ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παναγιώτης Γιαννουλέας: Δέκα χρόνια έντονης συγγραφικής παρουσίας

0

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ αστυνομικά μυθιστορήματα στο ενεργητικό του και συμμετοχή σε δύο ανθολογίες αστυνομικών διηγημάτων, ο Παναγιώτης Γιαννούλας θεωρείται και είναι ένας ακόμα καταξιωμένος συγγραφέας που βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για την αναγνώριση της κριτικής, που όσο κι αν έχει αργήσει, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κάνει την εμφάνισή της.

ΤΟ ΣΙΝΑΦΙ πάντως τον έχει προ πολλού αναγνωρίσει και αυτή η αναγνώριση βέβαια είναι η σημαντικότερη από την οποιαδήποτε αποτίμηση μπορεί και θέλει να κάνει τελικά η κριτική για το έργο του.

Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑΣ από πρώτη του κιόλας εμφάνιση έδωσε ευδιάκριτα δείγματα των αφηγηματικών ικανοτήτων του που αξιοποίησε στο έπακρο στα χρόνια που ακολούθησαν και από βιβλίο σε βιβλίο.

ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ πιο πρόσφατα βιβλία του, τη «Γαλάζια Κόμπρα» και τις «Ζωές στην καταιγίδα», που παρουσιάζουμε απόψε στο καφέ «Σταθμός» του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας και τα δύο από τις εκδόσεις «ΔΡΟΜΩΝ», ο Παναγιώτης Γιαννουλέας επιχείρησε μια τομή στη σύνθεση των ιστοριών του εμπλουτίζοντας τις αφηγήσεις του με επιπλέον στοιχεία, όπως το ψυχολογικό και το θρησκευτικό που ιδιαίτερα στο βιβλίο «Ζωές στην καταιγίδα», συνυπάρχουν με τον καλύτερο τρόπο δίνοντας ένα συναρπαστικό αφηγηματικό αποτέλεσμα μέσω μιας περίτεχνης γραφής στις ποικιλότροπες διακυμάνσεις της, που καθηλώνει τον αναγνώστη στην ιστορία που αφηγείται.

ΕΙΝΑΙ λοιπόν ο Γιαννουλέας ο νέος Γιάννης Μαρής, όπως ακροθιγώς είχε δηλωθεί από θαυμαστές του έργου του με αφορμή το δεύτερο βιβλίο του «Προφανής ένοχος;»

ΕΥΤΥΧΩΣ αυτή η σύγκριση δεν υφίσταται, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Γιαννουλέας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει κι όπως επιβεβαιώνεται και από τα άλλα βιβλία του, κυρίως τα δύο τελευταία που απόψε παρουσιάζουμε.

Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑΣ, χωρίς να κρύβει την εκτίμησή του στον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, έχει την αυτογνωσία να ξέρει που πατάει και πως κινείται συγγραφικά εκεί που πάτησε, δίνοντας το δικό του στίγμα χωρίς καμία διάθεση μίμησης από το πρώτο του κιόλας βιβλίο που είναι η «Κόκκινη ομίχλη στο Κάστρο».

ΜΕ ΕΥΚΡΙΝΕΣ λοιπόν το συγγραφικό του αποτύπωμα δεν είναι τελικά καθόλου περίεργη η συγγραφική εξέλιξη του, ύστερα και από τις δύο συμμετοχές του με διηγήματα στους συλλογικούς τόμους «Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα» και «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο» με τα δύο βιβλία με τα οποία θ’ ασχοληθούμε στην αποψινή παρουσίαση και ιδιαίτερα τις «Ζωές στην καταιγίδα», όπου ο Παναγιώτης Γιαννουλέας βάζει πολύ ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεων από τον εαυτό του.

ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ αυτού του βιβλίου εύστοχα επισημαίνει ο Νεοκλής Γαλανόπουλος:

«“ΟΙ ΖΩΕΣ στην καταιγίδα”, βασίζουν την πλοκή τους στο μύθο και ο μύθος στηρίζεται σε μια ιδέα γαλαξιακού βεληνεκούς, όπως υπαινίσσεται και το αρχικό σημείο της ιστορίας των δύο πρωταγωνιστών δηλαδή η ταυτόχρονη ακριβώς γέννησή τους. Η ιδέα αυτή είναι το παν».

ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ τον ενθουσιασμό του ο Νεοκλής και γι’ αυτό άλλωστε δεν διστάζει να αναφέρει σε ένα άλλο σημείο του προλόγου του πως: «Τέτοιες ιστορίες αγωνίζεται να επινοήσει κάθε αληθινός λογοτέχνης».

ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ακόμα πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πρόλογος του Φίλιππου Φιλίππου στη «Γαλάζια Κόμπρα».

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θα τα πούμε απόψε στις 9 στο καφέ «Σταθμός», μαζί με τον Κώστα Μαργέλη, τη Γιούλα Σαρδελή, τον Κώστα Δεληγιάννη και φυσικά το συγγραφέα των βιβλίων.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ πραγματοποιείται σε συνεργασία του Πολιτιστικού Αντιλόγου με τις εκδόσεις «ΔΡΟΜΩΝ».

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply