ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρά ένα 100 έφυγε χθες ο Κων. Μητσοτάκης – Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον πολιτικό που έγραψε ιστορία…

0

ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ, έφυγε χθες τα ξημερώματα από τη ζωή, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, ένας άνθρωπος που ταύτισε τη ζωή του και την πολιτική του διαδρομή με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.  Ο πρώην πρωθυπουργός, ο τελευταίος επιζών της μεγάλης γενιάς πολιτικών που σημάδεψαν τα μεταπολεμικά χρόνια της χώρας έφυγε από τη ζωή στη μία μετά τα μεσάνυχτα, στα 99 του χρόνια, ανάμεσα σε μέλη της οικογένειάς του.  Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει την Πέμπτη στον τόπο όπου γεννήθηκε και αγαπούσε βαθιά, τα Χανιά.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους και μαχητικότερους κοινοβουλευτικούς, σχεδόν από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην πολιτική σκηνή. Με αφετηρία το Κόμμα των Φιλελευθέρων, με τους οποίους πρωτοεξελέγη βουλευτής αμέσως μετά την Κατοχή, εντάχθηκε στην ομάδα των πολιτικών που επεδίωκαν τον εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών και της εθνικής Οικονομίας, καθώς και την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Γαλουχημένος με το πολιτικό όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς η μητέρα του ήταν ανιψιά του πρωτοπόρου πολιτικού και ιδρυτή του εγχώριου φιλελευθερισμού, επεδίωξε προς την κατεύθυνση αυτή να στρέψει και τη συντηρητική παράταξη της οποίας ηγήθηκε σχεδόν επί μία δεκαετία, από το 1984 έως και το 1993.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Η οικογένεια Μητσοτάκη, είναι η μακροβιότερη πολιτική οικογένεια του τόπου, έχοντας προσφέρει στη δημόσια ζωή της χώρας, τέσσερις γενιές πολιτικών. Η ιστορία της, ξεκινά τον 19ο αιώνα, συνεχίζεται τον 20ό και περνάει επιτυχώς στον 21ο. Όλα ξεκίνησαν από τον Κωστή Μητσοτάκη (1845-1898), ο οποίος ίδρυσε στην Κρήτη το Κόμμα των Ξυπόλητων. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το μετονόμασε σε Κόμμα των Φιλελευθέρων. Ο γιος τού Κωστή, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν βουλευτής Χανίων και ο δικός του γιος, ο –  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μπήκε στη Βουλή το 1946. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Χανιά, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές τον Ιούνιο του 1935 από το Πρακτικό Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου. Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων». Το 1941, πήρε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση κατά των κατακτητών ως ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς.  Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κέντρου και πήρε μέρος στον λεγόμενο “Ανένδοτο Αγώνα” (1961-1963) κατά της κυβέρνησης Καραμανλή. Ακολούθησε η κρίση του Ιουλίου 1965, όταν ήρθε σε ρήξη με τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και αποχώρησε, μαζί με άλλα στελέχη από την κυβέρνηση, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση των Αποστατών, κάτι για το οποίο παρά τις εξηγήσεις που έδωσε πολιτικά δεν έχει φωτιστεί. Μια ταραγμένη εποχή με πολλές ερμηνείες. Στις 21 Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού. Αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και διέφυγε στη Γαλλία. Εκεί, παρέμεινε περίπου πεντέμισι χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1973. Μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη εκ νέου και ελευθερώθηκε τελικώς τον Ιούλιο του 1974, οπότε και ανατράπηκε το δικτατορικό καθεστώς.

Το 1977, συμμετείχε στις εκλογές της ως αρχηγός και ιδρυτής του Κόμματος των Νεοφιλελευθέρων και εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Χανίων. Ένα χρόνο αργότερα, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, επί Προεδρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το Σεπτέμβριο του 1984. Τον Ιούνιο και το Νοέμβριο του 1989 η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε στις εκλογές την πρώτη θέση και συνέβαλε στο σχηματισμό της Κυβέρνησης Τζανετάκη σε συνεργασία με το Συνασπισμό και στη συνέχεια της οικουμενικής Κυβέρνησης. Στις 8 Απριλίου 1990, υπό την ηγεσία του, η Νέα Δημοκρατία νίκησε στις εκλογές, σχηματίζοντας Κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση στην οποία παρέμεινε ως τις 10 Οκτωβρίου του 1993. Με πρόταση του Μ. Έβερτ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος στις 3 Νοεμβρίου του 1993. Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί» για τις δράσεις του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, ενώ τον Οκτώβριο του 2005, ιδρύθηκε προς τιμήν του, έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των κομμάτων, καθώς και η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος, οι βουλευτές, τα στελέχη και όλοι οι φίλοι της παράταξης, αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη και οδύνη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Πρωθυπουργού, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου».

Και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του τόπου εξέδωσαν ανακοινώσεις, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και τον πρόεδρό της Κώστα Αγοραστό με δήλωσή του, να εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του. «Η Ελλάδα αποχαιρετά μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών,  έναν από τους τελευταίους «statesmen» – με όλη τη σημασία του όρου.

Οραματιστής και συνάμα ορθολογιστής, διακρίθηκε αφ’ ενός για την διορατικότητα και την ικανότητά του να «διαβάζει» σωστά τις εξελίξεις και αφ’ ετέρου για την παρρησία και ειλικρίνεια με την οποία απευθυνόταν στον ελληνικό λαό.

Έχοντας υψηλή αίσθηση καθήκοντος, επέλεξε να είναι χρήσιμος παρά πρόσκαιρα αρεστός. Υπερασπίστηκε με συνέπεια και με σθένος τις ιδέες του και τελικά δικαιώθηκε απόλυτα για όσα είχε επισημάνει, κάτι που αναγνώρισαν ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συνεισφορά του και στην εθνική συμφιλίωση, για την οποία μόχθησε όσο λίγοι. Αναμφίβολα, αν είχαν υιοθετηθεί έγκαιρα όσα πρέσβευε, η πατρίδα μας θα ήταν σήμερα σε σαφέστατα καλύτερη θέση. Το κενό που αφήνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι δυσαναπλήρωτο, ωστόσο αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη οι ιδέες, οι αξίες και τα πιστεύω του», επισημαίνεται στη δήλωση της ΕΝΠΕ, ενώ συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΟΠΑΔΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ…

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για 70 χρόνια και πλέον διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Υπήρξε ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του αφενός, με την καταγγελία του λαϊκισμού, αφετέρου, με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Υπήρξε επίσης ένθερμος οπαδός των συναινέσεων για τη χώρα, αλλά και ένας οραματιστής πολιτικός, παράκαιρος για την εποχή του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του», επισημαίνει ο κ. Τατούλης, ενώ συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

ΚΕΔΕ: ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ

«Ο Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες που ανέδειξε η μεταπολεμική Ελλάδα και από τους  σημαντικότερους μεταρρυθμιστές της μεταπολίτευσης, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας.

Με τον τρόπο που άσκησε τα πολιτικά του καθήκοντα τόσο ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όσο κι ως Πρωθυπουργός, υπηρέτησε  με συνέπεια και ευθύνη το όραμά του για εθνική ενότητα κι ομοψυχία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Καλαμάτας.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Σε ηλικία 99 ετών, απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο δήμαρχος, που συνεδέετο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για πολλά χρόνια με αδιατάρακτη φιλία, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική Τοπική Οργάνωση Καλαμάτας της ΝΔ την οποία υπογράφει η πρόεδρός της Άντζελα Σκλήκα.

ΝΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η Νέα Δημοκρατία θρηνεί την απώλεια του τέως Πρωθυπουργού και  επίτιμου προέδρου της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και που ενσάρκωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα, υπηρετώντας την Ελλάδα με σεμνότητα και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντοτε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τα συλλυπητήριά του, μεταξύ άλλων, να εκφράζει και ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος.

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Έφυγε από την ζωή, ο τελευταίος των Μεγάλων Πολιτικών της χώρας μας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Υπήρξε ο ηγέτης της φιλελεύθερης Παράταξης, που διέθετε εξαιρετική διορατικότητα, πίστη στον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Ήταν Προσωπικότητα με γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία σε όλους τους τομείς. Πίστευε και αγωνίστηκε για ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις και αν δεν είχε ανατραπεί- με τον γνωστό τρόπο-και είχε αφεθεί να κυβερνήσει, δεν θα είχαμε φθάσει στην τωρινή κατάσταση, την οποία και είχε προβλέψει. Όταν έγινε Πρωθυπουργός παρέλαβε έλλειμμα 17,5% και σε τρία χρόνια παρέδωσε περίσσευμα 2,7%. Είχε φθάσει, στην καλύτερη δυνατή λύση στο Σκοπιανό πρόβλημα, αλλά δεν αφέθηκε να προχωρήσει, με τα γνωστά πλέον σήμερα αποτελέσματα. Ήταν αυτός που πίστευε στη συνύπαρξη, την συναίνεση και την πτώση των παλαιών διαχωριστικών γραμμών, σχηματίζοντας Οικουμενική Κυβέρνηση με τον ιδεολογικό αντίπαλο της παράταξης που ηγείτο. Οι πολιτικές του παρακαταθήκες, θα αποτελούν χρήσιμο οδηγό, για την πορεία της Παράταξης και της Πατρίδας μας, που με αφοσίωση και αγάπη υπηρέτησε όλη του την ζωή. Αιωνία η Μνήμη του», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Λαμπρόπουλος.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΟΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως από χθες, άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο, ενώ επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ALPHA BANK

IBAN – GR6901401770177002002000045

SWIFT – CRBAGRAAXXX

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ALPHA BANK

GR 6301401200120002002011

  • WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA.

 

Leave a Reply