ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο γέρος και η ζωή με τις αλήθειες της

0

«“ΘΑΡΣΕΙΤΕ!” Φώναζε ο γέρος τρελοζητιάνος και γύρω του κοιτάζαμε όλοι με απορία. “Θαρσείτε άνθρωποι!” Επαναλάμβανε και τίναζε τα ροζιασμένα χέρια του ψηλά. Οι περαστικοί τον έβλεπαν έτσι κουρελή και βρώμικο και προσπέρναγαν γρήγορα. Θα τον λυπούνταν αν δεν τους εκνεύριζε η φωνή του. Και αυτή η μυρωδιά! Σαν κάποιος να είχε ρίξει πάνω του όλα τα λασπόνερα και τις ακαθαρσίες της πόλης.

ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ τον είχαν ήδη απορρίψει. Όραση, ακοή και όσφρηση και φυσικά ούτε λόγος για αφή, τον έκριναν αποκρουστικό. Όλες μαζί μας είχαν προδώσει με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία. Ανέκαθεν ο άνθρωπος προσκυνούσε στις αισθήσεις ωσάν ειδωλολάτρης. Ανίκανος να θυμάται ότι οι αισθήσεις είναι το μέσον και όχι ο σκοπός.

Ο ΓΕΡΟΣ από τη μεριά του είχε συμπεριλάβει όλες του τις σκέψεις και αισθήσεις μαζί σε μια μόνο λέξη. Θαρσείτε! Έχετε θάρρος άνθρωποι, φώναζε, γιατί δεν είναι καιρός για λύπηση. Κουβαλάω την ψυχή σας επάνω μου. Τα βάσανά σας αποτυπώνονται σε μένα ως εικόνα και φωνή. Είμαι ο καθρέπτης του παρόντος σας. Είστε η πράξη και είμαι το αποτέλεσμα. Θαρσείτε αν βλέπετε που δεν σας ζηλεύω.

ΠΛΟΥΜΙΣΤΕΣ κυρίες με προσπερνάνε αλλά εγώ δεν θέλω ούτε τα λεφτά τους ούτε την παρέα τους. Γιατί είμαι σαλός και η σκιά μου τις καλύπτει. Αλλά εσείς να έχετε θάρρος. Εγώ είμαι εδώ για να σας φτιάξω τη μέρα.

ΕΣΕΙΣ που πάτε στη δουλειά σας βιαστικά θαρσείτε, γιατί ξέρω ότι η ζωή σας είναι μόχθος. Κάποια αφεντικά θα σας στενοχωρήσουν πάλι γιατί είναι πλανεμένοι. Πείτε τους να έχουν θάρρος και να ηρεμήσουν. Θα πάω και σ’ αυτούς να τους μαλώσω. Οι πλανεμένοι άρχοντες χρειάζονται τον οίκτο μας γιατί ο ρόλος τους είναι πάντα απεχθής.

ΕΣΕΙΣ οι νοικοκυρές, φορτωμένες με τα ψώνια και τα λιγοστά ρέστα στην τσέπη, δείξτε θάρρος. Είμαι εδώ για να σας πω ότι τα πάτε μια χαρά. Κάνετε το παν για να κοιμόνται το βράδυ όλοι καθαροί και ήρεμοι και χορτασμένοι. Ο ρόλος σας είναι μεγάλος και δύσκολος. Προχωράτε έτσι και θαρσείτε.

ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ αγόρια και κορίτσια που βολτάρετε ψάχνοντας για λίγες ακόμα ξέγνοιαστες στιγμές, θαρσείτε και γελάστε μόνο με έξυπνα αστεία. Κυριαρχήστε πάνω στο μάταιο και στο ανούσιο και όλα θα σας έρθουν σε αφθονία. Το μέλλον είναι σκοτεινό μόνο σε όσους φλερτάρουν με το σκοτάδι.

ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ και θλιμμένοι, θαρσείτε, εσείς οι εργάτες και οι άνεργοι. Είστε εσείς εκείνοι που κατάλαβαν πρώτοι ότι οι αισθήσεις μας πρόδωσαν. Το βλέμμα σας είναι από μόνο του ταινία κινηματογραφική. Όλη η κοινωνία ζωγραφισμένη στα ειλικρινά σας μάτια. Θαρσείτε.

ΔΟΥΛΕΙΕΣ δεν υπάρχουν και κανένας πλέον δεν σας κρίνει. Κανένα ταμπού δεν σας κυνηγάει πια, γιατί είστε πολλοί και όλοι τραβάνε το σταυρό τους. Παίξτε το ρόλο σας σωστά και θα πληρωθείτε ανάλογα. Θαρσείτε γιατί ενώ νομίζετε ότι γκρεμίζετε, εσείς χτίζετε κάτι πραγματικά μεγαλειώδες.

ΕΣΕΙΣ είστε το αλάτι της γης. Όλοι οι άλλοι είναι νερόβραστοι μπροστά σας. Το βλέμμα σας είναι ο ρόλος σας. Είστε πρωταγωνιστές εκεί που νιώθετε κομπάρσοι. Θαρσείτε να περάσει και αυτή η μέρα.

ΕΓΩ είμαι εδώ για να σας δώσω θάρρος. Να σας θυμίσω ότι οι αισθήσεις σας είναι το μέσον και όχι ο σκοπός. Αναμνήσεις, φιλοδοξίες, λάθη και χαμένα όνειρα είναι κι αυτά το μέσον και όχι ο σκοπός.

ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΣ πολεμιστής βάλε στόχο υψηλό να κρατήσεις στα μάτια σου αυτήν ακριβώς την ειλικρίνεια. Αυτός να είναι ο σκοπός σου και η φιλοδοξία σου και το όνειρό σου. Αν έχασες κάτι στην πορεία είναι αυτό ακριβώς και μετά πήραν όλα τον κατήφορο.

ΑΠΟΨΕ επιλέγω να λυπάμαι και να χαίρομαι για σένα. Και αυτή η χαρμολύπη μου ανοίγει τα μάτια με τρόπο μαγικό. Και στα φθηνά σου ρούχα εγώ βλέπω μετάξια και πορφύρα και πολύτιμα πετράδια να στολίζουν περίτεχνα τα μελανά σου χέρια».

***

ΜΕ την υπογραφή Bladerunner το κείμενο που προηγήθηκε σε στήλη ονομαζόμενη «Θαρσείτε!» στο free press περιοδικό «Η Πατησιών ζει».

ΕΙΣΤΕ πρωταγωνιστές εκεί που νιώθετε κομπάρσοι, ισχυρίζεται στο κείμενό του ο αρθρογράφος και δίνει μια αισιόδοξη νότα κόντρα στη μιζέρια που αιωρείται γύρω μας.

ΝΑΙ, έχει σημασία να αισθάνονται πρωταγωνιστές οι κομπάρσοι και έχει σημασία πόσο προσπαθούν για να τα καταφέρουν κάθε φορά και κόντρα σε πόσες δυσκολίες που βρίσκονται γύρω τους.

ΕΧΕΙ σημασία να αναζητείται κάθε φορά και η πιο μικρή ελπίδα για να συνεχίσεις τη ζωή σου εν μέσω των δυσχερειών που ολοένα πληθαίνουν καταμεσίς της κρίσης που πλέον εξελίσσεται σε καθεστωτική πραγματικότητα.

ΕΧΕΙ σημασία η προσπάθεια ακόμα κι όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το καλύτερο.

ΕΧΕΙ σημασία η προσπάθεια γιατί χωρίς αυτήν τίποτα δεν αρχίζει για να τελειώσει κάποτε.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το κείμενο στο «Θαρσείτε» κι ομολογώ με ενθουσίασε.

ΘΑΡΣΕΙΤΕ άνθρωποι και ορθώστε το ανάστημά σας ενάντια σε κάθε μίζερη και θλιβερή παρέμβαση που αφορά τη ζωή σας.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ανήκει και είναι ανεκτίμητη αξία που δεν εκχωρείται.

Η ΖΩΗ είναι δικαίωμα και καμία εξουσία δεν μπορεί να την υποτάξει.

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ολοένα πιο δυνατή η φωνή του γέρου να σπάει το κέλυφος της σιωπής και να γίνεται άνεμος οιστρηλασίας προς την ανυπότακτη ελευθερία.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply