ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρωτοπορία η συμμετοχή της Μεσσήνης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα

0

messhnhh-2

ΑΥΛΑΙΑ σήμερα, για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα, που διοργανώνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η οποία τιμάται στις 2 Ιουνίου. Σε αυτή, ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του Δήμου Μεσσήνης, ο οποίος είναι ο μοναδικός Δήμος σε όλη την Ελλάδα και ο ένας από τους 20 μόνο, σε ολόκληρη την Ευρώπη, που λαμβάνει μέρος, στον ιδιαίτερο αυτό θεσμό. Η Πράσινη Εβδομάδα, είναι η ετήσια ευκαιρία συζήτησης και προβληματισμού για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική και διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον, αποτελώντας ένα  σημαντικό γεγονός για τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής. Φέτος, θέμα της, είναι οι «Πράσινες θέσεις εργασίας, για ένα πιο πράσινο μέλλον”, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη ζήτηση των «πράσινων» δεξιοτήτων σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς. Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, θα συμμετάσχει στις συναντήσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας, της μεγαλύτερης ετήσιας διάσκεψης για την περιβαλλοντική πολιτική που φέρνει σε επαφή συμμετέχοντες από κυβερνήσεις, κλάδους της βιομηχανίας, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης για μια μοναδική ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών. Εκτός από τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα της Πράσινης Εβδομάδας θα περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, με ξεχωριστές να αυτές που διοργανώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Μεσσήνη, παρά το γεγονός ότι η περιοχή, λίγες ώρες νωρίτερα, επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

“ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΣΕΝΑ” ΔΙΑΜΗΝΥΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΜΕΣΣΗΝΗ

Τα προβλήματα αυτά, αποκαταστάθηκαν πλήρως και το κέντρο της πόλης πλημμύρισε αρώματα και… χρώματα, με την εκδήλωση στην οποία παρευρέθη πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων, να μαγεύει το κοινό. Αμέτρητα λουλούδια, μετέτρεψαν τη Μεσσήνη σε πραγματική όαση, ενώ μικρά παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήρια, ζωγραφίζοντας και στέλνοντας μηνύματα ξεχωριστά, κυρίως προς τους μεγάλους.

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, εξέφρασε την ικανοποίηση του, συνολικά από την εξέλιξη, ευχαριστώντας παράλληλα την αντιδήμαρχο Γεωργία Παναγοπούλου, στην οποία ανήκε η ιδέα, η πρωτοβουλία και η διεκδίκηση της συμμετοχής. “Σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης απαξίωση των αιρετών, των αξιών και των θεσμών και ίσως η μόνη ενασχόληση των μεγάλων της γης να είναι η ευημερία των αριθμών, δεν είναι δυνατόν, εμείς ένα μικρός Δήμος να μην ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τα κίνητρα για τη διάσωση του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, με τη Γεωργία Παναγοπούλου να επισημαίνει πως η ουσία για το περιβάλλον, βρίσκεται στο μέλλον, το οποίο με τη σειρά του ανήκει στα νέα παιδιά, για τα οποία και πρέπει η προστασία του, να διασφαλιστεί. Στο πλαίσιο των πολλών αναφορών, ξεχωριστή ήταν εκείνη του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος προέβη σε αποκαλύψεις!

 

ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΣ Ο ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΝΩ “ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ” Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ!

Ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, μιλώντας για περιβαλλοντικά ζητήματα, αποκάλυψε με είδηση όσον αφορά στον υδροφόρο ορίζοντα της Καλαμάτας και ειδικότερα των υπόγειων υδάτων που προκαλεί αν μη τι άλλο, προβληματισμό, κάνοντας για μια ακόμη φορά λόγο για αποτυχία του κράτους! “Είναι δυστύχημα ότι είμαστε ένα αποτυχημένο κράτος, όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και στα περιβαλλοντικά και γι’ αυτό, πρέπει να βελτιωθεί και να αλλάξει η κατάσταση αυτή, γιατί χρωστάμε και στον τόπο μας και στις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας και συνέχισε. “Πριν από μερικές ημέρες, κάναμε μια γεώτρηση στην Καλαμάτα, για να βρούμε νερό σε μια περιοχή και σε δεκάδες μέτρα, βρήκαμε νερό που ήταν ακατάλληλο! Γεμάτο νιτρικά! Είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά μας η ανεξέλεγκτη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων! Είμαστε η περιοχή που ο καρκίνος “θριαμβεύει” και αυτό συνδέεται με τη διατροφή μας! Δηλαδή, αυτό το αποτυχημένο κράτος και όποιος το εκφράζει, κι εμείς σε ένα βαθμό, το πρώτο ζήτημα που πρέπει να δούμε, είναι η διατροφή μας! Διότι είναι πολλά τα προβλήματα σε περιβαλλοντικό επίπεδο που δε φαίνονται! Για μερικά ευρώ παραπάνω χρησιμοποιούμε σκευάσματα που έχουν επιπτώσεις στις ζωές όλων μας και ειδικά των παιδιών μας”, επεσήμανε με νόημα ο κ. Νίκας, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των απορριμμάτων.  “Βαρεθήκαμε 30 – 40 χρόνια! Ήρθε η ώρα να τελειώσει το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί το ακριβότερο για τα σκουπίδια, είναι να μην τα διαχειριζόμαστε! Έτσι, πρέπει με θάρρος, να κάνουμε κάποια βήματα. Λυπούμαι για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να θριαμβολογήσουμε για τα περιβαλλοντικά ζητήματα”, είπε ο κ. Νίκας και απευθυνόμενος στο Γιώργο Τσώνη, τον συνεχάρη για τη συμμετοχή της Μεσσήνης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα. “Χαίρομαι που είστε το κέντρο των περιβαλλοντικών δράσεων και εύχομαι να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα”, τόνισε ο κ. Νίκας, με το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Περικλή Μαντά, επίσης να αναφέρεται στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ άλλων.

 

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

“Δράσεις σαν κι αυτή, είναι πολύ σημαντικές και μας δείχνουν πως η Ευρώπη, μπορεί να σταθεί με αλληλεγγύη δίπλα στον ευρωπαίο πολίτη”, ανέφερε ο Περικλής Μαντάς και συνέχισε. “Στο πλαίσιο αυτό, αν κοιτάξει κανείς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα δει πως υλοποιούνται τα έργα εκείνα, που δίνουν το στίγμα μιας Περιφέρειας της αειφορείας και της βιώσιμης ανάπτυξης και αυτός είναι ο στόχος μας! Αυτός είναι ο στόχος που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της Περιφέρειας από τον Πέτρο Τατούλη και συνεχίστηκε το 2012, όταν ανέλαβε την πρωτοβουλία να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, υλοποιώντας έναν τεράστιο διαγωνισμό  σε πολύ σύντομο διάστημα”, δήλωσε ο κ. Μαντάς, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Μεσσήνης, για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, 5 Σχολεία του οποίου, συμμετέχουν ήδη σε διακρατικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της ικανότητας των δημοσίων κτιρίων για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειάς τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν πάρα πολλοί εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι επίσης απηύθυναν χαιρετισμό. Ανάμεσά τους, οι βουλευτές Μεσσηνίας τους ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζόμπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής και Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντωνία Μπούζα και Απόστολος Γκούνης και οι επικεφαλής μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

messhnh-1

Leave a Reply