ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ… καλεί ΣΥΡΙΖΑ, για τα σημαντικά προβλήματα των γυναικών κάνοντας λόγο για έλλειμμα Δημοκρατίας!

0

ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον… ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά, με τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να μην έχουν, όπως όλα δείχνουν, αντιληφθεί πως κυβερνούν τη χώρα! Στη Μεσσηνία ειδικότερα, οι γυναίκες του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου (ναι, εν έτη 2017 υπάρχει –και- αυτό) έκαναν λόγο, μεταξύ πολλών άλλων, σε συνέντευξη Τύπου, για γυναίκες, οι οποίες στον καιρό της κρίσης υφίστανται παραβιάσεις στα εργασιακά τους και όχι μόνο, δικαιώματα και για έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας και νομιμοποίησης!

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν το αυτονόητο, τι κάνει η κυβέρνηση, για την άρση των ανισοτήτων και των όποιων αδικιών που έχει η ίδια, μέσω των στελεχών του κόμματος, καταγράψει, η απάντηση ήταν «εν τοις πράγμασι, το συμβουλευτικό Κέντρο στο Δήμο Καλαμάτας, ήταν έτοιμο να κλείσει κι έτσι έδωσε την απαραίτητη επιχορήγηση, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύξει τη δράση του. Υπάρχουν προγράμματα σε όλος τους τομείς! Υπάρχουν προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητα, στοχευμένα για άνεργες γυναίκες και προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ που στοχεύουν στις οικονομικά ασθενέστερες».

Επειδή το βασικό θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες και αφορούσε στην αυριανή επίσκεψη της γενικής γραμματέως Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, Φωτεινής Κούβελα στην Καλαμάτα, πέρασε εκ των πραγμάτων σε… δεύτερη μοίρα, ας εξάγει ο καθένας από εμάς τα συμπεράσματά του, για όσα έχει πράξει η κυβέρνηση, όπως τα ευρωπαϊκά προγράμματα (που και πριν αναλάβει τα… ηνία της διακυβέρνησης της χώρας υπήρχαν).

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ  ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η υπεύθυνη του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου, του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και μέλος της ΝΕ το κόμματος στο νομό, Χαρά Κιουρή, αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα των γυναικών στην Ελλάδα της κρίσης και των μέτρων. «Το φεμινιστικό κίνημα σήμερα και μάλιστα το κομμάτι του, που ανήκει στην αριστερά, θέτει την οπτική του φύλου, σα βασική παράμετρο για την ανάλυση της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας και της εμβάθυνσης των σύγχρονων δημοκρατικών λειτουργιών. Οι γυναίκες σήμερα, εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, σε τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής ή στην αγορά εργασίας, που παρεμποδίζουν την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή τους, γεγονός που αποτελεί έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας και νομιμοποίησης», παραδέχθηκε η Χαρά Κιουρή και συνέχισε. «Οι γυναίκες βέβαια, δεν αποτελούν ένα ομογενοποιημένο σύνολο, όμως υπάρχουν ομάδες  γυναικών, που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα διαφορετικές μορφές διακρίσεων, που οδηγούν συχνά στον κοινωνικό αποκλεισμό τους. Οι κατηγορίες των ατόμων αυτών, είναι τα άτομα με αναπηρία, τα εξαρτημένα άτομα, οι ανήλικες με παραβατική συμπεριφορά, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, τα θύματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, οι άστεγες, οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι άνεργες, οι γυναίκες μονογονεϊκών οικογενειών και γενικά τα άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχιας», επεσήμανε η κα Κιουρή και με αφορμή την αναφορά της στις άστεγες, να θυμίσουμε πως τρίτη ημέρα σήμερα, άραγε πόσο θα… αντέξει ο ιδιώτης πους τους βοηθά, να πληρώνει ξενοδοχείο από την τσέπη του, η βασιλική Μπέλλου, μητέρα δύο παιδιών με αναπηρίες, το ένα ανήλικο, είναι… μετέωρη καθώς έχει μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο, με το κοινωνικό κράτος, να μην υπάρχει κυριολεκτικά, πουθενά!

ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ… ΣΥΡΙΖΑ, ΖΗΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτά τα άτομα, χρειάζονται την προσοχή και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, ώστε να πάψει ο κοινωνικός αποκλεισμός τους. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, μετά το 2015, παραδέχεται ότι η φτώχια στην Ευρώπη, έχει δυσανάλογα γυναικείο πρόσημο και προτείνει  θεσμικές αλλαγές! Είναι σημαντική λοιπόν η ανάπτυξη Νομοθεσίας που θα προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ από την άλλη πλευρά οι γυναίκες που εργάζονται, βιώνουν την εξάρτηση της οικογενειακής τους πορείας και εξέλιξης, από τις οικογενειακές τους ευθύνες. Σημαντική παράμετρος για ‘μας, για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, είναι το ζήτημα των αδειών μητρότητας και ανατροφής των παιδιών που σχετίζονται τόσο με τις γυναίκες, όσο και με τους άντρες, καθώς και η τήρηση της Νομοθετικής προστασίας της  γονεϊκότητας», δήλωσε η κα Κιουρή, ενώ να θυμίσουμε πως πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση ζήτησε πίσω τα επιδόματα που είχαν πάρει μητέρες μετά την κατάργηση του Νόμου! «Στην περίοδο της κρίσης που ζούμε, έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την προστασία της μητρότητας. Στη χώρα μας, η οποία έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένα Νομοθετικό και κοινωνικό δίχτυ, προστασίας της γονεϊκότητας», ανέφερε η υπεύθυνη του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου, του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και μέλος της ΝΕ το κόμματος στο νομό, Χαρά Κιουρή, ενώ στο… ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του μέλους της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Ναυσικά Λαγωνικάκου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

«Οι γυναίκες και στον 21ο αιώνα δυστυχώς, εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά ανενεργών ατόμων και να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσχέρειες σε σχέση με τους άντρες! Σήμερα οι άνισες συνθήκες ζωής  εργασίας των ανδρών και των γυναικών, επιδεινώνονται εξαιτίας των συνεπειών της σοβαρής οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, η πολύπλευρη επίθεση της κρίσης, στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας, οδηγώντας έτσι, έναν τεράστιο αριθμό νέων γυναικών στην ανεργία. Ταυτόχρονα, επέβαλε τη μαζική επιστροφή στο σπίτι, ενώ έριξε στις πλάτες τους, το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους, με την απλήρωτη παροχή υπηρεσιών φροντίδας, που αυτό σα συνέπεια, στερεί στις γυναίκες προσωπικό χρόνο και την ενασχόλησή τους με τα κοινά ή ακόμη και με την πολιτική! Ανέδειξε πολλαπλές μορφές βίας, που υφίστανται και αδυνατούν να αντιδράσουν, συμπίεσε ασφυκτικά τις επιλογές ζωής τους και έθεσε σημαντικά εμπόδια στην πορεία της χειραφέτησής τους! Όλο αυτό, συνιστά σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται», δήλωσε η κα Λαγωνικάκου, με την Αγγελική Μαντά, επίσης μέλος της ΝΕ να επισημάνει πως μεγάλος στόχος, είναι η ισότητα! «Η ισότητα στην πράξη, παραμένει στόχος, καθώς οι ανισότητες λόγω φύλου σε όλους τους τομείς οικονομικής οργάνωσης, είναι εμφανείς! Οι γυναίκες, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ισότητα των δύο φύλων! Είναι απαραίτητη η ενεργητική στάση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα και η συμμετοχή τους σε συλλογικές δραστηριότητες, με σκοπό την προώθηση της ισοτιμίας τους με τον άντρα. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, αυτές ωστόσο, δεν εμποδίζουν τις γυναίκες να προοδεύσουν οπουδήποτε επιθυμούν και  εκεί να πετύχουν και να καταξιωθούν», δήλωσε η κα Μαντά, ενώ η αναπληρώτρια συντονίστρια της ΝΕ Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Βεργινάδη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της επίσκεψης της Φωτεινής Κούβελα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ Φ. ΚΟΥΒΕΛΑ

«Στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου, του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, αύριο θα βρεθεί στην Καλαμάτα η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων του υπουργείου Εσωτερικών Φωτεινή Κούβελα.  Η κα Κούβελα, στις 11το πρωί θα επισκεφθεί το Δήμο Καλαμάτας, όπου θα υπογραφεί η Χάρτα της Κωνσταντινούπολης που αφορά στην υπεράσπιση των γυναικών απέναντι στη βία.

Στη 1 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Κέντρο για τις Κακοποιημένες Γυναίκες, ενώ το απόγευμα στις 7 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα τον αγώνα για την ισότητα και ένα καλύτερο αύριο, όπου θα αναλυθεί το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016 – 2020», δήλωσε η Μαρία Βεργινάδη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

109 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply