ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε χθες στην Καλαμάτα η γιορτής της Αναλήψεως του Κυρίου

0

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ επισημότητα η Καλαμάτα τίμησε χθες τη γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, με τη θεία λειτουργία στο φερώνυμο ιερό ναό στην παραλία, να τελεί ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Χθες, συμπληρώθηκαν 40 ημέρες από την Ανάσταση του Χριστού και η Θεοπατερική εορτή, αναφέρεται στην ανάβασή του στους ουρανούς. Αυτή, θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Χριστού επί της Γης. Μετά τη θεία λειτουργία όπως κάθε χρόνο τελέστηκε λιτανεία της εικόνας της Αναλήψεως στους δρόμους της παραλίας, με τον κ.κ. Γαβριήλ να επισημαίνει πως «το φως που αναδύεται από το Χριστό φωτίζει τα πάντα». Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν και φέτος, αρκετοί πιστοί και εκπρόσωποι φορέων, ενώ η Καλαμάτα τίμησε για μια ακόμη χρονιά το έθιμο της γουρνοπούλας, που δεν έλλειψε από κανένα τραπέζι, με τον αρχιμανδρίτη πατέρα Φίλιππο Χαμαργιά, να εξηγεί τις ρίζες και την… αιτία του εθίμου.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ…

goyrnopoula

«Διαδεδομένο φαγητό στη Νότια Πελοπόννησο είναι η γουρνοπούλα με την ιστορία της να φτάνει στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Εξαιτίας του ότι οι Μουσουλμάνοι, δεν καταναλώνουν χοιρινό κρέας, οι κάτοικοι της περιοχής, και ειδικότερα της Μεσσήνης, άρχισαν να εκτρέφουν χοίρους, οι οποίοι μάλιστα ζούσαν ελεύθεροι μέσα στην πόλη αποτρέποντας, όπως λέγεται του Τούρκους να βρίσκονται στην πόλη.
Έτσι λοιπόν καθιερώθηκε και επεκτάθηκε το έθιμο της ψητής γουρνοπούλας από την Μεσσήνη σε ολόκληρη την Μεσσηνία», ανέφερε ο πατέρας Φίλιππος, ενώ η κίνηση στα ψητοπωλεία και τα κρεοπωλεία και χθες ήταν αυξημένη, αν και πολλοί καταναλωτές, αγόρασαν μικρότερες ποσότητες.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply