ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα success story ως πομφόλυγες

0

«ΠΩΣ κυβερνάται ο κόσμος και οδηγείται στον πόλεμο;» αναρωτήθηκε ο μεγάλος Αυστριακός δημοσιογράφος και συγγραφέας Καρλ Κράους. «Οι διπλωμάτες λένε ψέματα στους δημοσιογράφους κι όταν τα διαβάζουν στις εφημερίδες τα πιστεύουν και οι ίδιοι».

ΚΑΠΩΣ έτσι χρεοκόπησε και η Ελλάδα. Η κυβέρνηση έλεγε ψέματα περί «θωρακισμένης οικονομίας», οι υπουργοί τα πίστεψαν και άρχισαν το πανηγύρι.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ εκτροπή της περιόδου 2007-2009 ήταν βασισμένη στη μισή αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν τοξικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και στο μεγάλο ψέμα ότι η Ελλάδα δεν απειλείται από την κρίση.

ΚΙ ΕΤΣΙ κορυφώθηκε το πάρτι: δόθηκαν 500 εκατ. στους αγρότες· έγιναν αθρόες και παράνομες προσλήψεις στο μετρό (με φαξ από τα υπουργικά γραφεία)· νομοθετήθηκε απόσυρση αυτοκινήτων, ακόμη και κλιματιστικών· φτιάχτηκαν προγράμματα μαϊμού stage στον δημόσιο τομέα· έγιναν φορολογικές ρυθμίσεις υπέρ ομάδων ψηφοφόρων κ.λπ.

ΒΕΒΑΙΩΣ, το φθινόπωρο του 2009, η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε το όργιο παροχών, όταν το έλλειμμα είχε ήδη φτάσει σε διψήφιο ποσοστό. Τώρα, τουλάχιστον, υπάρχει κάποιο έστω ισχνό πλεόνασμα για να μοιραστεί. Υπάρχουν, όμως και δύο πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ είναι ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ως προϊόν οριζόντιων περικοπών και φορολόγησης του υπάρχοντος πλούτου δεν είναι διατηρήσιμο. Βιώσιμο θα γίνει μόλις διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας. Τώρα, και νέες περικοπές δεν μπορούν να γίνουν και η φοροδοτική ικανότητα των συνήθων υποζυγίων εξαντλείται.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ και κυριότερο πρόβλημα είναι ότι με όχημα το «success story» ολόκληρο το σύστημα, με πρώτους τους υπουργούς της κυβέρνησης, αναβιώνει τις παλιές πρακτικές της σπατάλης.

Η ΛΑΜΠΕΡΗ κορυφή του παγόβουνου -η πιο γραφική εκδοχή της σπατάλης- είναι τα αεροπλάνα και μαχητικά ελικόπτερα που υπερίπτανται αυτές τις μέρες στην Αθήνα κάνοντας πρόβες για τις ακριβές παρελάσεις που επανέφερε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ εδώ ότι είναι αστείο το γεγονός ότι οι παρελάσεις από τριακόσιες χιλιάδες που μας κόστιζαν, θα κοστίζουν πάλι τρία εκατ. ευρώ και δεν θα τις δει κανείς! Η προσέγγιση των πολιτών απαγορεύεται, για λόγους ασφαλείας.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ τα σημάδια ότι το σύστημα συνολικά ρέπει στις εποχές του «ας πάει και το παλιάμπελο…». Οι δικαστές δεν προλαβαίνουν να «διορθώνουν» μισθολογικές αδικίες (με πρώτες τις δικές τους) σε όσους φυσικά έχουν μισθό· ουδείς θέτει ως προτεραιότητα τα πραγματικά θύματα της κρίσης που είναι οι άνεργοι.

ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ημετέρων και παλιών πολιτευτών σε θέσεις ευθύνης ξανάρχισαν να γίνονται όπως παλιά· δεν τοποθετούνται με όρους αποτελεσματικότητας, αλλά λόγω προηγούμενης (και πιθανής μελλοντικής) εισφοράς στην ψηφοθηρία των κυβερνώντων κομμάτων.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ βουλευτές προσπαθούν να σπάσουν τους ενιαίους δήμους για να εξυπηρετήσουν μικροεκλογικά τους συμφέροντα.

ΓΕΝΙΚΩΣ, η φιλολογία περί πρωτογενούς πλεονάσματος ξύπνησε τα αρχέγονα ένστικτα του πολιτικού συστήματος για προεκλογικές παροχές.

ΑΥΤΕΣ εκ των πραγμάτων είναι φθηνότερες και λιγότερες από παλιά, διότι και τα λεφτά είναι λίγα και υπάρχει το «φρένο της τρόικας». Αλλά η έξις του πολιτικού συστήματος για σπατάλη είναι ορατή. Μοιάζει να έγινε δεύτερη φύση του.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ της χαλάρωσης είναι το πιο επικίνδυνο υποπροϊόν του «success story». Το άλλο υποπροϊόν είναι πολιτικό: Το επιχείρημα της «υπεύθυνης δύναμης» απέναντι στις εξαλλοσύνες του ΣΥΡΙΖΑ εξασθενίζει δραματικά…».

***

ΤΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ του success story σχολιάζει ο Πάσχος Μανδραβέλης στο άρθρο του εν έτει 2014.

ΑΠΟ τότε μέχρι σήμερα 2017, τα περί success story τα οποία αποδείχθηκαν πομφόλυγες παρεμπιπτόντως βρίσκονται ακόμα στο προσκήνιο και συζητούνται έχοντας απλώς αλλάξει οι κυβερνώντες.

ΟΛΟΙ τους πάντως ένα κάποιο success story επικαλούνται, το οποίο ολοένα και απομακρύνεται προκαλώντας θυμηδία για εκείνους που εν αγνοία της γελοιότητά τους το επικαλούνται.

ΕΤΣΙ περνάει ο καιρός κι από γελοιότητα σε γελοιότητα πέρασαν πάνω τρία μνημόνια και πλέον δηλώνουμε απαθείς στο τέταρτο που πιθανότατα θα είναι πιο φαρμακερό από τα προηγούμενα ώσπου να προκύψει κι ένα πέμπτο ακόμα πιο φαρμάκι!!

ΓΙΑΤΙ αν συνεχίσουμε όπως τώρα, είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεφύγουμε εύκολα από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων για πολύ καιρό ακόμα όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξουν στη θέση της εξουσίας.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως είναι ότι αυτή η κατάσταση τείνει πλέον να γίνει εθισμός για το κοινωνικό σώμα κι αυτό μόνο δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει.

ΤΟ ΦΩΣ στο βάθος του τούνελ είναι μακριά και ο βυθός μεγαλώνει.

ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ μόνο οι πομφόλυγες περί success story ως φελλοί.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply