ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση για την μάχη της Κρήτης

0

Εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης στον πολυχώρο του Πάρκου Λιμενικού Καλαμάτας «Μπουκαδούρα» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9 μ.μ.

Θα προβληθεί βίντεο (διάρκειας 45 λεπτών) με σχολιασμό από τους Δημήτρη Καούνη και Θανάση Παντέ. Θ’ ακολουθήσει κρητικό τσιμπούσι.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.

 

 

116 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply