ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τον Τατούλη για το νέο Μουσείο Σπάρτης – Σε ρήξη με το Σύλλογο “Φίλοι του Μουσείου”

0

ΟΜΟΦΩΝΑ οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στηρίζουν την προσπάθεια της Περιφερειακής αρχής για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, όπως αποδείχθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος της παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Πολιτισμού, στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε αρχικά ότι η δημιουργία του νέου αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης δεν ήταν υπόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Την αναλάβαμε αυτή την ευθύνη με πρωτοβουλία μας, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις υλοποίησης του μουσείου».

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Όπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης συνδέεται με το όνομα του Πέτρου Τατούλη, από την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού, όταν μερίμνησε όχι μόνο για την αγορά του οικοπέδου, αλλά και να δημιουργήσει τις διοικητικές προϋποθέσεις ένταξης του έργου στο Γ΄ ΚΠΣ.

«Αν είχε συμβεί αυτό το Μουσείο θα είχε ήδη ολοκληρωθεί. Δυστυχώς οι μετέπειτα υπουργοί Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης και Μ. Λιάπης δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες», δήλωσε στη συνέχεια ο Π. Τατούλης και ανέφερε ότι ο χώρος που θα γίνει το νέο Μουσείο είναι συγκεκριμένος και δεν μπορεί να αλλάξει. Εκεί έχει σχεδιαστεί και για εκεί έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ακόμη ότι «οι Φίλοι του Μουσείου και ο κάθε «πικραμένος» που δεν έχει τίποτα να επιδείξει στην πολυετή δημόσια καριέρα του δεν μπορούν να ανατρέψουν ή να ανακόψουν την ξεκάθαρη πορεία τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Δήμου για τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Σπάρτης. Απ’ την άλλη πλευρά το ζήτημα της μη ύπαρξης προμελέτης ξεκαθαρίστηκε από την κυρία Βλαζάκη στην πρόσφατη επιστολή της, όπως άλλωστε και από την κυρία Μενδώνη στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι ως υπουργός Πολιτισμού ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης του Μουσείου. Είχαν ωστόσο θέσει ως προϋπόθεση να μην υπάρχει δουλεία του προηγούμενου κτιρίου. «Εμείς από την πλευρά μας αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του κτιρίου με το χαρακτηρισμό διατηρητέου, το ΚΑΣ ωστόσο δεν το κατάλαβε, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί το κόστος κατασκευής με 4-5 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όπως άλλωστε έχει γίνει εμφανές από την παρέμβαση των Φίλων του Μουσείου, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο να βοηθά διοικητικά, καθώς δεν έχει καθόλου πόρους.

«Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη μελέτη αν δεν μας δοθεί το οικόπεδο, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό είναι να οριοθετηθεί ο χώρος της ανασκαφής, να τροποποιηθεί το πολεοδομικό σχέδιο και να δοθούν τα ακριβή στοιχεία του κτιριολογικού προγράμματος», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης και σημείωσε ότι σε ότι αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο του Μουσείου, η πρόταση της Περιφέρειας είναι στην κατεύθυνση να είναι επισκέψιμα στο Μουσείο.

20-22 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του κτιριολογικού έργου και της μουσειολογικής έκθεσης, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ανέρχεται με μια πρώτη εκτίμηση στα 20 – 22 εκατ. ευρώ. «Εμείς έχουμε δεσμεύσει 2,7 εκατ. ευρώ για τη μελέτη, αλλά το ζήτημα είναι που θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρόταση των Φίλων του Μουσείου να μη συνεχιστεί η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το υπουργείο, με την οποία ουσιαστικά ζητούν να μη γίνει το Μουσείο.

Leave a Reply