ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Νίκας στην εκδήλωση “Η Ευρώπη στην περιοχή μου”: Η Ελλάδα δεν πρέπει να ευχαριστεί την Ευρώπη αφού απλώς παίρνει ό,τι δικαιούται!

0

ΤΗΝ πεποίθησή του, ότι δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ελλάδα δικαιούται τη βοήθεια που λαμβάνει, εξέφρασε από το βήμα του 8ου δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τους μαθητές και το κοινό, αναφορικά με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Η Ευρώπη στην περιοχή μου. Από την πλευρά της και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, επεσήμανε πως δεν πρέπει να λέμε πολλά ευχαριστώ και πως πρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον. «Όλα τα έργα, θέλουμε δε θέλουμε έχουν ονοματεπώνυμο! Και δυστυχώς, 30 χρόνια είναι πολλά για να γίνει ένα σχολείο και δεν υπήρχε δικαιολογία καμία, τα παιδιά αυτά, στις δεκαετίες του 90 και του 2000 να βρίσκονται σε λυόμενα», επεσήμανε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης, με το δήμαρχο να ευχαριστεί την τότε Ολλανδική κυβέρνηση που έστησε στα λυόμενα που στέγασαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 το Σχολείο και να στέκεται στην υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη – μέλη. «Δε χρειάζονται υπερβολές, όπως π.χ. έκφραση ευγνωμοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η Ελλάδα δικαιούται αυτά που λαμβάνει μέσω του ΕΣΠΑ και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη στην πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μηχανισμών της. Άλλωστε, πολλά από τα χρήματα, τα οποία εισρέουν στην Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ, επιστρέφουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στις ισχυρές χώρες, μέσω της αγοράς εξοπλισμού, υλικών κ.λπ. Τα παιδιά μας πρέπει να είναι υπερήφανα για τη χώρα τους και τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», επεσήμανε ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος φυσικά μίλησε και για τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν για την ολοκλήρωση του Σχολείου.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΗΓΕΤΕΣ, ΔΗΛΩΣΕ ΜΕ ΝΟΗΜΑ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Ιδιαίτερο νόημα με πολλαπλούς αποδέκτες, είχαν από το ίδιο βήμα και οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ο οποίος δίνοντας επίκαιρη πολιτική χροιά στο θέμα, ανέφερε πως «η χώρα μας θέλει ηγέτες! Ανθρώπους που δε θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά της ιστορίας και του πολιτισμού που διαχρονικά κουβαλάει αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του. Οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να κουβαλούν τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά. Δεν εννοείται να υπάρξει μια πολιτική οριζόντιας αντίληψης για την Ευρώπη των λαών», ανέφερε ο κ. Τατούλης, που στάθηκε ιδιαίτερα στους πολίτες. «Η Ευρώπη, θέλει υπεύθυνους πολίτες, υπεύθυνες αρχές, υπεύθυνους λαούς, που θα μπορούν να κρατήσουν τη δική τους ταυτότητα και τον πολιτισμό!

Αυτός ο τόπος, γέννησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί οι πρόγονοί μας, σηματοδότησαν τις επιστήμες, τη φιλοσοφία και το ευ αγωνίζεσθε», δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ανέφερε πως «χωρίς όνειρο, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον, ελπίδα και προσδοκία, ενώ σίγουρα, δεν μπορεί να γεννηθούν υπεύθυνοι πολίτες».

«ΠΑΡΟΥΣΑ» Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Παραφράζοντας δε, το γνωστό τραγούδι του Μακεδόνα, με το οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση, ο Πέτρος Τατούλης είπε απευθυνόμενος στους μαθητές, πως «το ποδήλατό μας, τα όνειρά μας, γνωρίζουν από ανηφόρες και πως αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά και επιτυχία αυτού του τόπου».
Ως προς το νέο κτίριο που στεγάζει πλέον το 8ο Δημοτικό, όπως και ο δήμαρχος, έτσι και ο περιφερειάρχης, επεσήμανε πως ήταν ένα στοίχημα από την πρώτη στιγμή, «γιατί δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι στη μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου, υπήρχαν μαθητές που έκαναν μάθημα σε λυόμενα! Και είμαι υπερήφανος που ολοκληρώσαμε το 10ο, το 26ο και 3ο Νηπιαγωγείο, όπως φυσικά και αυτό το σχολείο – κόσμημα.
Μάλιστα, απαντώντας στη διευθύντρια Αναστασία Βουτσή, τόνισε πως οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν, η ανάγκη πρασίνου, καρέκλες και θρανία, θα φροντίσει η Περιφέρεια να καλυφθούν. «Αφού συνεργαστείτε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να έρθετε να μας υποβάλλετε κατάλογο με τις ελλείψεις αυτές, για να κάνουμε ότι κάνουμε σε κάθε περίπτωση, σε όλους τους νομούς», είπε ο κ. Τατούλης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τραγούδια, αναλύσεις για την Ευρώπη, ακόμη και απαγγελία ποιήματος ειδικά για το συγκεκριμένο σχολείο, με τους μαθητές να μιλούν και να μαθαίνουν για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν απ’ αυτούς, τον μικρό Θανάση, να περιγράφει την ιστορία της αρπαγής της όμορφης Ευρώπης από το Δία και να στέκονται στη συμβολή της Ελλάδας σ’ αυτή, αναφέροντας παραδείγματα από την ιστορία και τον πολιτισμό, μέχρι και τις ρίζες πολλών ξένων λέξεων που είναι αρχαίες ελληνικές.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ekdhlosi-paidia

Leave a Reply