ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απλή αναλογική παντού εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός: Το θέμα είναι να μη βρεθώ με φέσι και όχι να βάλω τη γραβάτα

0

Ο ΚΥΒΟΣ ερρίφθη αναφορικά με τις αλλαγές στον Καλλικράτη και την απλή αναλογική καθώς το φθινόπωρο, τα δύο αυτά σημαντικά θέματα, έρχονται στη Βουλή, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, από το υπουργείο Εσωτερικών!
Ο κ. Τσίπρας, ανέλαβε όλο το βάρος της απόφασης και καθήμενος δίπλα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη με τον οποίο ήρθαν πολλές φορές σε ρήξη δήμαρχοι το τελευταίο διάστημα, προανήγγειλε χωρίς πολλά λόγια, την απλή αναλογική! «Στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός. Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επεσήμανε πως τίποτε στο εξής δε θα είναι ίδιο. «Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες εκλογής του Κοινοβουλίου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις για να κυβερνιέται η χώρα και το ίδιο ισχύει και για τους Δήμους και εισάγουμε την απλή αναλογική», δήλωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αυτού του είδους το διάλογο. «Είναι αναγκαίες οι ευρύτερες συνθέσεις για να προχωρήσει ο τόπος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε σημαίνει ταύτιση απόψεων. Πάνω στο πολιτικό πρόγραμμα να γίνεται η αντιπαράθεση. Είναι ώριμο να μιλήσουμε για την απλή αναλογική -ήταν απόλυτα συνεπές με τις θέσεις μας- και το ίδιο πιστεύουμε και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, εξαγγέλλω την προσπάθεια υλοποίησης μιας πάγιας θέσης που αφορά και τη λειτουργία του πολιτικού βίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε με νόημα πως όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ  ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ(;)  ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές του 2019, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στους ΟΤΑ και κυρίως, ανεξάρτητα από το αν θα χρειαστεί να πάνε σε δεύτερη Κυριακή οι δύο πρώτοι σε ψήφους, στην εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων στα Συμβούλια. Αυτή, θα γίνεται πλέον με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο οι παρατάξεις, με το σύστημα της απλής αναλογικής!
Ένας δήμαρχος για παράδειγμα, που θα έχει λάβει ποσοστό 27% στον α’ γύρο και θα έχει εκλεγεί στον β’ γύρο, δε θα συγκεντρώνει την πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς θα υπάρχει ένα υπόλοιπο 73% της αντιπολίτευσης απέναντί του, άρα η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου θα καθίσταται δυσκολότερη, καθώς θα προϋποθέτει τη συνεργασία παρατάξεων. Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος ότι με την απλή αναλογική ευνοείται η προοπτική των συμμαχιών, είτε πριν, είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ!

Οι αναμενόμενες αντιδράσεις, ξεκίνησαν ήδη από χθες αργά, ενώ ο κ. Τσίπρας, που έβγαλε το… φίδι από την τρύπα, ανακοινώνοντας την απλή αναλογική, αναφέρθηκε και στις πολυσυζητημένες αλλαγές στον «Καλλικράτη», οι οποίες όπως είπε, στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αποτελέσει η Αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης, έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε πως με τη μεταρρύθμιση αυτή, προωθείται ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος. «Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μία νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε. «Με αυτή τη λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο, ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος».

ΤΙ ΕΤΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα ων συμβασιούχων, το οποίο χαρακτήρισε ως μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του πολιτικού κατεστημένου. «Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε ως αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων. Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θέλουμε το ζήτημα αυτό να επιλυθεί με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό στη βάση εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας παράλληλα ότι αυτό που προέχει είναι η διεύρυνση του πραγματικού περιεχομένου απασχόλησης, ανεξάρτητα του ποιος τους διόρισε.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΒΡΕΘΩ ΜΕ ΦΕΣΙ, ΟΧΙ ΑΝ ΘΑ ΒΑΛΩ ΓΡΑΒΑΤΑ!

Αίσθηση ωστόσο, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε η απάντησή του στους δημοσιογράφους για το αν θα πάει ή αν θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής με γραβάτα, υπονοώντας ότι θα έχει πάρει ή θα πάρει εκεί την ελάφρυνση του χρέους. «Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι. Κάποιοι άλλοι φέσωσαν τη χώρα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανοίξουμε καθαρό διάδρομο και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός χάρη αστεϊσμού, ο Αλέξης Τσίπρας με την αναφορά του αυτή, να επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών και σχολίων.

Leave a Reply