ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια αντίμετρα έναντι ποιων μέτρων και άλλα θέματα

0

«ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ η χώρα μας βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονίων υπάρχει ένας κανόνας, μία ευνοϊκή ρήτρα που περιγράφεται και στα κείμενα των συμφωνιών: οι κυβερνώντες έχουν τη δυνατότητα, εφόσον επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους που ορίζουν από κοινού με τους δανειστές ή εφόσον παρουσιάζουν ισοδύναμα μέτρα, να λαμβάνουν κάποια μέτρα ελάφρυνσης.

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό αυτή τη μικρή ευελιξία που τους προσφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, τη δυνατότητα την έχουν.

ΤΩΡΑ, όμως, οι κυβερνώντες την απεμπολούν. Ζητώντας από την τρόικα να εγκρίνει αντίμετρα -όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ή ορισμένες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες- τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούν να εφαρμοστούν μετά την άνοιξη του 2019 εάν και εφόσον η χώρα επιτύχει πλεόνασμα 3,5%, ουσιαστικά αποδέχονται ότι τα φορολογικά βάρη δεν θα ελαφρυνθούν μέχρι τότε.

ΠΑΓΙΩΝΟΥΝ δηλαδή τη σκληρή λιτότητα και την υπερφορολόγηση για δύο, τουλάχιστον, χρόνια ακόμα. Για ποια αντίμετρα μιλάμε;

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ τους στη συμφωνία με τους δανειστές εξυπηρετεί μεν πολιτικά την κυβερνητική πλειοψηφία για το μασάζ που πρέπει να κάνει στους βουλευτές της πριν από την ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας για μετά το 2018, αλλά δεν εξυπηρετεί την κοινωνία και την οικονομία».

***

ΓΙΑ ποια αντίμετρα μιλάμε;

ΡΩΤΑΕΙ στο άρθρο του  ο Κωνσταντίνος Ρομπότης με αφορμή τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ δεν είναι καθόλου ρητορικό, ούτε έωλο και χρειάζεται να μας απασχολήσει σοβαρά και άμεσα.

ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ συζητούνται ως το «χρύσωμα» στο πικρό «χάπι» των μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρα τελικά ότι θα εφαρμοστούν και ότι θα έχουν την προσδοκώμενη απήχηση που επικαλούνται οι κυβερνώντες.

ΚΑΤΑ τα άλλα είναι δεδομένο πως η δυσβάσταχτη φορολογία αν δεν αρχίσει να μειώνεται αισθητά, η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει ούτε η κοινωνία να ανασάνει.

***

ΚΑΤΑΚΑΘΕΤΑΙ σιγά-σιγά η φασαρία που προέκυψε από τις δηλώσεις Καμμένου για το στρατόπεδο και τα πυρά που εκτόξευσε κατά Μητροπολίτη Νίκα και Σαμαρά.

ΕΠΟΜΕΝΟ ήταν και αναμενόμενο για τους υποψιασμένους που αρνούνται να παίξουν το παιχνίδι εκείνων που λειτουργούν κάθε φορά ως εντολοδόχοι μην εκπροσωπώντας επί της ουσίας παρά μόνο τον εαυτό τους.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ τελικά αφορούσαν τα λεγόμενα του υπουργού Αμυνας για τα πρόσωπα και τα περί κλεισίματος του στρατοπέδου.

ΟΣΟΝ αφορά τα ρουσφέτια, μην κοροϊδευόμαστε τελικά μεταξύ μας γιατί εκτίθενται όσοι κάνουν πως δε γνωρίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ με το θέμα του στρατοπέδου, ενδιαφέρον είχαν και τα όσα έγραψε την Τρίτη στη «ΦΩΝΗ» ο Τσερεντζούλιας με τίτλο «Πολιτικά καπρίτσια με φόντο το στρατόπεδο».

ΕΧΕΙ δίκιο. Αλλωστε πήξαμε τελικά στους «καπριτσιόζους» και πλέον δεν αντέχονται άλλα καπρίτσια.

***

ΠΟΙΑ θα είναι η όψη της παραλιακής ζώνης στην Καλαμάτα με τις νέες ρυθμίσεις ήδη αναρωτιόμαστε και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Η ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ εικόνα του «καρακατσουλιού» πάντως στην οποία δυστυχώς μας έχουν συνηθίσει, χρειάζεται επιτέλους να αλλάξει.

Η ΠΑΡΑΛΙΑ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι τσιφλίκι κανενός.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ να επισημανθεί πως η παραλία που θα δοθεί προς χρήση στους επαγγελματίες χρειάζεται να είναι σε καλή κατάσταση παραδομένη από τους αρμόδιους φορείς.

ΑΥΤΑ για σήμερα και ραντεβού στην παραλία καθώς τα μπάνια αρχίζουν για τους περισσότερους.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply