ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραμένει υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας Αγιου Νικολάου – Κάτοικοι και “Γαία” κλείνουν τους δρόμους επ’ αόριστον

0

ΠΕΡΙΠΟΥ ένας χρόνος έχει περάσει και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα… Το μείζον θέμα με το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικόλαου Δυτικής Μάνης, που ουσιαστικά υπολειτουργεί με δυναμικό μόλις τεσσάρων γιατρών, με πλήρες εξοπλισμένο ασθενοφόρο που παραμένει «φυλακισμένο» στις αποθήκες της εθελοντικής ομάδας στη Μάνη, έρμαιο νομικού κολλήματος που δεν επιτρέπει τον απαραίτητο εκτελωνισμό του.
Για την ιστορία να πούμε πως διοικητικά το Κέντρο Υγείας της Δυτικής Μάνης ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια η οποία βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και καλύπτει σε καθημερινή βάση τις ανάγκες των 4 χιλιάδων κατοίκων τον χειμώνα, επιπλέον μόνιμων ξένων και εργαζομένων και το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός αυξάνεται αισθητά και ξεπερνά τις 15.000!!! Η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας παρά την έγκριση που δόθηκε για την ενίσχυσή του με ιατρικό προσωπικό, το πρόβλημα που υπάρχει τόσο με το ασθενοφόρο αλλά και με τις βάρδιες (τρεις) των οδηγών ασθενοφόρου καθιστούν το θέμα μείζον για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
gaia-asthenoforo
Το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή και με την απαρχή της τουριστικής περιόδου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την Εθελοντική Ομάδα ΓΑΙΑ και τους ενεργούς πολίτες να ’χουν εξαντλήσει κάθε δημοκρατικό μέσο να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία για την τραγική κατάσταση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης και μη λαμβάνοντας επί της ουσίας καμιά επίλυση, να προχωρούν σε δυναμικές αντιδράσεις! Όπως έκανε γνωστό προ ημερών, σεβόμενη τη ζωή των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών προχωρά τις επόμενες ημέρες σε επ’ αορίστου χρόνου κλείσιμο δρόμων σε όλη την περιοχή έχοντας τη μεγάλη συγκατάθεση των δημοτών τους.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ

Το κλείσιμο των δρόμων γίνεται με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας «ΓΑΙΑ»  και των ενεργών πολιτών του δήμου.
Με μέσο όρο περιστατικών 3 με 4 την ημέρα, σε έναν τουριστικό πληθυσμό επί το πλείστον άνω των 60 ετών, κι σε αυτά συνυπολογίσουμε τα τροχαία ατυχήματα που καταγράφονται συχνά στην περιοχή,  οι 4 γιατροί που έχουν πια απομείνει (από 11) δεν επαρκούν. Μεγάλο είναι επίσης το πρόβλημα με τις μονές εφημερίες που δεν δύναται να καλύψουν πολλαπλά περιστατικά, σε περίπτωση δε διακομιδής ασθενή στην Καλαμάτα (50 χιλιόμετρα μακριά από το ΚΥ Αγ. Νικολάου), ένα δεύτερο περιστατικό ανάλογα με την σοβαρότητα του μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζωής!
Βλέποντας, λοιπόν, η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης “ΓΑΙΑ”, τις σοβαρές επισημάνσεις της να πέφτουν στο κενό επανέρχεται με νέα ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Δημήτρης Ευθυμίου, φαρμακοποιός στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, όπου βρίσκεται το Κέντρο Υγείας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Το αυτονόητο, δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Η υγεία των πολιτών δεν είναι σχεδιασμός αποφάσεων, μετάθεση ευθυνών. Δεν έχει να κάνει με ιδανικές συνθήκες, επικύρωση νέων συνταγματικών νόμων, με αλλαγές που έχουν οραματιστεί στο μέλλον, υποσχέσεις, μα με άμεση επίλυση.
Η ίδια η ζωή, έχει τους δικούς της άγραφους κανόνες.
Με την υπάρχουσα δυσμενή κατάσταση του κέντρου υγείας και με τη σκέψη μας στη ζωή των πολιτών κι επισκεπτών μας κι αφού εξαντλήσαμε κάθε δημοκρατική ενέργεια, θεωρώ πως κάθε πολίτης και φιλοξενούμενος του τόπου μας θα είναι μαζί μας σε οποιαδήποτε συλλογική απόφαση παρθεί για το καλό της Μάνης.
Καμιά άλλη ζωή δεν πρέπει να χαθεί.
Τις επόμενες ημέρες θα ζητήσουμε τη στήριξη των πολιτών στο επ’ αορίστου χρόνου κλεισίματος των δρόμων της περιοχής. Οι πολίτες απαιτούν αξιοπρέπεια, οι φιλοξενούμενοι ασφαλή παραμονή. Μακριά από κάθε συμφέρον (αναγνωρίζοντας την τουριστική περίοδο) πρέπει να διαφυλάξουμε τη ζωή όλων των πολιτών. Δεν χωράει αμφιβολία πως είναι προτιμότερο να σωθεί ο δικός μας άνθρωπος (οικογένεια, φίλος, γνωστός, επισκέπτης) από το κρατήσουμε την επιχείρηση μας.

Από το άκουσμα/ σφυγμό των πολιτών, υπάρχει σύσσωμη συσπείρωση, ανιδιοτέλεια και επιθυμία ν’ αγωνιστούμε για το αυτονόητο, την διαφύλαξη της ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ..

ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ.
Δημήτρης Ευθυμίου
Φαρμακοποιός Αγ. Νικολάου»

1,340 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply