ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση για την άνοια αύριο στο “Elite” από το Μεσσηνιακό Σωματείο ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α.

0

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον αναμένεται το αύριο στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα, η εκδήλωση για την άνοια, που διοργανώνει το Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Άνοια, γνωστό ως ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α.
Σκοπός της συζήτησης, όπως ανέφεραν επιστήμονες και μέλη του Σωματείου σε συνέντευξη Τύπου χθες, είναι να ενημερωθεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται για αυτή τη νόσο, που αφορά στη σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας, την απώλεια της μνήμης δηλαδή σε ένα άτομο που προηγουμένως δεν ήταν εξασθενημένο, πέρα από ό, τι θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση. «Η συζήτηση για τα θέματα της άνοιας, είναι πολύ σημαντική και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και ειδικά του ιατρικού, καθώς δεν έχουμε μέχρι τώρα πολλούς γιατρούς για να μας υποστηρίξουν, αφού το έχει ανάγκη η πόλη! Είναι καλό να ξέρουμε τι εστί άνοια και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο γιατρός Παπαδόπουπολος, ενώ στα της νόσου, στάθηκε και ο νευρολόγος Γιάννης Νινιός. «Η άνοια είναι μια πολύ διαδεδομένη νόσος και παραγνωρισμένη, είναι ενδεικτικό ότι πολλοί, φτάνουν σε πολύ προχωρημένα σταδία και είναι αδιάγνωστοι! Πολύς κόσμος δεν ξέρει δηλαδή, τι έχει και εδώ είναι πολύ σημαντικός ό ρόλος της ενημέρωσης, καθώς ο κόσμος πρέπει να εστιάσει στα αρχικά συμπτώματα, ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία», δήλωσε ο κ. Νινιός και συνέχισε, με τη Μαρία Αθάνασακη που φροντίζει άτομο  με άνοια, να δίνει την… ανθρώπινη διάσταση του θέματος, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους. «Σας καλούμε να έρθετε μαζί μας, να συμβουλευτείτε τους γιατρούς μας και να αγκαλιάσετε τα πρόσωπα που έχουν άνοια και αυτό που θέλουν, είναι πολλή αγάπη! Αυτό είναι το φάρμακο, η αγάπη», δήλωσε με νόημα η κα Αθανασάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοια, μπορεί να είναι στάσιμη, ως αποτέλεσμα μίας μοναδικής γενικής εγκεφαλικής βλάβης ή προοδευτική, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη μείωση της νόησης που οφείλεται σε βλάβη ή ασθένεια του σώματος. Παρά το γεγονός ότι η είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους -περίπου 5% των ατόμων άνω των 65 ετών εμπλέκεται –  μπορεί να παρουσιαστεί και πριν από την ηλικία των 65 ετών, οπότε και ονομάζεται «άνοια πρώιμης έναρξης».

Η άνοια δεν είναι μια απλή ασθένεια, αλλά ένα γενικό σύνδρομο και οι γνωστικές περιοχές που επηρεάζονται είναι η μνήμη, η προσοχή, η γλώσσα και η επίλυση, ενώ για να γίνει η διάγνωση, κανονικά, τα συμπτώματα πρέπει να υπάρχουν για τουλάχιστον έξι μήνες.

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply