ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρειάζεται άμεση επισκευή το λιμανάκι της Στούπας

0

Εχει την ιστορία του το μικρό και γραφικό λιμανάκι της Στούπας και μου το επιβεβαιώνει το αειθαλής και αεικίνητος Μπάμπης Ραπτέας, καθώς συζητάμε στο εστιατόριο της οικογένειά του το «Ακρογιάλι» (ίσως το παλαιότερο κατάστημα της Στούπας με μεγάλη ιστορία στο ενεργητικό του για την οποία θα μιλήσουμε άλλη φορά).

Το λιμανάκι της Στούπας λοιπόν ως το 1951  είχε φυσικό μόλο. Τότε ήταν που οι κάτοικοί της αποφάσισαν να το μεγαλώσουν για να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες τους. Δύο χρόνια αργότερα, το 1953, φτιάχτηκε και το στηθαίο που μέχρι σήμερα υπάρχει. Εκτοτε στα χρόνια που ακολούθησαν το λιμάνι δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση για να βελτιωθεί κι αυτό ήταν ένα μόνιμο παράπονο από τους ντόπιους και ένα αίτημα που δεν ικανοποιείτο από τους αρμόδιους.

Κι ενώ κατ’ επανάληψη είχαν ζητήσει να γίνει το έργο αντιστήριξης του μόλου,πριν τέσσερα χρόνια προέκυψε μια «μεγαλοπρεπέστατη τρύπα στο στηθαίο, αποτέλεσμα της αναπόφευκτης φθοράς του χρόνου, που έκανε πλέον επιτακτική την ανάγκη να γίνει το έργο αντιστήριξης ώστε να μπορεί το λιμανάκι της Στούπας να μην είναι μόνο γραφικό αλλά και λειτουργικό για τους ψαράδες της περιοχής και τις βάρκες τους αλλά και τα πλοιάρια που έρχονται. Τέσσερα χρόνια τώρα το έργο δεν έχει γίνει και το λιμανάκι είναι έρμαιο στις διαθέσεις των κυμάτων κάθε φορά που ξεσπούν πάνω του.

Ας το ’χουν υπόψη τους οι αρμόδιοι και στο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου και πριν αρχίσει ο χειμώνας ας το επισκευάσουν. Το χρωστούν άλλωστε ως έργο υποδομής στην πιο δημοφιλή τουριστικά περιοχή της Μάνης και μια από τις τουριστικότερες της Πελοποννήσου.

Είναι έργο προτεραιότητας, έστω και με τα πενιχρά οικονομικά δεδομένα που έχουν προκύψει πλέον λόγω κρίσης.

Φεύγοντας από το «Ακρογιάλι» ένας ψαράς που ήταν στην παρέα μας, μου λέει: «Λιμάνι χωρίς δρόμο δεν υπάρχει». Τον ρωτάω τι εννοεί, αλλά δεν μου απαντάει. Αυτονόητη απάντηση άλλωστε. Αν όπου υπάρχει λιμάνι και δεν υπάρχει δρόμος να οδηγεί σε αυτό, πως μπορεί να είναι λειτουργικό αυτό το λιμάνι;

Θανάσης Παντές

Leave a Reply