ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Σας καλοτάξιδο σκαρί…» του Παν. Σοφικίτη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

0

23 ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, έργα του μκροναυπηγού Παναγιώτη Σοφικίτη ταξίδεψαν την Αθήνα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οδός Σταδίου  για να κοσμήσουν την έκθεση με τίτλο: “σαν καλοτάξιδο σκαρί…”

Την Τρίτη  6 Ιουνίου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο και παρουσιάζει 23 μοναδικά ομοιώματα πλοίων που έπλεαν στη Μεσόγειο από τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα ομοιώματα είναι χειροποίητα, έργα του φιλολόγου-κατασκευαστή μικροναυπηγικής Παναγιώτη Σοφικίτη.
Ο Παναγιώτης Σοφικίτης κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα, από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του της Σκοπέλου, επέδρασαν καθοριστικά στην μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική τέχνη. Πρόκειται για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους. Η διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη τις ημέρες από Τρίτη έως και Κυριακή και ώρες από 9 π.μ. έως 2 μ.μ. , με ελεύθερη είσοδο.

173 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply