορογράφο την Τζέσσικα Νιούπεν, και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Όρι Φλόμιν από τη Σουηδία, της Ισπανο-ολλανδής Μαρίνας Μασκαρέλ, του Άντι Μπούτρους, Άραβα του Ισραήλ και του Ιταλού Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζονται όλα τα έργα των ξένων χορογράφων.

ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Φέτος, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται και τα οποία αναδεικνύονται σε όλο το πρόγραμμα! Στην ανάγκη για αλλαγές και μετατροπές κοινωνικών συνθηκών και νοοτροπιών, άλλοτε μέσω δυναμικών συγκρούσεων και άλλοτε μέσω ειρηνικών αναζητήσεων, καθώς και στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και την παράδοση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ομάδες όπως οι Moving Into Dance Mophatong με την παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέττα / Εξέγερση και Γιοχάννεσμπουργκ, η ομάδα The Vertigo Dance Company με την παράσταση Yama, η χορογράφος Marina Mascarell με την παράσταση Three Times Rebel, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo με την παράσταση απόγειος, η ομάδα Κινητήρας με την παράσταση Ανύποπτος Χρόνος παρουσιάζουν με ενάργεια τους προβληματισμούς τους. Παράλληλα, ομάδες όπως το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λορραίνης, που παρουσιάζει δημιουργίες χορογράφων που σημάδεψαν τον σύγχρονο χορό όπως η Τρίσα Μπράουν, ο Μερς Κάννιγχαμ, η Ματίλντ Μοννιέ, και ακόμα το CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με τον Ρασίντ Ουραμντάν, η Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ με την Ίριδα Καραγιάν, και οι χορογράφοι Άντι Μπούτρους, Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι, Γιάννης Μανταφούνης και Ίφε Μακατάμνυ με το διαδραστικό έργο One One One, διερευνούν τα όρια του σώματος, της κίνησης, των αισθήσεων.
Από αυτή τη σκοπιά, το 23ο Φεστιβάλ, πολύπλευρο και πολύμορφο, σε μια εποχή κατά την οποία το σώμα γίνεται το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης εννοιών και ταυτοτήτων, συμμετέχει στον σύγχρονο προβληματισμό και προσφέρει υψηλού επιπέδου αισθητική απόλαυση, ψυχαγωγία, αλλά και γνώση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού επενδύει ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, επιλέγοντας να οργανώσει τόσο ένα πολυήμερο σεμινάριο, όσο και εργαστήρια ή masterclass μικρότερης έως και μονοήμερης διάρκειας, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες ή σπουδαστές του χορού, ακόμα και φιλότεχνους –κατά περίπτωση– να παρακολουθήσουν κάποιο από αυτά.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του –κυρίως, ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές προβολές, πάντα σε σχέση με το χορό και παρουσιάσεις της δουλειάς των σεμιναρίων με ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά και ένα ρεσιτάλ πιάνου– εμπλουτίζουν το καθαρά χορευτικό πρόγραμμα και οδηγούν τα βήματα του κοινού από το Προαύλιο του Μεγάρου Χορού έως και το Αμφιθέατρο του Κάστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που βρίσκεται στην Καλαμάτα.
Εκτός από τους προαναφερθέντες χώρους, φέτος παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Παραλία και στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και, φυσικά, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, όπως και στο Στούντιό του. Παράλληλα, το Ζουμπούλειο Μέγαρο –όπου βρίσκονται και τα γραφεία του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Φεστιβάλ–, μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το Αμφιθέατρο του Κάστρου θα υποδεχθούν μέρος του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15 ευρώ  και 12 ευρώ  (φοιτητικό/ μειωμένο)*
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο: 12 ευρώ  (γενική είσοδος)
– Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12 ευρώ  (γενική είσοδος)
– Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φεστιβάλ: 10 ευρώ
– Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση Ανύποπτος Χρόνος, της Αντιγόνης Γύρα, με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ, στην Κεντρική Πλατεία, ελεύθερη.

* H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Προπώληση:
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων: Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017
• Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 και 18:30-21:00 καθημερινά
• Πληροφορίες για εισιτήρια και αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa και Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
Tηλ: 27210 28193 και 27210 96753 Φαξ: 27210 89416
• ·Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr
Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ευχαριστούν το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υποστήριξή του και τους συνδιοργανωτές σε παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, καθώς και τους αρκετούς υποστηρικτές. INSTITUT FRANÇAIS, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα και το χορηγό της περιοδείας του έργου ΑΛΑΣΚΑ της Ίριδας Καραγιάν με την ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Χορηγοί επικοινωνίας, είναι οι: ΕΡΤ, ΕΡΤ Περιφέρεια, Culturenow.gr, Life.gr, Monopoli.gr, Dancepress.gr, Dancetheater.gr, Art&Life.gr, The Toc.gr

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο πλήρης κατάλογος χορηγών και υποστηρικτών θα ανακοινωθεί με την έναρξη του Φεστιβάλ, το οποίο είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φεστιβάλ EFEE – Europe for Festivals, Festivals for Europe.

xoros-3

Leave a Reply