ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι εκάστοτε κυβερνώντες βρίσκουν και τα κάνουν και άλλα…

0

«ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ και τα μνημόνια έρχονται και παρέρχονται. Ο ακήρυχτος πόλεμος στο επιχειρείν και στις επενδύσεις συνεχίζεται και κανείς, όσο ισχυρός και αν νιώθει, δεν μπορεί να τον σταματήσει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο ζήτημα προσώπων και πολιτικής βούλησης. Και αυτή να υπάρχει, η δαιδαλώδης και μη λειτουργική νομοθεσία, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η βραδύτατη Δικαιοσύνη και ένα εντελώς αναποτελεσματικό κράτος αρκούν για να πείσουν οιονδήποτε να επενδύσει κάπου αλλού.

ΓΙΑΤΙ πάνω σε αυτό το χαώδες θεσμικό πεδίο διάφοροι δημόσιοι λειτουργοί οχυρώνονται πίσω από το «δημόσιο συμφέρον» για να στερήσουν θέσεις εργασίας και προοπτική σε αυτό τον τόπο.

ΤΟ ΑΝ το κάνουν από ευθυνοφοβία, ιδεοληψία, ανικανότητα ή για να υπηρετήσουν κάποια συμφέροντα, είναι αδιάφορο. Σημασία έχει, όπως λέει ο λαός μας, ότι “βρίσκουν και τα κάνουν”».

***

«ΒΡΙΣΚΟΥΝ και τα κάνουν», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της «Καθημερινής» και δυστυχώς έτσι συμβαίνει, όχι μόνο σε σχέση με τη σημερινή πολιτικοοικονομική κατάσταση αλλά όλο το κοινωνικό φάσμα.

ΒΡΙΣΚΟΥΝ και τα κάνουν οι εκάστοτε κρατούντες κάθε φορά βασιζόμενοι στην ανοχή των πολιτών που άλλοτε φοβούνται, άλλοτε απαξιώνουν κι άλλοτε απλώς αδιαφορούν.

ΚΙ ΟΣΟΙ οι πολίτες δεν ενεργοποιούνται, τόσο ξεσαλώνουν οι κρατούντες εις βάρος των πολιτών.

ΓΙΑ ΠΟΣΟ καιρό ακόμα οι πολίτες θα ανέχονται την υπεροπτική, ενίοτε και απαξιωτική συμπεριφορά των κρατούντων, μένει να το δούμε.

ΠΡΟΣ το παρόν πάντως γίνονται ασκήσεις υπομονής εκ μέρους των πολιτών.

***

ΚΙ ΕΝΩ οι πολίτες κάνουν υπομονή δοκιμάζοντας τα όρια της ανοχής και της αντοχής τους, οι  κυβερνώντες «τρία πουλάκια κάθονται» στην τακτική τους κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους ροκανίζοντας το χρόνο που κέρδισαν ψηφίζοντας τα μέτρα και προκαλώντας σύγχυση στην αντιπολίτευση, που αναζητά χώρο και τόπο να σταθεί και να αντιπολιτευτεί.

ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση πρωτίστως πέφτει το μεγαλύτερο βάρος να επαναπροσδιορίσει  τη στάση της και στα πλέον προσπαθεί να κάνει αλλάζοντας το αφήγημα της.

ΕΤΣΙ προέκυψε και η κάθοδος Μητσοτάκη προς το λαό με συναντήσεις σε καφενεία, ταβέρνες, καφετέριες και αλλού.

ΚΑΛΗ κίνηση δε λέω, ωστόσο να επισημάνω κι ελόγου μου αυτό που ήδη επισημάνθηκε.

ΣΕ ΑΥΤΕΣ τις συναντήσεις του Μητσοτάκη με τους απλούς πολίτες, μαθαίνουμε τις τους λέει αυτός, αλλά δεν μαθαίνουμε τι του λένε εκείνοι.

ΕΜΑΘΑ λοιπόν πως σε μια απ’ αυτές τις συναντήσεις με τους πολίτες, κάποιοι συνταξιούχοι τον ζόρισαν για τα καλά και ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

***

ΑΚΟΜΑ μια επέτειος από την άλωση της πόλεως σήμερα και μια ευκαιρία επίσης για ιστορική αναδρομή και προβληματισμό.

Η  ΙΣΤΟΡΙΑ δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν διδάσκει ιστορία, αλλά καλό είναι να στοχαζόμαστε στα γεγονότα που έχουν προηγηθεί όταν παραδειγματιζόμαστε και να αποφεύγουμε όσο μπορούμε λάθη του παρελθόντος που είχαν και έχουν ολέθριες συνέπειες.

ΚΑΛΗ εβδομάδα να έχουμε και με λιγότερη ανοχή σε όσα μας ενοχλούν.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply