ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σήμερα το ύστατο χαίρε στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

0

ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ της να εξαιρεθεί η δαπάνη για την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «από τη δημοσία δαπάνη που δύναται να προβλεφθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση δυνάμει του Ν.409/1976», γνωστοποίησε με επιστολή της η οικογένεια του εκλιπόντος στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θα τελεστεί σήμερα στις 3 μ.μ. στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις 7 το πρωί έως τις 1:30 μ.μ.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει αύριο, Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί  επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 3 μ.μ.

Από τη Δευτέρα 29 Μαΐου, άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο, ενώ αναβλήθηκαν οι κομματικές εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 4 Ιουνίου.

Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ…

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τον Ιούλιο του 2014, με αφορμή τα 40 χρόνια από την πτώση της χούντας, ο πρώην πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει:

«Η Ελλάς δεν βγαίνει από την κρίση αν δεν γίνει μια βαθιά συνταγματική αναθεώρηση. Την εποχή εκείνη που κατηρτίσθη το Σύνταγμα μπορεί να εδικαιολογούντο τα πράγματα. Η πραγματικότητα έχει αλλάξει και απαιτείται μία αναθεώρηση, η οποία έχει πολλά να λύσει», είναι η χαρακτηριστική του αναφορά. «Υπάρχουν ζητήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα κατά τρόπο τραγικό, φερ’ ειπείν το πρόβλημα της ποινικής ευθύνης των υπουργών, αλλά και η ανάγκη να οριοθετήσουμε τις εξουσίες και ειδικά τη δικαστική», σημειώνει, επιμένοντας στη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Δεν μπορεί η δικαστική εξουσία να τινάζει στον αέρα την οικονομική πολιτική με αποφάσεις καθαρά οικονομικού περιεχομένου, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αβεβαιότητα στις επενδύσεις και στην οικονομική δραστηριότητα γιατί το ΣτΕ και το κάθε δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να κηρύξει κάθε νόμο αντισυνταγματικό…».

ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ «ΟΚΤΩ»…

Στην Ελλάδα κοιτάμε τα δελτία των οκτώ, δεν βλέπουμε μακρύτερα

Κλείνοντας εκείνη τη συνομιλία, ο Μητσοτάκης είχε αναλύσει την ανατροπή των δεδομένων παγκόσμιων ισορροπιών και σχολιάσει την εικόνα παρακμής που εμφανίζει το πολιτικό σύστημα και, μάλιστα, σημείωνε ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνον σε εθνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχολίασε δε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ότι «βλέπουμε το σήμερα, τί θα πουν τα δελτία των οκτώ και δεν βλέπουμε μακρύτερα».

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΑ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, από τους πλέον πιστούς φίλους του εκλιπόντος και της οικογένειας Μητσοτάκη, που θα παραστεί σήμερα στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Αποχαιρετούμε, με οδύνη σήμερα, τον μεγάλο πολιτικό άνδρα, που ανάλωσε τη ζωή και τη δράση του σε αγώνες κατά του λαϊκισμού, του κρατισμού και του υπερδανεισμού της πατρίδος μας.
Αποχαιρετούμε τον ευπατρίδη πολιτικό, που έπαιρνε πάντα τη σωστή θέση στα εθνικά μας θέματα, από τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, μέχρι το Σκοπιανό και τους αγώνες του για την ουσιαστική ενδυνάμωση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Αποχαιρετούμε, τον θαρραλέο πολιτικό που ήξερε να λέγει πικρές αλήθειες, να προωθεί στην πράξη την εθνική συμφιλίωση και, τελικά, να μετατρέπεται στο μεγαλύτερο θύμα πολιτικού κανιβαλισμού των τελευταίων 50 χρόνων.
Ας σκεφθούμε τις πικρές αλήθειες που διατύπωσε και ας αντισταθούμε στο λαϊκισμό, τα συνθήματα και την πολιτική ανευθυνότητα.
Και ας υπάρξει-επιτέλους-λιγότερη υποκρισία. Τουλάχιστον τώρα».

Leave a Reply