ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο δρόμο και πάλι η μητέρα με τα δύο παιδιά  με αναπηρίες – Ανύπαρκτο το κοινωνικό κράτος

0

astegh-3

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ, στον καιρό της βαθιάς κρίσης, παραμένει το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, με τον προβληματισμό κάτι περισσότερο από έντονο, καθώς κανένας από τους, υποτίθεται, οργανωμένους φορείς, δεν υπάρχει να απλώσει το χέρι σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη!

Τρεις σχεδόν μήνες μετά, η οικογένεια της μητέρας με τα δύο παιδιά με αναπηρίες, το ένα μάλιστα ανήλικο, έμεινε και πάλι στο δρόμο!

Να θυμίσουμε πως πρόκειται για τη Βασιλική Μπέλλου, η οποία στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στο δρόμο, καθώς η ιδιοκτήτρια του παλιού της σπιτιού, στην οδό Αλεξάκη στην Καλαμάτα, της έκανε έξωση αφού, απ’ όταν πέθανε η γιαγιά, με τα χρήματα από τη σύνταξη της οποίας, πλήρωναν τρόφιμα, ενοίκιο και λογαριασμούς, δεν είχαν πληρώσει! Η Βασιλική Μπέλλου, με τα δυο της παιδιά και τον μικρό, να φοιτά στο Ειδικό Σχολείο της Καλαμάτας, έμεινε στο δρόμο! Δεν είχε υποβάλλει ποτέ φορολογική δήλωση και δεν τύγχανε καν, επιδομάτων από την Πρόνοια! Έτσι, αυτό που δεν κάνουν οι φορείς, καθώς κυριολεκτικά δεν υπάρχουν, το έπραξαν οι πολίτες, με ένα γνωστό της οικογένειας, να τους φέρνει σε επαφή με τη «Φ» και να αναζητά λύση. Το θέμα, μετά τη δημοσιοποίησή του, έλαβε μεγάλες διαστάσεις, με την κινητοποίηση του απλού κόσμου να είναι ιδιαίτερα συγκινητική, όπως και του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», που τους φιλοξένησε όλον αυτό τον καιρό!

Χάρη στη βοήθεια ιδιωτών, η μητέρα υπέβαλε φορολογική δήλωση και στην Πρόνοια, τη βοήθησαν να υποβάλει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά  για να τύχει του επιδόματος που δικαιούται στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Δυστυχώς, κανένας δε θέλησε να διαθέσει το σπίτι του στην οικογένεια, προφανώς λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, παρά τα χρήματα του ΚΕΑ και την πρόθεση δύο ιδιωτών,  να πληρώνουν το αντίτιμο.
Ένα ακίνητο που είχε στην ιδιοκτησία της, διέθεσε προκειμένου να μείνει η μητέρα με τα δύο παιδία με αναπηρίες, η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ωστόσο, η Πρόνοια έκρινε πως αυτό είναι ακατάλληλο κι έτσι, από χθες το απόγευμα οι τρεις τους είναι και πάλι στο δρόμο! Για να είμαστε ωστόσο ακριβείς, από σήμερα θα είναι στο δρόμο, γιατί χθες το βράδυ, διέμειναν σε ξενοδοχείο, τα έξοδα του οποίου κάλυψε ο ίδιος άνθρωπος  που τους βοηθά από την πρώτη στιγμή! Τα ερωτήματα που εγείρει η υπόθεση αυτή, πολλά!

Αρχικά και επιτρέψτε μου το πρώτο ενικό, δεν ξέρω πόσο πιο επικίνδυνο μπορεί να είναι το χαρακτηρισμένο ως «μη κατάλληλο» ακίνητο, που παρέχει η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης από το… παγκάκι της πλατείας ή από κάποιο βαγόνι. Ένα ακίνητο για το οποίο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες να συνδράμουν ώστε να… σουλουπωθεί!

Έπειτα και ίσως αυτό να είναι το καίριο ερώτημα, που είναι το κράτος για το ανήλικο τουλάχιστον παιδί με αναπηρίες και τι προβλέπει άραγε ο σχετικός Νόμος;

Ό,τι και αν… είναι κάποιος  γονιός, όσα λάθη και αν έχει ενδεχομένως κάνει, το κράτος θα έπρεπε να προστατεύει τουλάχιστον τα παιδιά, αφού δεν υπάρχει μέριμνα για τους άνω των 18 που δεν έχουν, πού την κεφαλήν κλίναι…

Το ρεπορτάζ δεν τελειώνει εδώ, για σήμερα όμως, αδυνατώ να γράψω κάτι παραπάνω… Αύριο, θα επανέλθουμε αναζητώντας απαντήσεις, έχοντας βαθιά ριζωμένη μέσα μας την πεποίθηση ωστόσο, πως  «δεν υπάρχει κράτος!».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

astegi

astegh-2

Leave a Reply