ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κακή χρονιά για το ελαιόλαδο με πτώση έως και 20% της παραγωγής φέτος προβλέπουν… οι Financial Times

0

Ελληνικό άρωμα και δη μεσσηνιακό, είχε το ρεπορτάζ των Financial Times, με την εφημερίδα καταγράφοντας τις διεθνείς εξελίξεις που αφορούν στο ελαιόλαδο, να κάνει λόγο για πτώση της παραγωγής, λόγω της ξηρασίας και αύξηση της τιμής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Ελλάδα, η πτώση αναμένεται περίπου στο 20%, ενώ η τιμή, στα… ύψη ελέω της μειωμένης παραγωγής στη Μεσόγειο.
Οι Financial Times προβλέπουν ένα κακό 2017, εκτιμώντας πως η παγκόσμια παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 14%. Στο δημοσίευμα αναφέρονται στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα, η πιθανή μείωση θα φτάσει το 20%, στην Τυνησία το 17%, στην Ισπανία το 7% και στην Ιταλία μέχρι και το 50%. «Έχουμε τον καιρό που έχει επηρεάσει την παραγωγή τα τρία από τα πέντε τελευταία χρόνια», διευκρινίζει ο Vito Martielli, αναλυτής σπόρων και ελαιόσπορων στη Rabobank, την ολλανδική τράπεζα, που είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες-πιστωτές στη βιομηχανία αγροτικής οικονομίας. Ο ίδιος σημειώνει ότι η αγορά ελαιολάδου είναι πιο ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα παραγωγής είναι υψηλότερα σε σχέση με το 2012 και το 2014. Όσον αφορά στις τιμές χονδρικής, σημειώνεται ότι για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχουν ξεπεράσει τις 4.200 δολάρια ανά τόνο και ότι η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο φέτος, καθώς η ξηρασία πλήττει τους μεγάλους ελαιοπαραγωγούς σε όλη τη Μεσόγειο. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η πίεση στην προσφορά και η άνοδος στις τιμές, έχουν μετριάσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για ελαιόλαδο. Ωστόσο, η ζήτηση στον υπόλοιπο κόσμο παραμένει εύρωστη. Η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Κίνα είναι μεταξύ των αγορών όπου οι εισαγωγές ενισχύονται ραγδαία, σύμφωνα με το IOC.

Γ.Α.

Leave a Reply