ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Αλωση και ο ύστατος Παλαιολόγος

0

ΠΛΗΘΩΡΑ αφιερωμάτων και φέτος στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης 29 Μαΐου 1453.

ΣΑΝ και σήμερα δηλαδή, πριν  πεντακόσια εξήντα τέσσερα χρόνια από τότε.

ΑΠΟ εκείνη την αποφράδα μέρα που η προ πολλού καταρρέουσα βυζαντινή αυτοκρατορία άφηνε οριστικά και αμετάκλητα την τελευταία της πνοή και γινόταν παρελθόν ως δυσβάσταχτο φορτίο στη μνήμη της Ιστορίας.

ΚΑΙ τα χρόνια πέρασαν και στο σήμερα φτάσαμε και τα περί Βυζαντίου  ερωτήματα ακόμα δεν απαντήθηκαν και βαριές σκιές αιωρούνται ανυπότακτες.

ΧΙΛΙΑ χρόνια ιστορίας είχε πίσω του το Βυζάντιο για την ακρίβεια πάνω από χίλια κι ακόμα σήμερα λόγος γίνεται περί ελληνικότητάς του ή  όχι.

ΨΕΥΔΕΣ το δίλημμα βεβαίως αλλά ας είναι.

ΣΤΟ ΚΑΤΩ -ΚΑΤΩ της γραφής και ελληνικό να μη θεωρείται,  αφού μας αφορά γιατί να το χαρίσουμε σε άλλους;

ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡ και τα κατά του βεβαίως και με ό,τι θετικό και αρνητικό αποτέλεσε την ταυτότητά του.

ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ όμως στην επέτειο για την οποία σήμερα γίνεται λόγος και στον τελευταίο αυτοκράτορα στον οποίο έλαχε ο μοιραίος κλήρος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΔΡΑΓΑΣΗΣ.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ένας τυχαίος, ο ύστατος των γενναίων, όσο βαριά και ασήκωτη ήταν η αυτοκρατορία που κλήθηκε να σώσει τα υπολείμματα της.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δούμε ως έναν ακόμα αυτοκράτορα τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ανάμεσα στους τόσους που εξουσίασαν την κάποτε κραταιή αυτοκρατορία του Βυζαντίου, θα τον αδικούσαμε αν τον περιορίζαμε στην αυτοκρατορική φορεσιά του που άλλωστε και ο ίδιος θεωρούσε συχνότατα ως ενοχλητική.

Ο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ είναι σπουδαίος γιατί πάνω από αυτοκράτορας ήταν στρατιώτης και ως στρατιώτης στάθηκε όρθιος ως αναπόφευκτο τέλος, αγωνιζόμενος να σώσει τα εναπομείναντα ψήγματα αξιοπρέπειας ενός καταρρέοντος λαού που είχε προ πολλού λιποψυχήσει.

ΕΔΩ σταματώ κι άλλα για σήμερα δε γράφω.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ να πω ότι από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία για τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου,  είναι το βιβλίο του Φίλιππου Φιλίππου «Η ζωή και ο θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (εκδόσεις  Ψυχογιός) στο οποίο και σύντομα θα αναφερθώ εκτενώς.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες και καλή εβδομάδα σε όλους μας.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply